Du kan spille de aller fleste spill på de aller fleste moderne mobiltelefoner. Har du en nyere iPhone, Samsung eller noe annet så er sjansen stor for at de fleste spillene kjører helt ok.
Så hvorfor skal du da kjøpe en Asus ROG Phone 5, som i all hovedsak er rettet mot spillere, og som har både hardware og software spesifikt mot spill? Vel, en startpris på rundt 8500 kroner for standardvarianten er noen tusenlapper billigere sammenlignet med de nyeste modellene til blant annet Apple og Samsung. De forskjellige utgavene av telefonen varierer stort sett bare i lagringsplass og RAM. Den billigste har 8 GB RAM og 128 GB lagring, men du får også utgaver med 12 GB RAM med 256 GB lagring og 16 GB RAM med 256 GB lagring.
I tillegg til dette vil det senere komme to nye utgaver som heter Asus ROG Phone 5 Pro og Ultimate. De kommer med henholdsvis 16 GB og 18 GB RAM, i tillegg til annet småsnacks den «vanlige» utgaven ikke har. Disse to kommer i begrenset opplag, og er ennå ikke sluppet på markedet.
Uansett hvem du lander på så er det mer enn nok minne og lagring til det aller meste. Og hvis du ikke bryr deg om det ypperste innen kamerateknologi, så er ROG Phone 5 en av de råeste mobilene du får tak i akkurat nå.
Imponerende innmat
Først til det som får hele maskineriet til å rulle. Inne i telefonen sitter det en Qualcomm Snapdragon 888 prosessor, sammen med et Adreno 660 skjermkort og 8 GB RAM (på standardversjonen). Dette er samme prosessor og skjermkort som blant annet Samsung Galaxy S21 Ultra bruker, og spesielt prosessoren er blant det raskeste du får til mobiltelefoner om dagen.
Resultatet er en telefon som reagerer momentant uansett hva det måtte være. Det er ingen ventetid på at applikasjoner skal laste overhodet, og til daglig bruk er det en fryd. Responsen er rett og slett umiddelbar.
Størrelsesmessig har den forandret seg veldig lite fra ROG Phone 3, den er 17,3 cm x 7,7 cm, nesten identisk i målene som forgjengeren. Skjermstørrelsen er på pene 6,78 tommer, og glass og skjerm er oppgradert fra tidligere modell. Skjermen har 144 hertz oppdateringsfrekvens, og leverer bedre akkurat her enn de fleste andre telefoner på markedet.
Til slutt kan det nevnes at telefonen har et 6000 mAh batteri fordelt på to separate battericeller. Dette skal hjelpe til med å holde temperaturen nede, samtidig som utvikleren også hevder at dette bidrar til en bedre ladeprosess. Batteriet holder seg helt greit rundt en og en halv dag med vanlig bruk, og holder fra morgen til kveld ved mye og tung bruk. Det følger med en 65 watt lader i pakken, og du lader ca. 50 % av kapasiteten på rundt 30 minutter med lading.
Alt dette er pakket inn i et design som kanskje ikke alle liker, men som jeg i hvert fall synes er ganske så pent. Det er litt mer «gamer» enn mange andre telefoner, men de har tonet det ned fra forrige versjon, og telefonen er ganske så pen å se på. Jeg setter pris på hvordan den ligger i hånda, og personlig så liker jeg at telefonen har en ramme, da trykker jeg ikke så mye feil som jeg gjør med en Samsung.
Men spilling da?
Så hvordan er det å spille på en såkalt «gamingtelefon»? Det er ganske bra, skal jeg si deg. Telefonen er tilpasset spilling, og ikke motsatt vei som mange andre, og det merkes når du først setter deg ned for å spille. Her er det lagt mye mer til rette for at du skal få en så bra som mulig spillopplevelse på mobil.
Først og fremst så leverer telefonen akkurat det den lover når det kommer til ytelse, oppdateringsfrekvens og grafikk. Genshin Impact er for eksempel et av spillene som kjører merkbart bedre på ROG Phone 5 sammenlignet med både iPhone 11 Pro Max, iPhone 12 og Samsung S21. Det mest merkbare i starten er nok at ROG Phone 5 holder seg vesentlig kaldere enn alle de andre. Selv uten den ekstra kjølevifta du kan bruke holder den seg til en god lunk, og blir ikke ubehagelig varm.
