Intervju

Fishing: Barents Sea

– Det har vært mange våkenetter

Med Fishing: Barents Sea vil Misc Games dele sin kjærlighet til havet med spillere over hele verden.

– Det føles uvirkelig, men også veldig godt, sier Gøran André Myrland mens han skåler i Mozell når Fishing: Barents Sea endelig lanseres.
Petter Lønningen/Gamer.no
Ekte nordnorsk vinter i Tromsø da Misc Games lanserte Fishiong: Barents Sea.
Petter Lønningen/Gamer.no

En kald vintervind hyler gjennom Tromsøs gater. Det er 7. februar og det lille, norske spillselskapet Misc Games skal lansere sitt største spill til nå: Fishing: Barents Sea er en fiskersimulator hvor man kan slå seg opp som fisker langs kysten utenfor Hammerfest.

Det er en lettet Gøran André Myrland som tar imot Gamer.no. Han er utvikler og daglig leder i Misc Games, og har nettopp sett verden ta imot hjertebarnet hans.

– Det føles uvirkelig, men også veldig godt. Det har vært fullt kjør siden oktober i fjor og helt frem til nå. Men det er jo nå at arbeidet egentlig begynner, sier han.

Misc Games holder til i Stavanger, men Myrland kommer opprinnelig fra Ringvassøya utenfor Tromsø. Etter å ha laget to mobilspill ønsket han å lage noe større – en fiskersimulator med utgangspunkt i egen oppvekst.

– Jeg vokste opp ved og med havet. Bestefar hadde en gammel fiskeskøyte og jeg var ofte på tur med ham. Noen av mine beste minner fra oppveksten er fra da jeg var med bestefar på havet. Jeg husker hvordan tåken lå tett på havet, og hvordan regndråpene traff vannet. Det var bare oss og havet, og den følelsen er noe jeg alltid har savnet siden, innrømmer Myrland.

Stemningsfullt på bøljan blå.
Andreas Bjørnbekk/Gamer.no

Fra brettspill til PC

Myrland lagde prototypen til Fishing: Barents Sea som et brettspill han spilte sammen med familien. Grunndesignet til spillet var klart i 2013, men det tok tid å få alle bitene på plass. I 2014 var den digitale prototypen klar, men prosjektet vokste. Så fikk selskapet midler til å lage et spill i 3D. I 2015 viste selskapet frem en tidlig versjon på Gamescom, og fikk napp hos tyske Astragon, en utgiver mest kjent for simulatorsuksesser som Farming Simulator.

Gøran André Myrland starter opp spillet for første gang.
Petter Lønningen/Gamer.no

I flere år jobbet Myrland som IT-konsulent på dagtid, og lagde spill på kveldstid. I fjor sa han opp jobben for å satse på for fullt på spill.

– Det var utrolig befriende å kunne fokusere kun på dette nå. Vi har lagt veldig mye arbeid ned i dette spillet, forteller han.

Myrland er selv en stor fan av simulatorspill.

– Favorittspillet er Flight Simulator. Jeg fly online, var med i en klan og fløy masse i Nord-Norge med Twin Otter-fly. Jeg har alltid vært fascinert av kompleksiteten i simulatorspill, men samtidig ville jeg ikke at vårt spill skulle være for vanskelig å plukke opp for nybegynnere. Selv brukte jeg en hel uke på å sette meg inn i EVE Online før jeg kjøpte det, men majoriteten av spillerne der ute er ikke interessert i slikt.

Les også
Anmeldelse: Fishing: Barents Sea

Så langt har responsen på spillet vært god.

– Jeg er litt overveldet over responsen. En del fans sender oss videoer der de viser frem egne konsoller de har bygget for spillet, med knotter og lysbrytere og det hele. Det er drittøft! Det er ganske spesielt å se hvor mye andre mennesker engasjerer seg i noe man selv har laget.

Gammel maskinvare og vanskelig vann

– Det er mye vi gjerne skulle gjort bedre og annerledes, men vi er et lite selskap og må bruke ressursene riktig. Ellers kommer man aldri i mål, forteller Gøran André Myrland fra Misc Games.
Petter Lønningen/Gamer.no

Myrland er klokkeklar på hva som har vært den største utfordringen:

– Bakoverkompabilitet har vært det mest krevende. Vi må støtte fem-seks år gammel hardware; hvis vi presser grensene for mye, risikerer vi å begrense markedet vårt betraktelig. Derfor har vi måttet inngå noen kompromisser.

Da Misc Games skulle bestemme seg for spillmotor, landet valget på Epics Unreal 4.

– Det er jeg utrolig glad for; Epic har støttet oss utrolig mye gjennom denne prosessen. Særlig vannfysikken har også vært en krevende jobb. Det er et veldig komplekst system, og det blir veldig ressurskrevende når man attpåtil skal slenge inn partikler i det hele. Slikt begrenser oss veldig.

– I denne versjonen benyttet vi oss av Ocean Floor som vi fikk gratis gjennom Unreal, men vi har laget vårt eget oppdriftssystem for å få båtene til å bevege seg så realistisk som mulig i bølgene. Imidlertid er det er begrenset hvor mye vi kan gjøre. På ett eller annet tidspunkt må man sette ned foten og si at dette må holde til denne versjonen, ellers blir man aldri ferdig.

Gøran André Myrland tar publikum med på en tur i styrhuset.
Petter Lønningen/Gamer.no

Jobbet på fisketråler

Utviklerne bak Fishing: Barents Sea har ikke mye til overs for rovfiske. Fisker du havet tomt, er spillet i praksis over. Da er det ikke mer å fiske, og heller ingen penger å tjene.

– Jeg er opptatt av bærekraftig ressursforvaltning, forteller Myrland.

