Det er en spilljungel der ute, men du trenger ikke være redd for å gå deg bort. Vi har samlet våre anbefalinger i de ulike sjangrene blant spillene vi har testet det siste året, sånn at det skal være enkelt for deg å finne frem til de beste godbitene.
Tidligere har vi kikket på plattformspill, strategispill, førstepersons- og tredjepersons skytespill, rollespill, sportsspill, racingspill og eventyrspill. Denne gangen har turen kommet til spillene som holder våre små grå i form, hjernetrimspillene.
Begrepet hjernetrimspill dekker et vidt spekter av spill. Alt fra tilsynelatende enkle mobilspill, til frustrerende kompliserte plattformspill med gåteløsningselementer er å finne i sjangeren, og det er mye moro å ta tak i. Enten du må hjelpe spillfigurer gjennom dødelige hinderbaner eller temme atomer og molekyler.
Vi har i denne omgangen kikket på hva som er verdt å bruke tid på av PC- og konsollspill.
Portal 2
Tidligere i år kom oppfølgeren til en av spillhistoriens mest unike innslag. Portal var opprinnelig «bare» et lite tilleggsspill i samlepakka The Orange Box, men endte raskt opp som et kultfenomen. Konseptet var enkelt: skyt blå og oransje portaler rundt omkring for å komme dit du skulle. Gjennomføringen bød derimot på en og annen nøtt for de små grå.
I våres kom oppfølgeren, Portal 2. Og denne gangen kompliseres ferden gjennom portalene ved bruk av flere elementer som ulike væsker, kraftfelt og trykkplater.
– Portal 2 er utfordrende, og balanserer hårfint mellom å gi deg inntrykk av å være djevelsk glup og fryktelig teit om hverandre. Vet du løsningen på en gåte så er den for det meste overkommelig å utføre, og begrensningene ligger mellom ørene heller enn hvor treffsikker eller kjapp du er med styrestikka. Dette spillet skaper neppe like mye oppstyr som forgjengeren, men er noen gode hakk bedre. Inkluderingen av en fungerende historie er bare en av mange ting som gjør at alle burde prøve en av årets virkeligestorspill.
Ilomilo
I dette gjennomnusselige spillet trer du inn i rollen som hjelperen til Ilo og Milo. De to bestevennene klarer nemlig alltid å komme bort fra hverandre, og det er din jobb å føre dem sammen igjen. Ved hjelp av kuber, som alle har ulike egenskaper, må du finne veien frem i labyrintene.
Tyngdekraften er fraværende der du snur og vender på hele spillverdenen, åpner nye veier og leker deg med de ulike kubene. Samtidig er kameraføringen briljant, og det er bare å lene seg tilbake og nyte synet av de pene omgivelsene.
– Jeg blir nesten svimmel av Ilomilo. Ikke bare får vi servert herlig plattformspilling og gåteløsning, men utviklerne har brukt alle dimensjoner for å gjøre spillet akkurat passe utfordrene for oss. Dette avanserte stigespillet appellerer til de små grå, enten du spiller alene eller sammen med en venn.
SpaceChem
Noen ganger dukker det opp spill som man rett og slett ikke har hørt noe særlig om i forkant, og noen ganger viser disse spillene seg å være helt glimrende. Dette er tilfellet med SpaceChem, et spill som vår anmelder hevder «garantert vil gå inn i historien som et av tidenes beste hjernetrimspill»
Det er ikke helt enkelt å forklare konseptet i SpaceChem på en måte som rettferdiggjør det. I all hovedsak er spillet en visuell form for programmering, men det er også så mye mer enn det. Det er du som må finne løsningen på hjernenøttene, og hver nøtt kan ha mange mulige løsninger.
– Selv om spillet er rimelig lett å forstå, slutter det aldri å utfordre. Oppgavene du får servert virker ofte helt umulige, og det er først etter mye om og men at du etter hvert begynner å pusle frem en løsning som kan fungere. Og selv om du skjønner hva du må gjøre, er det alltid en eller annen ting du ikke har tenkt over. Resultatet er mye herlig prøving, feiling og finpussing, helt til du plutselig sitter med et velfungerende maskineri foran deg, og gliser fra øre til øre fordi du er så imponert over hva du har fått til.
Nimbus
I denne lille perlen av et spill må du hjelpe en liten motorløs rakett å få tilbake kjæresten sin (som selvsagt også er en rakett). Spillet er en herlig blanding av gåteløsning og racing, der du må komme deg gjennom 50 gradvis vanskeligere baner så raskt som mulig. Og fordi du er motorløs må du finne andre måter å få raketten fremover på, sånn som trampoliner, samlebånd, kanoner og lignende.
Løsningen for å komme i mål er ikke alltid like åpenbar, og ofte må det mye eksperimentering og flere forsøk til før du finner ut av det.
– På samme måte som andre av årets indieperler (inkludert plattformspillene VVVVVV og Super Meat Boy) er Nimbus et spill laget for de som elsker spill for utfordringen og mestringens skyld, og ikke behøver intrikate historier, Hollywood-skuespill eller grafikk i millionklassen for å kunne kose seg foran skjermen. Hvis dette er en beskrivelse som passer deg, skylder du deg selv å ta en titt på Nimbus.
- Les mer om Nimbus
- Les også: Demo av Nimbus
Hamilton's Great Adventure
Møt Hamilton. På oppdrag for en tilsynelatende smågal, men godsinnet professor leter Hamilton etter en tapt sivilisasjon. Og på veien dit dras Hamilton gjennom livsfarlige hinderløyper på verdens mest bortgjemte steder, både jungel og fjell må overvinnes. Som med flere av hjernetrimspillene, er konseptet her også tilsynelatende enkelt, men gjennomføringen er langt fra barnemat.
Hvert brett består av firkanter, og godeste Hamilton må finne den rette veien over firkantene uten å gå i de djevelske fellene som er lagt ut for oppdageren. Og går ting riktig ille, må du rett og slett starte brettet på nytt.
– Totalt sett fremstår Hamilton’s Great Adventure som et friskt pust i sjangeren, og gir mange timers god underholdning, frustrasjon og aha-opplevelser. Det er lenge siden jeg har følt meg like dum som under dette spillet – men den følelsen veies opp av alle de gangene jeg endelig så en løsning etter å ha prøvet og feilet en stund. Spillet er på ingen måte for vanskelig, men det krever at man setter seg ned og planlegger hva man skal gjøre. Hvis ikke vil både spilleren og Hamilton bli sittende fast, på ubestemt tid.
Vil du ha flere tips om gode spill? Her er alle våre gåteløsningsanmeldelser.