Nedenfor ser du en transkripsjon av kulturministerens tale under E-sportdagen 2018. Et videoopptak av talen kan du se under artikkelen.
Kjære alle sammen,
Jeg hadde en tale på Spill ut i verden-konferansen som Norsk filminstitutt arrangerte, og sa da litt om min holdning til spill. Kanskje er det sånn at det jeg sier til dere i dag virker helt åpenbart, men av og til må det faktisk sies av noen politikere også.
Mitt syn på spill er at det er både kunst, kultur og næring. Det er fellesskap som bygges på tvers av landegerenser og sosiale skiller. Spill er fantastisk pedagogikk, og spill er en ferdighet. For noen så er det å spille å skru på verden, mens for andre – som for eksempel meg og Erna av og til – så er spill å skru av verden.
Men her i dag på E-sportdagen vil jeg legge til en viktig detalj på listen: Dataspill og e-sport er ikke det samme. Dataspill er en hobby, men e-sport er en sport.
På en liten bakketopp rundt der jeg kommer fra i Nord-Trøndelag ligger det en folkehøgskole, nemlig Namdals folkehøgskole i Grong. Det var en av de første folkehøgskolene som utviklet en egen linje for e-sport. I søknadsteksten ber de blant annet om at du skal skrive om hvilke ambisjoner du har for spillingen. I hvor mange hobbyer er det naturlig at man stiller det spørsmålet, eller om du snur på det: i hvilken sportsgren er det naturlig å stille det spørsmålet? Ja, nettopp, i alle sportsgrenene er et naturlig å stille det spørsmålet. Det er et helt logisk spørsmål å stille til noen som har e-sport som ambisjon.
Derfor er det så kult å få lov til å komme hit på E-sportdagen og møte de som er engasjerte, og som har en drivkraft og kompetanse til å utvikle dette videre. Dette er et viktig arrangement, selv om det er ytterst få som kommer seg gjennom nåløyet og blir profesjonelle spillere. Min egen grandnevø er helt brennsikker på at det er det han skal bli, men det er en inspirerende bredde for alle oss som er glade i spill.
Medietilsynet forteller oss at 97 prosent av alle gutter mellom 9 og 16 spiller dataspill. Det er dessverre bare 63 prosent av jentene, men jeg tror det kommer til å gå over. Før i tiden ble det sett på som et alarmerende tegn. Det ble advart i det vide og bredde, men jeg føler at det ikke er så ille lenger. Det er fortsatt en debatt om å forby mobiltelefoner på skolen, og det sier noe om frykten for teknologi i samfunnet generelt. Frykten for firkantede øyne som da TV-en kom føler jeg er litt dalende.
Arrangement som E-sportdagen viser hvor stort dette spiluniverset egentlig er. Det er et univers som – til tross for mange tror – ikke tilhører en annen galakse, det er helt feil. Jeg har brukt snart et halvt år av livet mitt på å prøve å snakke opp spill, og for å være helt ærlig, da Venstre trådde inn i regjering tenkte nok vi at nå kommer nerdenes revansj. For det er litt ubegripelig for meg at ikke flere politiske parti ser potensialet i det som ligger i mediet, både som kunstuttrykk, sport, pedagogikk og en enorm næring som kan skape mange arbeidsplasser i Norge om vi hadde turt å satse på det. Det er underholdning, det er fellesskapsbyggende, og det er ferdighetsbyggende.
Jeg har besøkt gamerene på The Gathering flere ganger, og spillutviklere både i Hamar og i Bergen. Da jeg reiste rundt på en gründerturné sist sommer besøkte jeg mange som drev med spillutvikling over hele landet, og jeg er grunnleggende teknologiopptimist. Jeg vet at disse folkene sitter med en kompetanse som kommer til å utvikle og endre Norge. Og jeg hadde den store æren av å åpne The Gathering i påsken – det var en stor opplevelse – og jeg kjenner på drivkraften og skaperkraften som er i det rommet, og vet hvor inspirerende det bør være for Norge som nasjon.
