So You Think You Can Cast - Counter-Strike

– Dette er ikke noe du kan lære ved å lese ei bok

Counter-Strike-kommentatorene ser frem til neste runde.

Neste runde starter på lørdag:

StarCraft II, runde 2
Lørdag 30. august, fra kl 16:00
Søndag 31. august, fra kl 16:00
Mandag 1. september, fra kl 19:00

Counter-Strike: GO, runde 2
Lørdag 30. august, fra kl 18:00
Søndag 31. august, fra kl 18:00
Mandag 1. september, fra kl 19:00

League of Legends, runde 2
Lørdag 30. august, fra kl 20:00
Søndag 31. august, fra kl 20:00
Mandag 1. september, fra kl 19:00

Første runde av So You Think You Can Cast ble ferdig i helgen, etter at Counter-Strike-deltakerne gjennomførte sin første kommentering søndag formiddag. En hovedkommentator og en ekspertkommentator måtte ut i hvert spill, dermed står vi igjen med 18 deltakere spredt over tre spill.

Vi spurte de gjenværende kandidatene i Counter-Strike: Global Offensive hva de er mest fornøyd med fra runde én og hvilke styrker de har – samt hvor de tror de har størst forbedringspotensial. Her er svarene:

FØRSTE KAMP:

Missing youtube id

– Viktig at dette ikke blir noe enmannshow

Fra første runde er jeg godt fornøyd med trøkket i kampen vi kommenterte og at IP2K og BX3 leverte varene til publikum! Matchen var jevnspilt og dramatisk hele veien og det er godt å se at det spirer og gror i det norske miljøet. Min spisskompetanse ligger jo i kjeften og da særlig å holde trøkket oppe i casten, gjerne ispedd trivia og tørre spøker. Jeg kan garantere at det blir mye av dette i neste runde og for min del er det ikke så viktig hvem som spiller, men at spillerne gjør sitt beste for å vinne og at det er morsomt å se på.

Utover at jeg må jobbe litt med den tekniske biten kommer jeg og parteren min til å fokusere på god flyt oss i mellom og at vi matcher hverandre på en god måte. Jeg er en fyr som har mye å snakke om og det er viktig at dette ikke blir noe one-man show. God forberedelse for meg handler om å ha oppdatert info om lagene som spiller, god kartkunnskap og rett arbeidsfordeling. Er dette på plass satser vi på at publikum får en god opplevelse om de sjekker ut vår cast!

Håvards partner Simen Thorsbakken røk ut i forrige runde.

ANDRE KAMP:

– Dette er ikke noe du kan lære deg ved å lese ei bok

Fredrik Sælen er ekspertkommentator. (Foto: Privat).

Jeg var mest fornøyd med at jeg klarte å caste kampen både som hovedkommentator og i tillegg komme med ekspertanalyser og tips. Dette måtte jeg jo gjøre siden han som skulle være hovedkommentator trakk seg. Min tidligere erfaring og lidenskap fra både streaming og Counter-Strike: GO viste seg å komme godt i bruk. Når kampen var som mest intens klarte jeg å gjøre noen gode analyser og formidlet dette til publikum på en grei og forståelig måte.

Det er klart det er mye å forbedre når det kommer til casting. Jeg har ikke noe særlig erfaring i casting annet en å ha hørt på Anders, Semmler og noen andre castere på Twitch. Min største utfordring blir nok å kunne holde praten i gang samtidig som spillet pågår og mange ting skjer på en gang. Dette er ikke noe du bare kan lese om i ei bok og lære deg men det er noe som tar tid og tilvenning til før en kan mestre. For å forbedre meg på dette har jeg tenkt å studere andre castere og caste noen kamper selv.

Fredriks partner Torstein Ryen-Pettersen valgte dessverre å trekke seg i denne omgangen.

FJERDE KAMP:

– Det blir en del hjemmelekser som må gjøres

Tony Stark er hovedkommentator. (Foto: Privat).

Det jeg er mest fornøyd med blir nok at jeg fikk to spennende lag å caste. London Conspiracy mot Nordic Warthogs. Flere av spillerene i disse lagene har vært en del av Lions E-sportsklubb som jeg caster for til vanlig. Fordelen blir jo at jeg allerede kjenner til spillerne og har mer snakkemateriale om enkeltpersoner og/eller lagene.

Min største styrke blir nok at jeg har hatt anledningen til å caste flere turneringer tidligere (blant annet i samarbeid med Gamer.no) og har fått litt erfaring under beltet. Men det betyr på ingen måte at jeg kommer til å vinne konkurransen av den grunn.

