Test

Asus ROG Phone 5s Pro

Den beste spilltelefonen blir enda bedre – eller?

ASUS lanserer en ny versjon av ROG Phone, men har introdusert et problem.

Gøran Solbakken/Gamer.no

For litt over et halvt år siden testet vi Asus ROG Phone 5. Den gangen fikk telefonen mye skryt, både for ytelse i spill og til daglig bruk.

Asus kjemper hardt for å holde seg på toppen av spillmobil-tronen, og har nå sluppet ROG Phone 5s og 5s Pro. Litt bedre innmat skal gjøre en bra telefon enda bedre, ifølge utviklerne. Små oppgraderinger som dette har andre utviklerne som både Samsung og Apple gjort mange ganger tidligere. Så gjenstår det å se om Asus sitt forsøk er verdt pengene.

De to telefonene har mange likheter på flere områder, så hvis du vil ha litt mer utfyllende informasjon om kamera, lyd og programvare så er det jeg skrev i anmeldelsen av ROG Phone 5 fortsatt like gjeldende.

Design

Gøran Solbakken/Gamer.no

5s Pro er mer eller mindre helt identisk med sin forløper. Den er 17,3 x 7,7 cm stor og er rett under 1 cm tykk. Den veier 238 gram, noe som er mer eller mindre det samme som andre telefoner som har samme størrelse, som for eksempel iPhone 13 Pro som veier 240 gram.

Utover dette har designet av telefonen endret seg svært lite siden ROG Phone 5. Knapper og tilkoblinger er plassert på akkurat de samme stedene. Kameraene sitter på samme sted bak på telefon. Tilkobling av høretelefoner, lader og andre ting er fortsatt smart plassert med tanke på spilling, og fungerer fortsatt veldig bra.

ROG Phone 5s og 5s Pro kommer dog med en liten ekstraskjerm bak på telefonen, som kan vise enkel informasjon. Denne kom også på Ultimate-utgaven av den forrige telefonen, men er nå standard på alle 5s-varianter.

Batteri

Også her er det ingen endringer sammenlignet med forrige generasjon. Den har et 6000 mAh batteri fordelt på to battericeller plassert i hver ende av telefon, med kjøling og annet i midten. Den nye prosessoren i telefonen gjør merkbart lite med batterikapasiteten til telefonen. Under testing av «vanlig» dagligdags bruk holdt telefonen i litt over to dager, men dette varierer selvsagt etter hvor mye en bruker telefonen. Vanlig bruk innbefatter samtaler, meldinger, sosiale medier, litt YouTube eller annet og noen kortere spilløkter.

Gøran Solbakken/Gamer.no

I standby varte batteriet i over 100 timer uten lading, men da var det helt minimalt med bruk.

En fordel med telefonen er at du manuelt kan bestemme oppdateringsfrekvens på skjermen. Standard står det på 120Hz, men du kan låse den til 60Hz. Det merkes på batterilevetid, uten at det er snakk om dager i forskjell.

Ladekabelen som følger med er den samme 65kW laderen som forrige telefon, og den fungerer akkurat som den skal. 5s Pro lader rundt 70 % på en halvtime, og fra 0 % til 100 % tok rett over 1 time. Ganske respektable ladetider for telefonen, så her har Asus gjort en god jobb. Men også på dette feltet er resultatene mer eller mindre identiske med 5-serien.

Skjerm

Gøran Solbakken/Gamer.no

Det sitter en 6.78"-tommers 144Hz AMOLED-skjerm i ROG Phone 5s Pro. Dette er rett og slett en formidabel skjerm, og er en av de beste du får på en mobil om dagen. Det at en mobilskjerm har 144Hz oppdateringsfrekvens høres kanskje unødvendig ut, men det merkes godt både til daglig bruk og i spill som støtter det. Selv med litt kortere batterilevetid er det mer enn verdt det.

Skjermen har også et 10-bits panel med støtte for HDR10+, noe som gjør at det å streame filmer og annet innhold som støtter HDR-innhold fungerer veldig godt på telefonen. Sammen med bildefrekvensen, som du kan justere og sette som du vil med den medfølgende programvaren til Asus, gjør det at jeg gjerne ser filmer eller serier på telefonen.