Tenk på det: fremtidens jagerflypiloter, når vi får de nye flyene (jeg tror ikke jeg røper noen statshemmeligheter nå) fra USA så ligger nesten alt av hyperteknologi i hjelmen. Det betyr at alt som piloten skal styre ligger i hjelmutstyret. Det betyr antageligvis at mens du før fant de beste jagerpilotene i en gymsal, vil du i fremtiden finne du de beste pilotene på The Gathering. Det er de kompetansene som kommer til å være viktig for å kunne manøvrere en slik type teknologi som det vi ser nå fremover.
Eller når du ser hvordan kirurger øver med VR-teknologi, eller for meg som er opptatt av barn- og ungdomskultur – tenk dere hvilke fantastiske muligheter det ligger i å spre kunst og kultur til unger gjennom å bruke denne teknologien og denne kompetansen. Jeg bruker å si at om du er lærer i Lierne kan du putte VR-briller på ungene og så kan de gå på den beste kunstutstullingen i Europa sammen, uten at det koster en krone – det er klart at det er demokrati, det er kunst og kulturspredning, det viser at vi kan faktisk være med på å bygge en ny nasjon der vi bygger demokrati nedenifra ved å bruke teknologi. Så mens noen ser teknologien som en trussel mot demokratiet, ser jeg at vi har enorme muligheter til å spre kunst, kultur og kunnskap til folk som vi ellers aldri hadde hatt muligheten til å gjøre. Det er noe som tidligere har vært forbeholdt de få som vi nå kan spre til mange.
Jeg merker jo hvordan holdningene er annerledes også. På Venstres landsmøte prøver alltid noen å hacke eller få det ned, hvert eneste år. Da blir vi litt stressa og ikke minst litt sur. Når TG blir hacket, som de blir hvert eneste år, så koser de seg med den krigen som pågår når noen prøver å få ned systemene deres.
Spilling er ikke nødvendigvis e-sport. Det er derfor vi har en jobb for å få folk til å forstå forskjellen, og at vi skal ha ulike virkemidler for de forskjellige delene. For det første, spill er både kultur og næring, det er en hobby – en hobby som kan gi glede, læring og mestringsfølelse. Da grandnevøen min var på Hudøy i uka som gikk, og midt i uka selvfølgelig hadde lyst til å dra hjem, så ble han lokket med et nytt spill dersom han holdt ut. Telefonrøret ble slengt på og han holdt ut uka. Det er derfor så mange av oss faktisk spiller, og vi synes det er kjempeartig.
Spill kan også være dønn seriøs sport. I stedet for å snakke om ambisjonsnivået hos e-sportspillere, tror jeg vi heller bør snakke om at vi burde hatt et høyere ambisjonsnivå hos politikerne for å forstå hvordan vi kan tydeliggjøre hva e-sport kan være, men også at e-sporten trenger litt hjelp. Vi trenger å forstå hva denne sporten faktisk innebærer.
At TV 2 Sumo og VGTV viser Telenorligaen, og at NRK viser finalen i Counter-Strike er kjempebra, men det er ikke sånn at de da gjør e-sporten en tjeneste. Det handler om at disse kanalene må forstå at for å overleve må de sende det folk vil se på. Det er e-sporten som faktisk gir disse mediehusene entusiasme, glede, kompetanse og seere, både nasjonalt og internasjonalt, og det virker som om de ikke helt har tatt innover seg det første. ESPN hadde en viral artikkel for to år siden om at det er flere mennesker som benker seg foran skjermen for å se en finale i League of Legends enn en finale i NBA eller i baseball. Twitch er allerede større enn både Netflix og HBO. De som ønsker å drive med e-sport eller følge sine forbilder, som for eksempel norske spilleren «Rain» eller verdenskjente «Ninja», har mange kanaler å gjøre det på.
