Anmeldelse

Cooltek Hurricane

Den tyske maskinvareprodusenten Cooltek frir til gamere med en lett og ledig lasermus.

Før man finner ut at Cooltek er et selskap som fokuserer på kjøleutstyr til PC, tenker man gjerne at nå har tyskerne kommet opp med et eller annet idiotisk navn som på sjanseløst vis prøver å appellere til en masse utenfor sitt hjemland. Fordommer til side, jeg må si meg aldri så lite imponert over denne lille musen.

Etter at lasermusen Hurricane ble lansert for noen måneder tilbake, er den Coolteks nyeste frieri til en voksende spillermasse samtidig som den går rett i strupen på gigantene i industrien: Microsoft og Logitech.

De fleste musene kommer med spesifikasjoner i store tall, understreking og utheving på esken. Jeg møter alt dette med et stort gjesp. For det første er det vel de aller færreste som vet hva det vil si at laserdioden er på 850 nm eller har et måleinstrument som kan si at musa har en akselerasjon på 20 g. For det andre har jeg alltid vært av den oppfatningen av at man ikke har snøring på om man liker musen eller ikke før man får den i hånden. Jeg skal derfor prøve å holde denne omtalen så spesifikasjonsfri som mulig, og i stedet beskrive hva som gjør denne musen bra eller dårlig ved hjelp av ord.

Hvordan ser den ut?
Hurricane er med unntak av den lille grå firmalogoen bak, helsvart. Den består av to forskjellige typer plast. En upolert, hvor fingrene skal ligge, og en polert for resten av hånden. Den bærer preg av at den passer utelukkende for høyrehendte og har en stor og fin bukt for tommelen. Den er horisontalt sett mye bredere enn f.eks. Logitechs G5, og er blottet for alt av lys og overdådige designelementer.

Ergonomisk sett er den ganske god. Den har som sagt en bukt som tar veldig godt imot tommelen og er ganske skalerbar i forhold til forskjellige menneskers ulike fingerstørrelse. Som alle andre muser, irriterer jeg meg over at det ikke tenkes på lille- og ringfingerens plassering. De er ikke direkte involvert i selve spillingen, men skal følge med på lasset. Nettopp derfor burde det gjøres noe som holder spesielt lillefingeren på musen, slik at ikke denne faller ned og hemmer bevegelsen.

Knappestrukturen er enkelt utformet med en toveis tommelknapp og et musehjul i tillegg til de to konvensjonelle knappene. Responsen er upåklagelig og med unntak av musehjulet, finnes det ikke antydning til slark. Det foreligger ulike oppfatninger av hvordan knappene skal låte, men Hurricanes knapper har noe dempede trykk, og skaper ikke like mye støy som for eksempel G5 – hvilket kan være til irritasjon for eventuelle andre i rommet om du spiller med hodetelefoner. Musehjulet har ikke horisontal trykkfunksjon, men det er kanskje like bra da dette har en tendens til å bli bare rot.

Ingen slagside
Hurricanes seks teflonføtter gjør at den blir svært stødig i begge akser, og får på så måte ikke ”slagside” slik G5 kan gjøre. Dette har selvfølgelig også noe å gjøre med dens bredde og da igjen lave tyngdepunkt. Som tidligere nevnt er musen svært enkel i design, og da igjen ingen mulighet for å justere den lette vekten om du måtte ønske det.

Den virker forbløffende godt på de fleste tenkelige underlag, og har en oppløsning på 1600 dpi. Den glir i sammenligning mot andre muser svært godt på min fUnc Surface 1030, og jeg tror de fleste vil finne modifisering med mouseskates unødvendig.

Som den seriøse spillmusen Hurricane ønsker å fremstille seg, kommer den selvfølgelig med tråd slik ordentlige muser skal. Jada, trådløse muser fungerer sikkert i de fleste sammenhenger like godt. Men når du i siste runde blir skutt i ryggen fordi utgåtte batteri ikke lar deg avfyre gønnern, da står soppen skyhøyt og en mus uten forankring farer rett i veggen.

Musen opptrer upåklagelig i førstepersonsskytere, der viktigheten av en god mus er størst. Jeg savner likevel den flotte dpi-innstillingsfunksjonen som G5 har på musekroppen, da det for eksempel i Battlefield 2 er svært gunstig å hurtig kunne skifte sensitivitet fra fotsoldat til oppsatt på stridsvogn/apc. Det at den er enkelt utformet har også sine fordeler, spesielt med tanke på kommunikasjon. De som bruker Ventrilo, TeamSpeak eller andre klienter for å kunne kommunisere under spilling, kan fort få erfare at muser med for eksempel 5-veis musehjul er noe herk. Jeg bruker gjerne musehjulets trykkefunksjon som aktivering når jeg snakker, og det er udiskutabelt enklere å trykke ned et 3-veis musehjul enn et 5-veis når det begynner å bli hett.

I pakken musen kommer i, medfølger en CD med programvare, en liten brukermanual og en USB-PS/2 konverteringsdings. Programvaren du får med, er med på å bygge opp om enkelhetsinntrykket man får av denne musa. Du trenger egentlig ikke å installere drivere da de fleste endringer kan gjøres standard i Windows, noe som vil si at de som måtte like denslags er nødt å finne seg en annen mus.

Les også
Crysis offisielt kunngjort

Konklusjon
Cooltek Hurricane viser at det er mulig å lage en god og veldesignet spillmus i enkelhetens navn. Den er god å holde i, lett (for de som ser dette som positivt), glir godt og kan nærmest brukes på asfalt. Den har ikke like mye duppedarier og muligheter som konkurrentenes flaggskip, men er sin rimelige pris og brukervennlighet tatt i betraktning, absolutt en god mus.

Siste fra forsiden