Du kan manuelt sette skjermen til 60Hz, 90Hz, 120Hz eller 144Hz, og låse de fleste applikasjoner og grensesnitt til den frekvensen. Asus har også en auto-modus som i all hovedsak ser ut til å legge seg på 120Hz der den kan, mens resten går på 60Hz. Det er denne modusen jeg som oftest bruker, og den fungerer utmerket.

En annen forbedring på skjermen er at touchfrekvensen (hvor fort telefonen registrerer og behandler berøringer) på 5s og 5s Pro er økt fra 300Hz til 360Hz, noe som ifølge Asus skal redusere inputforsinkelsen. I daglig bruk er ikke dette merkbart, men telefonen har en god, taktil tilbakemelding når du trykker på den, og jeg har i hvert fall ikke merket noen forsinkelser ved trykk, hverken ved spilling eller andre aktiviteter.

Ytelse

Benchmark 2 AnTuTu
Gøran Solbakken/Gamer.no

Så kommer vi til det punktet der 5s Pro skiller seg fra tidligere 5-modeller. Her sitter den nye Snapdragon 888+-prosessoren. Den har en litt høyere klokkehastighet, og skal dermed være hakket bedre enn forgjengeren. Sammen med prosessoren så har ROG Phone 5s Pro, som vi tester, 18 GB RAM og 512 GB lagring.

I testene jeg har gjort scorer 5s Pro hakket bedre sammenlignet med 5-serien. Både i AnTuTu og 3D Mark scorer den noen prosent bedre. Den er også blant de aller beste telefonene totalt sett, med enkelte modeller som såvidt yter bedre i visse tester. Totalt sett er den tekniske ytelsen helt på øverste nivå, men forskjellene på den nye og den gamle modellen er ganske minimal.

Benchmark AnTuTu
Gøran Solbakken/Gamer.no

Og det er også før vi tar med varmeutviklingen i vurderingen. For med ny prosessor og økt hastighet, kommer også høyere potensiell varme. 5s Pro er merkbart varmere enn forgjengeren ROG Phone 5. Selv med AeroActive Cooler 5, som følger med telefonen denne gangen, så blir telefonen ganske varm ved lengre spilleøkter. I praksis så har dette lite å si til daglig bruk, men den økte varmen gjør at den nye prosessoren ikke får ut maks ytelse ved lengre økter.

Det er ikke så ille at telefonen blir ubehagelig å holde, men det nærmer seg absolutt den grensen. Mye prosessor- og grafikkytelse presser kjøleløsningen helt til maks, så akkurat her har Asus en liten jobb å gjøre.

Konklusjon

Det er ingen tvil om at Asus ROG Phone 5s Pro er en solid telefon. Den er faktisk veldig bra. Fortsatt blant de aller beste, og sammen med ekstrautstyret som følger med/kan kjøpes, er den kanskje til og med den aller beste spilltelefonen du får kjøpt per nå.

Gøran Solbakken/Gamer.no

Men de små oppgraderingene som er gjort fra ROG Phone 5 til denne modellen er minimale, og til daglig bruk er de nesten ikke merkbare. Ja, teknisk er 5s litt raskere, men det er knapt mulig å legge merke til i spill eller applikasjoner. Den største forskjellen er at 5s blir enda varmere med den nye prosessoren, såpass at det er merkbart når du holder telefonen i hånden. Kameraet når heller ikke helt opp til prisen.

Hvis du har en ROG Phone 5 fra før er oppgraderingen så minimal at jeg vil at det ikke er verdt pengene. Har du en eldre modell, eller en litt eldre Android og vil ha en bedre spilltelefon, så er 5s et suverent valg.

8
/10
Asus ROG Phone 5s Pro
Fortsatt blant de beste.
Svært høy ytelse
Nydelig skjerm
God programvare
Solide høyttalere
Telefonen blir veldig varm
Ikke en kjempeoppgradering fra forrige modell
Ikke det beste kameraet til denne prisen

Siste fra forsiden