Og folkens, dette er ikke en egen galakse. Dette er vår verden. Og veksten i spillbransjen og innafor e-sport de siste årene er så enorm at det er vanskelig å egentlig skjønne det, både når det gjelder antall spillere og nivået. Jeg tror at det bare er et spørsmåll om tid før e-sport også blir en del av de Olympiske lekene. Og da synes jeg at det er ganske kult at vi nordmenn har utøvere som er så dyktige at de kan ligge helt i front. For jeg skal innrømme at det å begynne min jobb som kulturminister med å besøke Pyeongchang og få medaljer, det var ganske gøy, og det gjør jeg gjenre i andre områder også. Og det er ingen grunn til at Norge skal ha lavere ambisjoner på dette feltet enn vi har på andre felt.
Så er det en utfordring som jeg synes det er kjempebra at dere tar tak i nettopp i dag, og det er nulltoleranse for mobbing og hets. Med den veksten som e-sport har hatt så betyr det ingenting hvis sporten ikke klarer å fremstå som seriøs. Jeg er redd for at de historiene vi hører fra toppen ikke inspirerer, men faktisk skader bredden ved spill som hobby. Jeg at vi skal ha like gode forbilder her som vi har i andre idretter. Hvis ikke så vil e-sport aldri forståes som den ordentlige sporten det er, og da hjelper det heller ikke at vi har mange seere eller et skyhøyt nivå. Og jeg blir ganske skuffet når jeg hører historier om folk som har blitt mobbet ut av sporten.
Derfor er det fantastisk bra at dere tar opp dette som tema, viktigheten av forbilder, inkluderende oppførsel og gode holdninger. At sporten i seg selv tar dette utfordringen å jobber med den er tiltak som både gjør at dere kan følge opp dårlig oppførsel, og som jeg også tror kommer til å endre holdningene i miljøet. Ingen skal mobbes ut fra å drive spill, uansett om det er en aktiv sport eller en hobby. Derfor så er det bra at både lag og arrangører driver knallhardt med holdningsarbeid, og at Telenorligaen legger fokus på det. Spill skal være alvorlig, men det skal også være inkluderende og artig. Og det er en alt for stor sport til at man ikke skal ta de holdningene offensivt.
Så utfordrer jeg dere som er spillere, som er fans og som er arrangører med å fortsette den jobben: meld fra om noen opplever netthets, mobbing og dårlig oppførsel. Være et godt forbilde og gi beskjed om noen er useriøse. Da tror jeg at vi kommer til å vinne på det alle sammen.
Flere beveger seg nå i retning til å forstå hva e-sport er og innebærer, selv om det innimellom føles som om det går litt sakte. Jeg tror, når mediene begynner å henge seg på, så kommer de andre politikerene også til å henge seg på dette som tema, og da vil det gå raskere. Men jeg som kulturminister, jeg håper at vi skal prøve å bidra. Nå har jeg gitt klarsignal til Norsk Tipping og Telenorligaen om at de kan inngå et samarbeid om tippingen på e-sportturneringer. Nå er det opp til aktørene selv å lage en avtale, men nå er det i hvert fall ikke et «nei» fra Kulturdepartementet. Vi ønsker at en slik avtale gjerne må inngås. Og det er et viktig bidrag for å skape trygge rammer rundt e-sporten i Norge og øke legitimiteten til sporten.
Det er slike muligheter som nå må gripes, og e-sport er ikke fremtiden eller et blaff, det har kommet for å bli. Jeg er stolt når jeg ser norske spillere som klarer å hevde seg internasjonalt, jeg er stolt over at det finnes sterke miljø rundt omkring i landet der man får muligheten til å øve seg og bli blant de beste, og jeg er glad for at vi, som i de fleste sportsgrener, både har topp og bredde, og at vi har muligheten til å inspirere hverandre.
Så jeg vil da si tusen takk for den jobben som dere gjør – fortsett den innsatsen fremover. Jeg gleder meg veldig til å følge utviklingen, og jeg håper at også dere er med på å endre holdninger i andre politiske parti sånn at vi kan få en større bevissthet av dette som en sport som vi skal satse på fremover.
Takk for meg.