– Jeg har selv jobbet på tråler og sett hvordan det kan være. Jeg ble helt dårlig av å se hvor mye fisk som ble kastet tilbake i havet igjen fordi den var for liten eller feil type. Denne fisken døde jo, og jeg synes det er feil å drepe helt uten mål og mening. Derfor ville jeg vise hvor sårbar denne ressursen er og hvor viktig det er at vi forvalter den på en god måte. Plast, forurensing og overfiske er alvorlige trusler mot fiskebestanden. Dessuten slipper vi senere et ekstraoppdrag, der man skal samle plast inne i en fjord.

Han vet at det er en krevende balanse.

Bli kjent med kysten.
Andreas Bjørnbekk/Gamer.no

– Vi vil ikke virke belærende. Dette er først og fremst et spill, men vi må ha en fot i virkeligheten også.

Det er mye fra det virkelige liv i spillet. Misc Games vil gi et representativt bilde av Nord-Norge, med viktige, lokale kjennetegn og faktiske historier.

I Akkarfjord, et lite fiskevær nordøst på Sørøya i Vest-Finnmark, kan for eksempel du påta deg et oppdrag der du skal frakte fisk fra fiskemottaket og til Hammerfest. Før var det passasjerbåter som gjorde den jobben, men da fylkeskommunen skulle oppgradere fergene, valgte de nye båter uten samme lasteegenskaper. Dermed måtte fisken fraktes med trailer.

– En 30 minutters båttur ble plutselig til en fire timer lang kjøretur. Det er bortkastet tid og ressurser, derfor har vi laget et oppdrag i spillet som handler om å starte opp igjen denne transporten, forteller Myrland.

Med Oculus på laget

Myrland har lenge hatt lyst til å lage en VR-versjon av spillet, men det krever store ressurser og dyr teknologi. Løsningen dukket opp på den siste dagen av Game Developers Conference i 2017.

– Det kom en fyr bort til oss og spurte om vi ikke hadde vurdert å gjøre noe med VR. Jo, svarte vi, og snakket litt om tanker og drømmer. Så viste det seg at han var senioringeniør i Oculus, og hadde familie som hadde jobbet på en fisketråler i Canada. Vi fant fort tonen og holdt kontakten, men det var ikke mulig å gjøre noe på VR til denne versjonen av spillet som vi har sluppet nå.

Et annet problem var at Misc Games selv ikke hadde VR-briller.

Fishing: Barents Sea benytter teknologi fra Scanmar og flere lisensierte trålere og båter. – Det er vi veldig takknemlige for, sier Gøran André Myrland.
Petter Lønningen/Gamer.no

– Jeg forklarte dem at vi som små, uavhengige utviklere ikke hadde slike ressurser, men at vi gjerne kunne se på det om de kunne hjelpe oss på et vis. Rundt to uker senere fikk vi to sett med VR-briller i posten.

Myrland forteller at Oculus ønsker å hjelpe dem med alt av teknisk støtte og finansiering for å få dette til.

– Oculus har drevet med dette en stund og vet godt hva som fungerer og ikke. Det er enormt verdifull kunnskap å ha med i bagasjen fremover. Det er en unik mulighet.

Men hvordan løser man det mye omtalte sjøsyke-problemet med VR? I Barents Sea Fishing foregår jo i tillegg en vesentlig del av spillet i en båt. Myrland tror de har funnet en løsning.

– Oculus ser gode resultater når man låser kameraet i en fast posisjon, og lar omgivelsene rundt bevege seg i stedet. Allerede nå oppnår vi en bildefrekvens på 90 bilder i sekundet, noe som er minimumskravet for VR.

Underveis har utviklerne funnet et par utfordringer i den gamle spillkoden som skaper hodebry.

– Spillutvikling er et lappeteppe, og man oppdager stadig nye ting man gjerne ikke tenkte på da man begynte å skrive spillkoden. Derfor har vi valgt å vente med VR til vi begynner på oppfølgeren til neste år.

Myrland gleder seg til å begynne på oppfølgeren. Misc Games har sikret seg en lisens til Nvidias Waveworks, noe som vil gjøre havet enda mer realistisk. Men aller først skal de lage nedlastbart ekstramateriale til originalspillet.

– Vi satser på å kunne vise frem en krabbefiske-DLC til Gamescom i Köln i august, og forhåpentligvis har vi en ny båtpakke klar til neste år. Ellers går dette året med på å gi spillet den siste finpussen og å legge til en del ekstra funksjoner som vi selv ønsker å få med.

– Viktig for sjømatindustrien

– Dette er viktig for fiskeindustrien, sier Renate Larsen, administrerende direktør i Norges Sjømatråd, under lanseringen.
Petter Lønningen/Gamer.no

Administrerende direktør i Norges sjømatråd, Renate Larsen, var blant dem som hadde møtt opp for å kaste glans over avdukingen. Hun var full av lovord for spillet.

- Dette gjør et sjømathjerte lykkelig! Jeg har en sønn på 16 år som spiller dataspill, så dette skal jeg vise til ham, sier Larsen og ler.

– Jeg vokste selv opp i et lite fiskersamfunn utenfor Tromsø, og min første jobb var på et prosesseringsanlegg. Fiskeindustrien har vært en del av mange nordmenns identitet, men slik er det ikke lenger.

Larsen mener at fiskesektoren kan tjene mye på det Misc Games nå gjør.

– Slike spill kan formidle viktig kunnskap om industrien, også til nye generasjoner. Dessuten viser det frem landet vårt på en god måte. Bransjen må finne nye måter å snakke til nye generasjoner på, inkludert spill, sier Larsen.

Siste fra forsiden