Den svenske spillgiganten Embracer Group har nylig måttet tåle kritikk for sin drift i Russland. Selskapet mener å ha sitt på det tørre, men kan havne under press fra aksjonærer – deriblant norske DNB.
Ifølge E24 eier Embracer fire datterselskaper i Russland, med en total omsetning på 350 millioner kroner. Omsetningen skal ha økt kraftig det siste året, og det svenske fondet Swedbank Robur er blant aksjonærene som stiller seg kritiske til Embracers virksomhet i Russland.
I svensk radio uttalte Swedbank nylig at fondet ikke ser positivt på at selskaper investerer i Russland. Svenskene får støtte av DNB, som under DNB Asset Management har en eierandel på 2,47 prosent i Embracer. Det tilsvarer 770 millioner kroner.
– Har tatt kontakt
Til E24 forteller kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø riktignok at DNB ikke har umiddelbare planer om å trekke seg ut. I stedet har fondet inngått dialog med Embracer i håp om å innføre potensielle endringer.
– DNB AM jobber for å påvirke selskapers forretningspraksis der vi opplever at det er mulighet for endring, fremfor å utelukke dem fra våre investeringer. Vi har gjennom en lengre periode hatt dialog med flere selskaper om deres forbindelser til Russland og ser at mange har skalerte ned eller trukket seg ut, sa Dalsbø og fortsatte:
– Vi har tatt kontakt med Embracer Group AB for å snakke med selskapet om deres eksponering til det russiske markedet.
Overfor E24 hevder Embracer at dets russiske datterselskaper i hovedsak driver med utvikling av spill for studioer og utgivere i andre land. Selskapene er derfor ikke avhengige av salg i Russland, påpeker kommunikasjonssjef Beatrice Forsgren.
– Det innebærer for Embracers del et begrenset overskudd i de russiske selskapene og dermed også begrenset inntektsskatt i Russland, sa Forsgren.
Embracer ville ikke uttale seg om potensielle nedleggelser eller flytting for selskapene i Russland. Selskapet er riktignok midt oppi omfattende nedskaleringstiltak, og har varslet både permitteringer, studionedleggelser og spillkanselleringer.
LES OGSÅ: Saudi-Arabia fortsetter å kjøpe seg inn for store summer i spillbransjen »