Der var de ti første spillene unnagjort. Noen vil kanskje stusse litt over rekkefølgen, for den er ganske tilfeldig. Vi har ikke gjort noen forsøk på å rangere disse spillene etter hvor mye vi gleder oss til dem – det hadde vært en helt umulig oppgave.
Den neste puljen med spill starter med det norskutviklede The Secret World, og fortsetter med mye variert moro fra det store utlandet.
The Secret World
Utgis: I april.
Til: Windows (i første omgang).
Det er ikke helt uten en viss skepsis vi legger inn et Funcom-spill på denne listen, for den norske utvikleren har et visst rulleblad med tanke på lanseringsproblemer. Men de har også gang på gang vist at de kan det der med å lage gode og minneverdige spill, og det er ikke for ingenting at Anarchy Online fortsatt holder koken – over ti år etter sin originale lansering. The Secret World har i tillegg Ragnar Törnquist på laget. Mannen bak Den Lengste Reisen og Drømmefall har kokt sammen en unik og ambisiøs verden for The Secret World, som ser ut til å være det mest ambisiøse MMORPG-spillet på mange år. Her handler det nemlig ikke bare om å klone World of Warcraft, men å levere en egen opplevelse som stiller krav til spillerne.
Bioshock Infinite
Utgis: I løpet av året.
Til: Windows, Xbox 360 og PlayStation 3.
Det originale BioShock er et av de mest interessante førstepersons skytespillene som har kommet i senere tid. Ikke bare er det satt til en unik undervannsverden og har en handling de fleste som har spilt det vil huske lenge, men det leverte også rikelig med spennende verktøy som lot spillerne overkomme utfordringene på mange forskjellige måter. Oppfølgeren dropper undervannsbyen Rapture til fordel for den svevende, dampdrevne byen Columbia. I tillegg til den svært unike spillverdenen loves vi større dynamikk i kampsituasjonene og en enda mer spennende handling, og Mikael Harstad Groven, som så på spillet under fjorårets E3, var ikke i tvil om at det var messens mest lovende spill.
Diablo III
Utgis: I løpet av året.
Til: Windows (i første omgang).
Blizzard Entertainment er en av de få utviklerne som aldri trår feil, og med spillhistoriens største pengemaskin i ryggen kan de med god samvittighet bruke all den tiden de trenger for å perfeksjonere spillene sine. For oss som venter på nettopp disse spillene kan akkurat det selvsagt bli litt frustrerende til tider, men den som venter på noe godt venter forhåpentligvis ikke forgjeves. Diablo 3 har vi imidlertid fått en forsmak på allerede, og det er ingen overdrivelse å si at det var en smak svært mange satte pris på. Det tredje spillet i denne actionrollespillserien blir stort, heftig og lekkert, og det vil garantert sette et kraftig preg på spillåret 2012.
Ninja Gaiden III
Utgis: 23. mars.
Til: Xbox 360, PlayStation 3 og Wii U.
De som hevder spill blir lettere og lettere har åpenbart ikke prøvd Ninja Gaiden-serien, som byr på til tider djevelsk vanskelig masseslakt av fiender. Etter noen års pause er actionhelten Ryu Hayabusa tilbake, med et nytt og blodig spill som visstnok skal lære deg hvordan det føles å buksprette noen. Småsære uttalelser fra de japanske utviklerne til tross, dette ser ut til å bli en heftig injeksjon ren action, og det har vi nok alle godt av fra tid til annen. Selv om vanskelighetsgraden fortsatt skal være høy håper utviklerne dessuten at Hayabusas nye eventyr skal favne bredere enn tidligere.
Dota 2
Utgis: I løpet av året.
Til: Windows og OS X.
DoTA, eller Defense of the Ancients, er et av de vanvittige internettfenomenene som stadig overrasker med sin enorme popularitet. Warcraft 3-modifikasjonen har inspirert en mengde forskjellige spillprosjekter, og når kun én av dem, League of Legends, spilles av fire millioner mennesker hver dag, er det grunn til å følge med. I år hiver Valve seg inn i kampen om spillerne, med Dota 2. I likhet med Blizzard er Valve en utvikler som så godt som alltid lykkes med det de prøver på, og at Dota 2 kommer til å bli et glimrende, vanedannende spill er det liten tvil om – ikke minst fordi tusenvis av spillere allerede koser seg med betaversjonen. Men kampen om å bli kongen av DoTA-klonene blir lang og hard, og man skal være modig for å tørre å spå utfallet.
