Kampen mot bruktsalg av spill har pågått i lang tid, og de store aktørene i markedet har allerede innsett at det å distribuere spill digitalt er en effektiv måte å kvele bruktsalg på. De fleste distribusjonstjenestene, både for konsoll og PC, knytter spill opp mot en personlig konto som de ikke tillater at du selger, og åpner ikke for videresalg av lisenser.
Nå har en EU-domstol klart sagt fra om at man har lov å videreselge nedlastbar programvare. Dommen kom i forbindelse med at progamvareprodusenten Oracle saksøkte et tysk selskap som videresolgte lisenser for Oracle-produkter uten Oracles tillatelse. Domstolen fant at det var de i sin fulle rett til å gjøre.
For spillere betyr dette at man har lov til å selge lisensen til et nedlastbart spill videre om man for eksempel har fullført det, akkurat slik som man kan med et fysisk kjøpt spill. Det spiller ingen rolle hva brukerlisensene (ofte kalt EULA-er) sier om saken. Mange brukerlisenser sier eksplisitt at du ikke får lov til å videreselge kopien din, men dette kan EU-borgere ifølge vedtaket bare ignorere.
– Når rettighetsholderen selger eller overfører en kopi av et dataprogram i EU mister han rettigheten til å distribuere den kopien i EU. Dermed mister en rettighetsholder som har markedsført en kopi i et medlemsland i EU monopolet på utnyttelse av denne kopien, og kan ikke motsette seg videresalg av kopien, står det.
Det spesifiseres også at dette gjelder uansett om programvaren distribueres i fysisk form eller digitalt.
Dommen ser også ut til å slå fast at det er ulovlig for utgivere å forsøke å hindre videresalg:
– Restriksjoner på videresalg av programvare lastet ned fra internett går ut over det som er nødvendig for å beskytte rettighetsinnehaverens intellektuelle eiendom.
Kan få store konsekvenser
Det er fortsatt for tidlig å si hva som blir resultatet av vedtaket, siden de digitale distribusjonsportalene sjeldent støtter videresalg. En av de få som gjør det er Green Man Gaming, og i en kommentar til nettstedet Eurogamer sier selskapets sjef, Paul Sulyok, at han ikke tror vedtaket får noen umiddelbar virkning, men at ting kommer til å endres etter hvert:
– I et lengre perspektiv tror jeg en kunde et eller annet sted kommer til å legge press på dem, fordi det er slikt spillmiljøet gjør, noe de har rett til. Det vil komme en sak mot en av plattformholderne. Resultatet vet vi allerede. Så plattformholderne vil bli tvunget til å legge til rette for videresalg, og det vil ryste markedet for digital distribusjon, sier Sulyok.
Hvilke konsekvenser dette får for oss er tidlig å si. Norge plikter ifølge EØS-avtalen plikter å vedta en lovgivning som følger EUs lovgivning på flere sentrale områder, som for eksempel forbrukerrettigheter og selskapslov. Hovedspørsmålet er likevel hvorvidt dommen får konsekvenser for måten de digitale distribusjonsportalene driver virksomheten sin på verdensbasis.
Les også: Vi kårer den beste digitale spillbutikken
Les også: Her er de beste Steam-triksene