Trust er ikke nødvendigvis det merket man forbinder med solide, kostbare produkter. De har siktet seg inn mot å være blant de billigste i markedet, både når det gjelder headsett og andre spillrelaterte produkter.
Derfor har ikke alltid kvaliteten vært helt optimal, men prisen har også vært mer enn overkommelig sammenlignet med andre produkter. Nå har de laget en mikrofon rettet mot podkasting, strømming eller spilling over nett, med en pris litt høyere enn det vi er vant til fra Trust.
Tust GXT 256 Exxo får du kjøpt til rett under 1500 kroner per i dag, og da legger den seg omtrent i samme prissjikte som HyperX Quadcast og Blue Microphones Yeti, to av de mest populære produktene i denne prisklassen.
Design og utforming
Trust GXT 256 er en USB-mikrofon, og i pakken får du med et bordstativ, innebygget shock-mount og et pop-filter. Den har også innebygget støydemping, som ifølge Trust skal fjerne uønskede lyder som klikking fra mus og tastatur, vibrasjoner og bakgrunnsstøy.
Mikrofonen har kun kardioid opptaksmønster, men dette er også det mest ideelle for den typen bruk Trust sikter mot. Bordstativet er tungt og solid slik at mikrofonen står støtt på pulten. Justeringsskruene på siden gjør det enkelt å endre vinkel.
Mikrofonen alene veier 400 gram, og er 187 x 56 x 51 mm stor. Setter du den på det medfølgende stativet veier hele rigget 1,7 kg, noe som er vesentlig tyngre enn for eksempel HyperX Quadcast, uten at det har så mye å si. Hvis du har en mikrofonarm kommer mikrofonen med en 5/8" festeskrue i underkant (jeg fikk festet den uten problemer på min mikrofonarm).
Alt i alt så er det lite jeg savner når det kommer til byggekvalitet og utstyret som følger med. Bordstøtten er stabil og tung, men den oppleves kanskje som litt i overkant stor, spesielt hvis du har en mindre pult. Mikrofonen har en fin størrelse, knappene er enkle å bruke og det er lite å utsette på akkurat dette.
Når mikrofonen så er plugget i PC så er det ingen medfølgende programvare. Den tar opp i 16 bit, i enten 44100 Hz eller 48000 Hz.
På knappene styrer du gain og lydnivå på tilkoblede hodetelefoner, hvis du ønsker det. Dette kan være kjekt å ha hvis du spiller inn lyd, slik at du hører deg selv i sanntid. Det er derimot synd at ut-lyden fra mikrofonen kun er i mono. Slik sett er dette en en lite gunstig løsning hvis du har lyd fra et spill i tillegg til egen stemme, da all lyd konverteres til mono via mikrofonen. For alt annet enn stemmeopptak vil jeg derfor anbefale å koble hodetelefoner til PCen, og ikke via mikrofonen.
Det hadde jo heller ikke vært et skikkelig gaming-produkt uten fargede LED-lys, og akkurat her skuffer ikke Trust heller. Du kan veksle mellom fem ulike farger på mikrofonen, slik at den passer inn i gaminghula med den rette fargen. Du har imidlertid ingen kontroll over fargene, du har kun de fem tilgjengelige fargene som er innebygget.
Lydkvalitet
Så til lydkvalitet, som jo til syvende og sist er det aller viktigste på en mikrofon. Trust GXT 256 leverer en varm og myk lyd på stemmeopptak. Den er ikke enestående på noen som helst måte, men den har et rent og fint lydopptak.
Når det kommer til støydempingen så er jeg mindre fornøyd. Mikrofonen plukker opp unødvendig mye bakgrunnstøy og den holder ikke helt det den lover her. En annen ting jeg ønsker meg er et større spekter på gain-innstillingen. Det er for liten forskjell på minimal og maksimal gain, og akkurat her burde det vært en mye tydeligere forskjell.
Opptaksvolumet slik det står er helt fint, og jeg kan ha mikrofonen i behagelig avstand fra munnen og få til et bra opptak. Noen ganger er det imidlertid greit å kunne justere gain opp eller ned mer enn du kan på Exxo. Men både på PC og konsoll så fungerer mikrofonen veldig godt når det kommer til stemmeopptak, og akkurat her er det lite å utsette på kvaliteten.
Lydbildet til Trust Exxo er balansert, og ligger hverken veldig høyt slik at lyden blir nasal, eller for dypt slik at det blir grøtete. Både plosiver og sibilanter er lite fremtredende på vanlige opptak, spesielt hvis du kan sitte med litt avstand til mikrofonen. På det medfølgende stativet kan den kanskje bli litt i høyeste laget for noen på en PC-pult, men justering av vinkel gjør at du får fjernet mesteparten av disse uønskede lydene på under opptak eller prat.
Under kan du høre en sammenligning av Trust GXT 256 og HyperX Quadcast når jeg skriver under opptak. Begge mikrofonene har de samme innstillingene på opptak, både i Windows og gain-innstilling på mikrofon. Quadcast er også satt til kardioid opptak, slik at dette også er likt.
Man kan høre at Trust har et litt høyere volum på opptaket, men bortsett fra dette er det ganske sammenlignbart lyd mellom de to mikrofonene. Man hører også at begge mikrofonenes støydemping ikke gjør jobben på klikkelyder i bakgrunnen. Dette er vanskelige lyder å fjerne, spesielt med mekaniske tastatur, men allikevel ganske fremtredende også på Trust Exxo. Vifltelyd kan høres fra PC-en min når den setter i gang ordentlig, det samme med bakgrunnstøy. Akkurat her har jeg fått kommentarer på mer støy når jeg bruker Exxo enn når jeg bruker HyperX Quadcast.
Konklusjon
Trust GXT 256 Exxo er en tøff og velfungerende mikrofon. Den er enkel å montere opp, alt du trenger av utstyr er med i boksen, og det er lite oppsett som skal til for å få mikrofonen til å fungere skikkelig.
Lydkvaliteten er mer enn god nok til podkast, stemmeopptak eller bare kommunikasjon over nett, men vær litt obs på bakgrunnsstøy, da denne funksjonen ikke fungerer helt som den burde på denne mikrofonen. Den plukker opp litt mer bakgrunnsstøy enn for eksempel HyperX Quadcast, som ligger omtrent på samme pris.
Jeg savner også flere funksjoner og valgmuligheter på en mikrofon til denne prisen. Du har kun ett opptaksmønster, mens de fleste andre konkurrerende mikrofoner har både 3 og 4 ulike muligheter akkurat her.
Totalt sett så er jeg allikevel fornøyd med Trust GXT 256 Exxo, en mikrofon som leverer på mye av den det lover, både når det kommer til lyd og byggekvalitet, samtidig som den er enkel i bruk.
Lyst til å lese mer om maskinvare og gamingtilbehør? Sjekk ut maskinvare-sidene våre »