Marsipanhøytiden har kommet og gått, og med den fulgte en god uke med fri for mange her til lands. Noen dro kanskje på fjellet, mens andre holdt seg hjemme og slappet av.
Uansett hva du gjorde så fulgte sikkert mobilen og nettbrettet med, og også i den foregående måneden kom det en rekke gode mobilspill. Denne lista kan vise til hjernetrim, løpespill og en gammel, og veldig god klassiker fra det forrige århundre som endelig har funnet veien til det mobile formatet.
Invert
Sjanger: Hjernetrim
System: iOS, Android
Utvikler: Noodlecake Studios
Last ned Invert: iOS, Android. Pris: 22 kroner.
Invert er typisk mobilspill som har blitt laget og tilpasset akkurat denne plattformen. Det kan spilles i både kortere og lengre økter, og du trenger hverken å følge veldig nøye med eller være superpresis med fingere dine for å få til spillet.
Her skal man enkelt og greit flippe på små brikker slik at hele figuren blir den samme fargen. Tenk Dam, bare at hele brettet er fylt, og du snur på en bestemt mengde brikker hver gang. Du snur på brikkene ved å trykke på en knapp i utkanten av figuren din, og knappene snur på ulike mønstre eller rader. Det er lett og intuitivt å lære seg, men utfordringen er langt fra enkle.
Når man for eksempel skifter fra enkle firkanter og rektangler til heksagon og andre former settes hjernen skikkelig på prøve.
Enkelt og greit mobilspill, som ikke er redd for å utfordre spillerne.
Guardians of the Galaxy
Sjanger: Eventyr
System: iOS, Android
Utvikler: Bethesda
Last ned Guardians of the Galaxy: iOS, Android. Pris: 55 kroner (159 kr for hele sesongen)
Telltale lager spill av nær sagt det meste om dagen, og merkevaren Guardians of the Galaxy er intet unntak. Det er neppe tilfeldig at lanseringen av dette episodebaserte spillet, som følger den samme, vante oppskriften til alle spill fra Telltale, faller rett i nærheten av lanseringen av film nummer to i serien.
Dette er et typisk Telltale-spill, der man utforsker litt, snakker mye, tar noen valg som kanskje ikke har så veldig mye å si på sluttresultatet, og trykker seg igjennom noen kampscener. Det som gjør Guardians bra er stemmeskuespillet, og spesielt Scott Porter i rollen som Peter Quill, samt Nolan North som Rocket Raccoon.
Den første episoden fungerer mest som en introduksjon til gjengen i spillet, premisset for historien samt at det får ballen i gang. Det er en lovende start, og jeg synes dynamikken mellom de ulike figurene blir interessant å følge videre. Samtidig håper jeg Telltale hever kvaliteten på skrivingen sin et hakk i de neste episodene, da flyten i historien samt noen vitser ikke fungerte optimalt.
Uansett så started Guardians of the Galaxy bra, og jeg ser frem til fortsettelsen.
ROME: Total War - Barbarian Invasion
Sjanger: Strategi
System: iPad
Utvikler: Feral Interactive
Last ned ROME: Total War - Barbarian Invasion: iPad. Pris: 55 kroner.
ROME: Total War er et strategispill som mange sikkert kjenner fra PC. Denne serien har i nyere tid fått en iPad-versjon, som jeg anbefalte for en god del måneder tilbake. Nå har den første utvidelsen til spillet kommet, og denne gangen er det barbarene du skal slite med.
Som i det første spillet til nettbrettet er kontrollene fortsatt gode til berøringsskjerm, og etter hvert som man får litt tid med spillet fungerer det særdeles godt. Også denne gangen skal du styre herredømmet ditt over en lengre tidsperiode, og en del av tiden går til overordnede beslutninger, og taktikk utenfor kampområdet. I denne utvidelsen kan man velge å invadere som de blodtørstige barbarene, eller forsvaret imperiet som romere.
Det er når man går til kamp spillets strategidel virkelig skinner, og det er intet unntak i denne utvidelsen. Det å styre hundrevis av styrker er intuitivt og greit, selv om det kan bli litt mye trykking til tider. Overgangen til berøringsskjerm har blitt gjort på en god måte, selv om jeg aller helst skulle hatt en mus og tastatur innimellom.
Meganoid
Sjanger: Action, plattform
System: iOS, Android
Utvikler: Pascal Bestebroer
Last ned Meganoid: iOS, Android. Pris: 45-55 kroner.
Meganoid er et roguelike litt i samme stil som Spelunky. Det er ikke like massivt og komplisert, men det vekker litt den samme følelsen i meg. Her skal du utforske vilkårlig genererte nivåer, samle sammen gjenstander for å gjøre deg sterkere, og samtidig passe på å ikke dø.
Det er mye som er bra med Meganiod. Brettene er stort sett bra, bortsett fra at det kan skorte litt på variasjonen til tider. Det at nivåene er vilkårlige skaper innimellom litt urettferdige situasjoner der utfordringen du har foran deg er nær sagt umulig.
Gjenstandene du plukker opp varierer spillestilen, og har en god effekt på hvordan man kan møte de ulike utfordringene. Du kan få raketter på ryggen, eller tilgang til et dobbelhopp som forenkler livet radikalt.
Den største svakheten til Meganoid, og det som holder spillet tilbake, er at kontrollene til tider er lite responsive og unøyaktige. I et spill som dette, der forskjellen på suksess og død er så liten, så er det surt at det er kontrollen sin skyld at du døde, og ikke din egen dårlige avgjørelse. Uansett er det et solid spill, som byr på gode utfordringer.
Shiny Ski Resort
Sjanger: Strategi
System: Android
Utvikler: Kairosoft
Last ned Shiny Ski Resort: Android. Pris: 45 kroner.
Ja, det er et nytt Kairosoft-spill med på lista. Det er et eller annet ved disse spillene som fungerer for meg, og jeg kan ikke la være å spille de. Denne gangen treffer også områdene man befinner seg i, samt det man gjør, meg nærmere hjertet enn de har gjort på lenge.
Her skal man bygge opp en skisted, utvide bakkene, bygge hoteller og oppgradere butikker. Jo bedre stedet ditt blir, jo flere gjester får du. Og dermed får du oppgradert og bygd ut enda mer, som gjør stedet enda mer attraktivt.
I tillegg til dette trener du opp skiløpere i bakkene dine, slik at de etterhvert blir profesjonelle, og kan konkurrere i ditt navn. Det er en herlig aktivitet i tillegg til styringen av det flottet stedet du har i fjellet.
Kjent og kjært, men oppskriften til Kairosoft leverer nesten hver eneste gang.