The Last Guardian
Utgis: I løpet av året.
Til: PlayStation 3.
Ico og Shadow of the Colossus er to av de mest unike og slående spillene på markedet i dag, og etter mange års utvikling er skaperne av de to moderne klassikerne endelig tilbake med et nytt spill. Selv om The Last Guardian ikke blir noen direkte oppfølger bærer det tydelig preg av å være et Team Ico-spill, både med tanke på grafikkstil og tematikk. Spillet følger en ung gutt som sammen med et stort og merkelig vesen utforsker eldgamle og tilsynelatende forlatte ruiner, og alt ligger til rette for nok en stemningsfull og mystisk spillopplevelse. En kan si mye rart om de tre konsollgigantene, men at Sony fortjener ros for å satse på unike og risikable prosjekter som The Last Guardian, er det liten tvil om.
Guild Wars 2
Utgis: I løpet av året.
Til: Windows.
Arena.net har alltid hatt en litt annen tilnærmingsmåte enn sine konkurrenter i MMO-sjangeren, og de forkastet blant annet abonnementsavgifter i en tid der «alle» hadde store dollartegn i øynene og trodde abonnementsbaserte spill ville danke ut det meste. Guild Wars 2 fortsetter i samme stil, og det vil ifølge utviklerne si at vi kan se frem til et stort og vakkert onlinespill uten kjedelig «grinding» og hvor hver spiller får oppleve sin egen unike historie. Samtidig loves vi større fokus på samarbeid, og da gjerne av den dynamiske typen som oppstår når en drage plutselig finner på å angripe byen du befinner deg i, og spillerne som er der må stå sammen eller flykte.
Tomb Raider
Utgis: I tredje kvartal.
Til: Windows, Xbox 360 og PlayStation 3.
Lara Croft er en av spillverdenens mest ikoniske figurer, og selv om hun har hatt sine nedturer i årenes løp har hun også stått for noen av historiens beste actioneventyr. Nå vil Crystal Dynamics utforske den populære damas fortid, og vi inviteres selvsagt med. Det neste Lara-spillet heter rett og slett bare Tomb Raider, og gir oss kontroll over en ungjente strandet på ei tropeøy med en mørk hemmelighet. I starten er hun sårbar og livredd, men ettersom hun overlever strabasene i spillet har å by på utvikler hun seg til den modige og selvsikre heltinnen vi kjenner fra resten av serien. Spillet skilter blant annet også med åpne miljøer og fokus på fri utforskning, noe som kan bli svært spennende.
Starcraft II: Heart of the Swarm
Utgis: I løpet av året.
Til: Windows og OS X.
Det var ikke så rent få som anklaget Blizzard for kynisme da de delte opp sanntidsstrategioppfølgeren StarCraft 2 i tre separate utgivelser. Mange virket sikre på at de bare skulle ta ett spill og dele det i tre, for å tjene maksimalt med penger. Men det skal godt gjøres å anklage dem for å ha lansert et uferdig eller kynisk produkt med Starcraft 2: Wings of Liberty, og når Heart of the Swarm fortsetter trilogien to år etter er det all grunn til å tro at vi får et velpolert strategispill med høye produksjonsverdier og stor varighet. Denne gangen fokuseres det på de insektaktige zergene, og fan-favoritten Sarah Kerrigan vil utvilsomt spille en svært viktig rolle.
Counter-Strike: Global Offensive
Utgis: I vår.
Til: Windows, OS X, Xbox 360 og PlayStation 3.
Tidligere i denne artikkelen snakket vi om fenomenet DoTA. Nå er turen kommet til en annen serie som i aller høyeste grad må kunne kalles et fenomen, nemlig Counter-Strike. Siden den første Half-Life-modifikasjonen dukket opp for mange herrens år siden har Counter-Strike i sine forskjellige former blitt spilt av skremmende mange mennesker, og her er det ikke snakk om et spill man spiller i noen timer for så å legge bort. I år fortsetter serien, med Counter-Strike: Global Offensive, og denne gangen blir også konsollspillere med på moroa. Kampen mellom terroristene og anti-terroristene oppskaleres ved hjelp av nye miljøer, våpen og muligheter, men vi får også gjensyn med klassiske miljøer som de_dust.