AeroActive 5 heter den nye, avtagbare kjølevifta du kan kjøpe til telefonen. Den har kommet i like mange utgaver som telefonen selv, og har gjennomgått forbedringer og justeringer underveis. Nummer 5 i rekker er liten og nett. I tillegg til å holde telefonen kjøligere har den også to knapper som fungerer fint som ekstra skulderknapper. Det er kanskje ikke strengt nødvendig ekstrautstyr, men hvis du skal spille mye spill, og grafikkintensive spill, så er AeroActive 5 absolutt anbefalt.
Spillet kjører også bedre. iPhone 12 var den telefonen det var vanskeligst å merke en forskjell på, men uansett velger jeg å spille på ROG Phone 5 over alle de andre. Andre spill som for eksempel Call of Duty: Mobile, PUBG: Mobile og League of Legends: Wildrift fungerer som smør på telefonen.
Programvaren Armory Crate byr også på en rekke forbedringer. Der kan du blant annet sortere ut spill basert på ønsket oppdateringsfrekvens eller støtte for håndkontroll. Du kan også laste ned ytelsesprofiler til X-Mode, som lar deg justerer alt fra overklokking til hvor trykkfølsom skjermen skal være i et gitt spill. Alt dette gir rett og slett en skikkelig god opplevelse i spill. Det må imidlertid nevnes at de nevnte programmene kan være kompliserte og overveldende i starten, så en liten læringskurve her må påregnes.
Air Triggers er også med så klart. De fungerer hakket bedre denne gangen, og kan også merke forskjell på trykk og sveip. Air Triggers er virtuelle skulderknapper på telefonen du kan bruke i landskapsmodus. Personlig synes jeg det blir en litt klønete måte å holde telefonen på for å bruke alle de ulike funksjonene de har, men allikevel så er muligheten til å konfigurere og bruke knappetrykk med Air Triggers en funksjon jeg synes det er veldig rart at ikke flere telefonprodusenter har kopiert.
Hva med resten?
Det sitter et 64 megapiksel kamera i telefonen, et ultravidvinkel- og et makrokamera. Det vanlige vidvinkelkameraet gjør jobben helt greit, men akkurat her merkes kompromissene produsenten har gjort. Kameraet er hakket tregere enn andre konkurrenter, og jeg opplever at det oftere blir uskarpe bilder fordi kameraet vil ha noe lenger eksponeringstid. Det er også ikke 100 % på fargegjengiving, og bildene kan oppleves som litt «blasse».
Det er ikke et dårlig kamera, og detaljene er gode når lys og andre forhold ligger til rette, men vi er så godt vant med Samsung og Apple at dette blir merkbart hakket dårligere rett og slett. Ultravidvinkel og makro er helt ålreite alternativer, men i de aller fleste tilfeller fikk jeg bedre bilder ved å bruke det «vanlige» kameraet.
En annen nyhet på telefonen, som jeg ikke visste at jeg ønsket meg, er bedre høyttalere. ROG Phone 5 har to høyttalere i hver ende av telefonen, og disse leverer en overraskende god lyd. Lydbildet er detaljert, du får bra trykk fra bass og til å glane på Netflix eller YouTube så fungerer det overraskende godt. Akkurat her leverer Asus bedre enn konkurrentene. I tillegg har telefonen 3.5 millimeter utgang for hodetelefoner hvis du virkelig ønsker god lyd til en film. Sammen med den sylskarpe skjermen er det langt ifra en dårlig opplevelse å se på film eller TV på mobilen.
Konklusjon
Asus ROG Phone 5 er rett og slett en skikkelig bra mobiltelefon. Den leverer på det den sier den skal levere på, nemlig å gi spillere den absolutt beste opplevelsen av spill på mobil. Ytelsen er helt i toppsjiktet av det du får blant mobiltelefoner i dag, og skjermen med 144 hertz oppdateringsfrekvens står ikke tilbake for noen andre.
Programvaren gjør at du kan tilpasse nær sagt alt du vil i et spill, du kan tilegne knapper, skulderknapper og trykkfølsomhet akkurat slik du måtte ønske. Armory Crate er kronglete i starten, men du verden så mye du har muligheten til å mekke med der når du lærer deg det. Air Triggers er fortsatt superhendig, samtidig som ladeport både på kort- og langside og utgang for hodetelefoner er et stort pluss.
Det store minuset til telefonen er kameraet, men bortsett fra dette er det småting som at telefonen ikke er vanntett og at du ikke har mulighet for trådløs lading, som er ting konkurrerende telefoner støtter.
Alt i alt er dette en meget solid telefon som gir den aller beste spillopplevelsen på mobil, samtidig som det er en meget god telefon også til hverdagsbruk.