Jeg vil tro at jeg har størst forbedringspotensiale når det kommer til å skape «hype». Altså, det med å få publikum like gira på kampen som jeg er. Kan ikke si at jeg på noen måte er god på noe spesielt, for jeg er forsåvidt fortsatt fersk i castingscenen. Men jeg håper likevel å bli bedre på alle punkter som kan gjøre meg fra en middels god caster til en kjempegod caster.

Når det kommer til forberedelse for neste runde i konkurransen, så blir det å gjøre litt research på lagene som skal spille og sørge for at alt av utstyr jeg har fungerer fint sånn at streamkvaliteten holder seg på et nogenlunde høyt nivå (til tross for at jeg klarte å bomme på sistnevnte forrige runde – beklager dette). Men det blir jo en del hjemmelekser som må gjøres, i form av research på lag og ta imot tilbakemeldinger fra publikum på hva som ble gjort bra og hva som kan gjøres bedre, så lenge det er konstruktivt.

– Jeg ble nervøs ved «stillhet»

Terje Nomeland er ekspertkommentator. (Foto: Privat).

Hva jeg er mest fornøyd er et spørsmål uten et enkel svar. Det er mye å arbeide med fremover, og jeg trenger erfaring. Counter-Strike: GO et «fast-paced» spill der det er hele tiden er små hendelser som kan vippe kampen fra den ene siden til den andre. Jeg er fortsatt ny i casting, men er fornøyd med at jeg klarte å gi et greit innblikk i kampen og kommentere som et team med min co-caster.

Styrken min er trolig at jeg har en stå-på-vilje og alltid et godt humør. Det kan høres rart ut, men det er slik jeg er som person: Alltid et smil rundt munnen.

Nå er det små forbedringer som må gjøres på alle nivåer, men jeg kan fikse vokabular, formulering og kjappere analyse av hendelser som en ekspertkommentator. Det hjelper lite at jeg ble nervøs ved «stillhet»,og stresset når ingen av oss pratet. Det må jeg slutte med.

Hvordan jeg forbereder meg til neste runde er og se gjennom hele sendingen og skrive ned hva jeg kan gjøre bedre. Det er en enkel prosedyre, men det er viktig at jeg ser gjennom opptaket og visualisererer hvordan det kunne blitt gjort annerledes. Det er ikke noe mer hokus pokus enn det.

FJERDE KAMP:

– Komme med analyse uten at det ødelegger momentet i sendingen

Andreas Grøterud er ekspertkommentator. (Foto: Privat).

Jeg er mest fornøyd med det faktum at jeg klarte å holde en sending på egenhånd uten noen større pauser eller tap av teknisk kvalitet på sendingen. Det var jo relativt kort varsel når jeg fant ut at min partner ikke hadde anledning til å være med, og med begrenset hardware så var jeg svært fornøyd med å i det hele tatt kunne gå live.

Styrken min må uten tvil være erfaringen med å kommentere. Jeg har holdt på med dette en god stund og kjenner som et resultat majoriteten av den norske scenen, noe som hjelper på når jeg skal gå til anskaffelse av "insider info" :) Så kan det jo ikke skade at jeg er coachen til to av lagene i 1.div (Lions EK splætta og Nordic Warthogs).

Det å være ekspertkommentator med en partner er uvant for meg. Jeg har gjort mye kommentering i par hvor vi har hatt løse roller, og jeg har kommentert en del alene, men sjelden i en så definert rolle som ekspertkommentator. I og med at jeg ikke fikk vist den siden av meg skikkelig forrige runde så er det noe jeg gleder meg veldig til å få vist frem i neste runde, da jeg føler jeg har veldig mye å komme med på den siden av kommenteringen.

Frem til neste runde skal jeg først og fremst prate veldig mye med partneren min til neste runde for å finne ut hvordan han liker å kommentere, kjøre en del prøver for å få følelsen for hvor jeg kan hoppe inn og komme med analyse uten at det ødelegger momentet i sendingen. Utover det så blir det å prate mye med lagene, se mye demoer fra de kampene som ikke ble sendt forrige runde, se opp resultater for lagene jeg skal kommentere etc. Man kan på mange måter si at det krever mer forberedelser for å være ekspertkommentator da du faktisk må være sikker på at majoriteten av det du sier er korrekt.

Andreas' partner Filip Simonsen trakk seg dessverre fra konkurransen.

De gjenværende League of Legends-casterne vet godt hva som må forbedres:
– Kritisk å lese situasjoner nøyaktig for å skape den rette spenningen

Siste fra forsiden