Mikrotransaksjoner

– Spillbransjen har unngått regelverket

Skjermbilde

– EU har endelig skjønt greia, sier Thomas Iversen i Forbrukerrådet til Gamer.no

Setninger som «Kjøp nå», «Oppgrader nå», «Klikk her for å kjøpe» forbys i ny veileder fra EU om praksisen rundt virtuell valuta.

EU-kommisjonen slapp i dag sin ferske veileder for bruk av virtuell valuta. Forbrukerrådet jubler for økt forbrukervern for alle spillere, kommer det fram i en pressemelding.

Til Gamer.no forteller Thomas Iversen, som er fagsjef i Forbrukerrådet, at det ikke har vært rent enkelt å få EUs byråkrater til å skjønne tegninga, men at de er strålende fornøyd med å ha blitt hørt.

– Vi har argumentert i flere år for at spillbransjen helt bevisst har prøvd å unngå regelverket ved å legge opp til at man bruker en virtuell valuta i kjøpsammenheng. Vi har etterlyst en klar og tydelig regulering som også vil plassere denne typen kjøp i en rettslig kontekst, sier Iversen på telefon med Gamer.no.

Han er helt klar på hva som har vært hensikten til spillene som har bedrevet denne praksisen.

– Dette er bare et kjøp som har blitt kamuflert og sett på som underholdning.

Veilederen som ble sluppet klokken 12 i dag presiserer for første gang hvilke lover og regler som gjelder for spillselskaper som benytter seg av virtuell valuta i sine spill. Veilederen kommer med tydelige retningslinjer som vil bidra til å trygge et svært stort antall forbrukere.

– Det blir slått fast at kjøp både av og med virtuell valuta er å regne som vanlige kjøp. Disse kjøpene reguleres dermed av forbrukerlovgivningen, som stiller strenge krav, forteller Iversen.

Veilederen kommer i kjølvannet av Forbrukerrådet og BEUCs klage på spillselskapenes bruk av virtuell valuta. Den inneholder også tydelige presiseringer hva gjelder bruk av manipulerende design, ensidig endring av innhold og uklare brukervilkår.

– Det er veldig positivt at EU-kommisjonen viser til at spillbransjen ikke ensidig kan endre eller fjerne innhold i spillene folk har brukt penger på. på samme måte er vi svært positive til at selskapene ikke kan utestenge spillere fra plattformene sine uten at det gis klagemuligheter, avslutter Iversen.

Hovedprinsippene i veilederen er som følger:

Prinsipp 1: Priser skal oppgis på en klar og tydelig måte.
Prinsipp 2: Unngå å skjule kostnaden for digitalt innhold og tjenester.
Prinsipp 3: Ikke tving spillerne til å kjøpe mer spillpenger enn de egentlig trenger.
Prinsipp 4: Gi spillerne tydelig og forståelig informasjon før de kjøper noe.
Prinsipp 5: Respekter angreretten.
Prinsipp 6: Avtalevilkår må være rettferdige og forståelige
Prinsipp 7: Ta hensyn til sårbare spillere.
Prinsipp 8: Direkte kjøpsoppfordringer til barn er ikke lov.

Kommentarer (5)

Logg inn for å delta i diskusjonen.
Tråd
dualmind
en måned siden
Er forsiktig optimist når eu tar dette grepet, skal blit interressant om det fører til forandring.
Nitode
en måned siden

Mikrotransaksjoner er en pest og plage. 
Ta heller å sett opp prisene på spill hvis det er nødvendig. 

martin1872
en måned siden
Når en hest, EN HEST.. i world of warcraft tjente inn mere penger en Starcraft 2 totalt.. skjønner men hvor mye mere penger det er å tjene på microtransactions en spillet i seg selv..
Bjoolz
en måned siden
På Forbrukerrådet sin nettside, der hvor de linker til veilederen, linken er "C:\Users\*brukernavn*\etc". Burde kanskje ha et lite datakurs der borte.
Wheeljack
en måned siden

Veit ikke hvor mange milliarder Rockstar Games har sopt inn på Shark Cards jeg, men det er ikke smått lite. 

Kan ikke fordra mikrotransaksjoner, men fra et utviklers ståsted skjønner jeg det jo. Hvorfor bruke tusenvis av timer på utvikling av DLC eller andre spill når en lærling kan bruke en helg på å mekke noe som spillere kan bruke til å kjøpe ingame penger for, som gir en ellevill fortjeneste?

Siste fra forsiden