Bygg fra grunnen
La oss gå litt tilbake i tid og velge "Skirmish" i stedenfor "Battle for Europe". Her begynner du med et lite antall bønder, og vissheten om at fienden er der ute med de samme forutsetningene, forhåpentlig et godt stykke unna. Du skal bygge opp en liten by, fordele, samle inn og bytte til deg ressurser, trene opp soldater og bygge slott, egentlig alt vi forventer av et hvilket som helst sanntidsstrategispill. Denne delen av spillet er med andre ord ganske standard. Når du har samlet troppene dine, er det på tide å legge ut på tur. Går du på veiene på rekke og rad, blir soldatene dine glade og får høyere moral og utholdenhet, mens hvis du lar dem tråkke rundt i villmarken, tar det ikke lang tid før de er helt tømt for krefter.
Når du kommer til en landsby som ikke er overtatt av fienden, kan du angripe de lokale politistyrkene. Det er bare snakk om en liten flokk med folk som står og lurer, og så fort de er borte, får du ressursene til landsbyen. Du kan da rekruttere menneskene som bor der når dine egne soldater faller i kamp. Slik kan man få et lite overtak hvis man har vært ute og rekognosert før man går til angrep, hvis man har mange landsbyer, har man mer ressurser.
Selve kampene i ”Skirmish”-moduset fungerer akkurat som kampene i de andre modusene, med unntak av at du har bedre kontroll over hva slags enheter som skal være med i hver tropp. Du kan for eksempel sette inn en og annen prest, som holder moralen oppe og leger skadede soldater. Trommeslagere og fanebærere ser veldig fine ut og hjelper til å holde kampmoralen oppe.
Nok av muligheter
Ellers har ”Cossacks 2” et kampanjemodus der du kan spille deg igjennom en rekke historisk korekte slag, og denne starter også med et par treningsoppdrag for å fortelle deg om alle de flotte finessene ved spillet. Du kan også spille på tilfeldig genererte kart hvis du er lei av alle de forhåndsskapte. En flerspillerfunksjon er såklart også med, og opptil syv spillere kan spille på en gang. CDV har riktignok valgt å ikke la oss få spille ”Battle for Europe”-moduset online, fordi det er så enormt tidkrevende og omfattende.
På lydsiden skuffet desverre Cossacks 2 litt, foreløpig. Det virket som om spillet ikke helt rakk å gi lyd til alle hendelsene på skjermen, men på den annen side så hadde et helt realistisk lydbilde bare bydd på totalt kaos. Med 64 000 brølende soldater i ett skjermbilde hadde lyden heller blitt et eneste rot. Det som var av musikk var for det meste i menyene, og var tidsriktig for epoken spillet prøver å gjenskape. Nå skal det sies at spillet vi tittet på bare var 80 prosent ferdig utviklet, og det er masse rom for utbedringer før spillet legges ut for salg 11. april.
Når det kommer til grafikken er dette spillet etter det vi har erfart av temmelig god kvalitet. Enkelte øyeblikk er direkte vakre, som når de to stridende hærene møtes på slagmarken og vurderer hverandre, måten tåka legger seg i enkelte søkk i landskapet, den urolige himmelen som speiles i vannflaten, en hare som hopper nervøst unna. Ting som dette gjør et slikt spill vakkert. Når det har gått to minutter har riktignok dette estetiske bildet forandret seg til en enorm mølje av folk du ikke er sikker på om er dine, og du må leke ”Hvor er Willy” for å finne igjen soldatene. Alt i alt skal det riktignok sies at spillet er gjennomført, menyene holder en elegant linje, og ser ut som noe Napoleon selv hadde vært rimelig fornøyd med.
En gruppe russiske rollespillere har bidratt med en del små filmsnutter i spillet som vises i en liten rute når du markerer spesielle typer enheter. De er troverdige og realistiske legemeliggjørelser av soldatene, og en artig detalj i forhold til mange andre spill av denne typen som bare har animerte figurer.
Konklusjon
Alt i alt har jeg ganske stor tro på dette spillet. Det virker engasjerende og morsomt, det er solid og godt laget, og samtidig som selve spillemåten er enkel og forståelig, legger det og opp til mer avanserte taktikker. For de spillerne som har sansen for strategispill vil det være mange timer med underholdning å hente her. Om man ikke er hekta fra før, kan man fort komme til å bli det.