Röki er et pek-og-klikk-spill satt til Skandinavia, og tar oss med på et nokså trist og melankolsk eventyr. Som Tove, storesøster og eldste datter i en familie på fire, må du tenke deg gjennom en falleferdig eventyrverden med sorte ravner, troll og snakkende trær. Men hvor gøy er det egentlig å tråkke seg gjennom Rökis verden?
Et ødelagt hjem
Det er ikke et lystig hjem Tove og lillebroren Lars løper hjem til idet spillet begynner. Mamma er borte, og pappa gjør lite annet enn å sove og drikke. Snart blir Lars kidnappet av et skremmende monster, og Tove gjør alt hun kan for å redde ham – selv om det betyr å reise til en døende magisk skog hvor mørke krefter truer med å overta.
Skogen huser brorparten av spillets opplevelser, og det er her mysterier skal løses og rare skapninger møtes. I beste skandinaviske stil finner vi troll og nisser, stavkirker og sjømonstre, og ulver og bjørner. Et ofte melankolsk, men av og til koselig lydspor gir farge til det ofte snødekte landskapet.
Toves reise gjennom eventyrskogen er likevel ikke spesielt hyggelig. Den er farget av deprimerende og nostalgiske følelser knyttet til hennes nå tapte familie, og at verden rundt henne samtidig sakte men sikkert overtas av sorte ravner og korrumperende krefter.
En sjarmerende, men kjedelig spillopplevelse
Rökis vakre, men enkle visuelle stil gjør seg kjent umiddelbart. Tegneseriefigurene passer godt til en fortelling om to barn og deres reise, og gir opplevelsen en egen eventyrfølelse. Samtidig gjør grafikkstilen lite for å skape en dypere og mørkere atmosfære som kanskje kunne passet bedre til spillets nokså dystre fortelling.
Röki er et noe mer dynamisk pek-og-klikk-spill enn de mest tradisjonelle av dem. Her bruker man ikke en musepeker for å klikke på steder man ønsker å gå, men bruker heller spakene for å bevege seg rundt i verden. Det betyr ikke at det kreves kjappe reaksjonsevner for å løse spillets utfordringer, men heller at Röki forsøker å være litt mer tilgjengelig enn andre spill i sjangeren.
Röki fokuserer, ikke overraskende, på tanke- og puslespill, noe som gjennomsyrer hele fortellingen. Blomster og planter må finnes for å lage te, et sverd må renskes for å kunne kutte vekk ugreie vekster, og andre gjenstander må kombineres for å komme videre.
Verden er langt fra enorm, men områdene store nok – og Tove nokså treg – til at det ofte kan ta en del tid å komme seg fra ett sted til et annet. Heldigvis introduserer spillet en egen hurtigreisemekanikk, som åpner og sprer seg organisk ettersom du låser den opp. Likevel, om du er usikker på hvor du skal eller hva som kreves for å komme videre – som ærlig talt er en enorm del av denne typen spill – kommer du til å måtte regne med en del løping frem og tilbake i egne fotspor. Å bli virkelig låst er alltid kjedelig, og selv om det er noen spesielt vanskelige punkter man møter på, er Röki mye snillere enn for eksempel Broken Age.
Så langt høres det meste for så vidt greit ut; et mørkt, skandinavisk eventyr for alle, som spillets Steam-side vil ha det til. Ikke noe av dette er direkte feil, men dessverre blir Röki aldri spennende eller morsomt nok til å virkelig gjøre tiden man bruker med Tove verdt det. Fortellingen gjør meg trist, men den er fylt med øyeblikk – spesielt i begynnelsen – hvor ingenting var overraskende. Selv om jeg selvfølgelig føler med Tove, er det derfor lite som virkelig vekker sterke følelser i meg og som engasjerer. Det meste kunne i tillegg forutsies, og det var få – om ingen – åpenbaringer som gjorde at jeg aktivt ønsket å fortsette for å finne ut hvor fortellingen gikk.
Det gjør det ikke bedre at dialogen ofte er uinteressant, at enkle animasjoner (som å klatre) krever en del tid å fullføre, og at det er få sjarmerende figurer å lene seg på når tålmodigheten begynner å renne ut.
Konklusjon
Röki er et lite og brukervennlig spill som nok kan være en fin innledning til sjangeren for de uerfarne. Jeg forventet imidlertid litt mer av Röki etter de første minuttene. Den fine visuelle stilen ble dessverre fort gammel, og det samme ble den triste fortellingen som var altfor enkel å forutsi. Dermed bryter Röki en kardinalsynd for pek-og-klikk-spill, nemlig at det ikke tilbyr nok spenning eller grunner til å faktisk komme seg forbi de vanskelige puslespillene, slik at tiden brukt på hjernetrimmen føles sløst.
Tove er en modig jente, og er nok den beste figuren i spillet, men det er lite spenning og sjarm å hente hverken fra henne eller resten av figurgalleriet. Röki er på ingen måte et dårlig spill, men tilbyr heller en middelmådig opplevelse som med enkelhet kan bli erstattet med mye bedre alternativer.
Leter du etter eventyrspill som har litt mer å gi? Da kan vi anbefale Thimbleweed Park. Om dyster stemning er å foretrekke er kanskje Mosaic mer i din gate.