I forrige runde så vi på relativt omfattende spill. Denne gangen er fokuset på spill som kan nytes i mindre biter. Det betyr imidlertid ikke at alle er enkle å legge fra seg. Blant disse spillene finner du timevis med moro og et par virkelige gullkorn.
Plants vs. Zombies
Som hobbybotaniker tyr du til planteriket for hjelp når zombier truer med å invadere huset. I dette Tower Defense-inspirerte spillet kombineres et velkjent konsept med herlig tegneseriegrafikk, humor og bøttevis med sjarme. Plants vs. Zombies drukner i lovord og priser, og ikke uten grunn. Spillet er nemlig utfordrende, farlig underholdende og ekstremt avhengighetsskapende.
Konseptet er enkelt og passer som hånd i hanske på iPhone. Zombiene angriper fra høyre mot venstre og må stoppes før de når huset. Til disposisjon har du et rikt utvalg av planter med varierende egenskaper. Det er imidlertid begrenset hvor mange du får ha med om gangen, så før hvert brett må du gjøre et valg basert på hvilke utfordringer som venter. Her møter du alt fra stavsprang-zombier til zombier på ismaskin, så to brett blir ikke like.
Noen blomster sørger for økte inntekter, slik at du kan bygge flere og dyrere planter, andre skader zombier mens atter andre blokkerer eller bremser dem, slik at du får bedre tid til å utslette dem. Til å begynne med har du kun få planter, men nye låses opp etterhvert som du klarer nye brett. Din helsprø nabo har dessuten startet en provisorisk butikk i bilen sin, hvor du kan kjøpe oppgraderinger og nye planter.
Når alle brettene er spilt gjennom (noe som tar en håndfull timer), er det bare å begynne på nytt igjen. Da kan du velge blant alle plantene dine fra første brett, men spillet velger to av plantene for deg. Dermed byr også andre gjennomspilling på nye opplevelser. Dette må du ikke gå glipp av, Plats vs. Zombies er rett og slett et godt, gammeldags røverkjøp.
Plants vs. Zombies kommer fra PopCap Games og koster i skrivende stund 17 kroner. Finnes også til PC.
9/10
Implode!
Du har sikkert prøvd et fysikkbasert spill hvor målet er å bygge noe med begrensede ressurser, for eksempel en bro. Bygge er vel og bra, men innerst inne i hver og en av oss bor det en liten fyr som elsker å ødelegge. Det er han som tar kontrollen når vi tråkker i stykker pepperkakebyer, bytter ut lysene på lillesøsters bursdagskake med kinaputter eller vanner den lange steintrappa ved gamlehjemmet en kald vintermorgen.
I Impolde! kan du frigjøre din destruktive side, uten at noen kommer til skade. Her skal du nemlig rive forskjellige byggverk ved hjelp av eksplosiver, og målet er å få dem så nær bakkenivå som mulig, ved hjelp av minst mulig sprengstoff. Det er utrolig hva en velplassert dynamittkubbe kan utrette.
Det er ikke spesielt vanskelig å komme seg gjennom spillet, men du får karakter på hvert brett, basert på poengsummen du oppnår. Hvis du legger litt prestisje i å få gode karakterer, blir du tvunget til å bruke de små grå. Hvor er det mest hensiktsmessig å angripe blokka for å få den til å ramle ned i hullet på venstre side, istedet for inn i den forbudte sonen til høyre? Implode! er rimelig, underholdende og kjapp moro. Perfekt når du har ti minutter å slå ihjel.
Implode! kommer fra IUGO Mobile Entertainment og koster i skrivende stund 17 kroner.
6/10
Angry Birds
En gjeng grønne, sleipe griser tror de kan stjele fugleegg ustraffet, men undervurderer motstanden kraftig. Våre fjærkledde venner går nemlig sammen for å ta en blodig hevn. Angry Birds er et annet fysikkbasert spill hvor målet er å jevne grisene og deres skjulesteder med jorden. Drep de svina!
På hvert brett har grisene forskanset seg i et byggverk, og du må benytte deg av de ulike fuglenes styrke og strukturenes svakheter for å ta knekken på samtlige motstandere. Fuglene skytes avgårde av en diger sprettert, og du må beregne kraft og vinkel slik at de treffer målet. På hvert brett er det forutbestemt hvilke fugler du har til rådighet, samt rekkefølgen de angriper i.
At rekkefølgen er bestemt, fører til at du må tenke litt ekstra. Fuglene er nemlig svært spesialiserte. De første fuglene du møter egner seg best til å velte ting, da de ikke er spesielt godt egnet til å penetrere (ingen dårlige vitser) materialer. Snart får du imidlertid stifte bekjentskap med fjærkre som flyr gjennom tre så flisene fyker, fugler som deler seg til mindre fugler i luften, og dermed skader et større område og fugler som slipper høyeksplosive egg.
I spillets begynnelse vil det være mange veier til Rom. Underholdningsverdien ligger i å velte bygninger på alle tenkelige og utenkelige måter. Brettene blir imidlertid mer utfordrende etterhvert, og på de senere brettene kreves det en høy grad av presisjon, da du ofte er avhengig av å treffe svært små svakheter med riktig fugl. Dersom du må åpne angrepet med en treknusende krabat, vil denne kanskje være helt bortkastet dersom du ikke klarer å treffe den lille flekken på taket som ikke er dekket av betong. Angry Birds er lett å plukke frem, meget vanskelig å legge bort.
Angry Birds kommer fra Clickgamer og koster i skrivende stund 6 kroner.
7/10
Sailboat Championship Pro
Jeg har et seilbrett, men vet ikke hvordan jeg bruker det. Det blir bare en slitsom måte å bade på. Men etter noen runder med Sailboat Championship Pro, er vinden i ferd med å bli min beste venn. Sailboat Championship Pro er nemlig like lettilgjengelig som det er idyllisk. Her gjelder det bare å seile rundt en bane på kortest mulig tid. Noen ganger i konkurranse mot andre seilere, men ofte bare mot klokka.
For å oppnå optimale rundetider, må kurs og segl justeres fortløpende i forhold til vind og banens utforming. Det er for eksempel ikke spesielt gunstig å seile rett mot vinden, selv om det skulle være kortest. Du må ofte gjøre avveininger, og spillet blir derfor relativt vanskelig å mestre, selv om det er enkelt å komme i gang. Dersom du synes det blir vanskelig å holde styr på både roret og seilet, kan du hyre inn hjelp til sistnevnte, slik at du bare trenger å bekymre deg for navigasjonsbiten. Da må du imidlertid regne med at rundetidene blir noe svakere enn hvis du mestrer begge deler selv.
Dessverre er utvalget av baner og båter litt lavt, men dersom du har en liten perfeksjonist i magen, blir holdbarheten likevel relativt god. Det er alltids noen tideler å slipe av rundetidene, og etterhvert som du vinner løp vil du gå opp i erfaringsnivå og få bonuser som gjør deg enda raskere. Dessuten låses båtene opp underveis, slik at det blir fristende å gå tilbake og kjøre de tidligere banene på nytt med nye båter.
Sailboat Championship Pro kommer fra Infinite Dreams og koster i skrivende stund 17 kroner.
6/10