En gruppe forskere har nylig funnet ut at de som bruker mye tid på data- og videospill, klarer å oppfatte omgivelser og reagere vesentlig raskere enn de som ikke spiller jevnlig. Resultatene, som er trykket i magasinet Acta Psychologica, antyder at spill som krever årvåkenhet, stimulerer vår sanseevne slik at vi reagerer raskere på visuelle ting.
Det fremgår også at spillere ikke nødvendigvis har en spesiell teknikk for å søke, men at de rett og slett gjør søket raskere. Når testkandidatene ikke fant bilnøklene sine, begynte samtlige å lete på alternative steder. Deretter gikk man tilbake til utgangspunktet for å dobbeltsjekke. Forskjellen var at de som spilte dataspill gjorde alt dette raskere enn de andre.
Rapporten kommer frem til at en som spiller dataspill i snitt reagerer 100 millisekunder raskere enn et menneske som ikke spiller regelmessig. Dette kan høres uvesentlig ut, men ved en rask unnamanøver i trafikken, kan det fort bety forskjellen på liv og død. Det går imidlertid frem at det vil kreve mye spilling for å oppnå slike resultater. De dataspillende personene i testpanelet spilte i snitt to timer om dagen, seks ganger i uka.
Et av spørsmålet som forskerne konkluderer med, er om dataspill kanskje kan brukes i rehablitering av hjernen, eksempelvis ved et slag eller ved hukommelsestap. Ikke at vi har noen tro på at et påbud om timesøkter med Counter-Strike eller Quake 3 i sykehus og behandlingshjem noen gang vil lovfestet.