Competition Pro-joysticken ble lansert på midten av åttitallet, og ble raskt populær hos eiere av Commodore 64 og Amiga. På den tiden hadde vi ikke dagens avanserte kontrollere - konsoller kom stort sett med knappebaserte kontrollsystemer, og PC-spill kontrollerte man stort sett ved hjelp av tastatur. De populære hjemmedatamaskinene hadde relativt enkle joysticker, som bestod av en enkel, digital stikke og en eller flere knapper. Competition Pro var en joystick av denne typen.
Tilbake fra graven
Nå har tyske Speed-Link gjenoppvekket den gamle traveren, og selger den til en meget konkurransedyktig pris. Competition Pro USB er, som navnet tilsier, en USB-joystick, og du får to versjoner å velge mellom. Den ene av dem er sort, med rød stikke og knapper i plast (og ser med andre ord ut som de eldre Competition Pro-modellene), mens den andre kommer med et halvveis gjennomsiktig blått skall, og sølvfargede knapper og stikke. Begge versjonene har "autofire"-funksjon.
Det som er viktig å huske på med denne joysticken er at den er digital. Her er det enten full fres eller ingen ting, akkurat som med tastaturet. Hvis du planlegger å bruke denne joysticken til en flysimulator, bør du investere i en virtuell fallskjerm først, for det går temmelig dårlig. Å bruke den i førstepersons skytespill er også en relativt håpløs idé, og det samme gjelder også stort sett alle tredjepersons actionspill. Bilspill fungerer litt bedre, men tastatur er fortsatt et bedre alternativ om du ikke har en analog stikke eller et ratt.
Begrenset bruksområde
Denne joysticken passer med andre ord rimelig dårlig til det meste av dagens spill, men til gjengjeld passer den ekstremt godt til to ting; emulatorer og enkle, arkadeaktige spill du kan laste ned fra nettet. Hvis du har erfaring med C64, Amiga, Atari og andre populære hjemmedatamaskiner har du utvilsomt brukt en rekke joysticker som dette, og hvis du har oppdaget at det er mulig å gjenoppleve de gamle spillene ved hjelp av emulatorer, har du sannsynligvis savnet muligheten til å plugge inn en gammel joystick i PC-en din.
Det å bruke piltastene er en effektiv løsning når du bruker emulator, men det er likevel ikke det samme som å sitte med en god, gammeldags joystick i hendene. Dessuten er det utrolig mye vanskeligere å kose seg med spill for to personer når begge må klumpe seg ned foran samme tastatur. Spill som Sensible Soccer, IK+ og Speedball blir rett og slett ikke like morsomme uten ordentlig joystick. For de aller mest desperate har det selvsagt vært mulig å kjøpe utstyr som lar dem koble til en ekte joystick til PC-en, men det har tradisjonelt sett vært både dyrt og vanskelig å få tak i.
Nå er alt dette en saga blott. Competition Pro USB ser og føles ut som modellen den er basert på, og er like enkel å "installere" som de gamle joystickene var. Du plugger den rett og slett bare inn i USB-porten din, og vips, så har du en fungerende joystick som umiddelbart gjenkjennes av Windows. Dermed kan du spille de gamle spillene dine akkurat slik du gjorde det på din gamle Commodore, Amiga eller hva det nå var, og den eneste forskjellen er at du ser bildet på en monitor i stedet for TV (med mindre du var en av de rikingene som brukte monitor på åttitallet også). Perfekt.
Japansk spilleglede
Joystickens andre bruksområde er den typen enkle arkadespill som japanske hobbyutviklere er så flinke til å lage. Fabelaktige småspill som Torus Trooper, Noizsa, Warning Forever og Gunroar fungerer glimrende med en Competition Pro-joystick, og stort sett gjenkjenner de joysticken uten at du behøver å endre på kontrollinnstillingene. Joysticken fungerer selvfølgelig også med kommersielle spill av denne typen (jeg testet bl.a. G-Darius og Bust-A-Move 3 DX), og shareware-spill som Space Tripper. Kort sagt; hvis du liker å bruke PC-en din til mer enn bare førstepersons skytespill, bilspill og strategispill, kan Competition Pro USB absolutt være et godt kjøp.
Det er imidlertid noen forutsetninger som må møtes for at du skal ha maksimal uttelling av å spille denne typen spill med en Competition Pro. For det første, bør selvfølgelig de helst støtte joystick. For det andre bør de ikke benytte seg aktivt av mer enn to skyteknapper. For det tredje bør de være utviklet for å kunne spilles effektivt ved hjelp av piltastene (eller WASD-kombinasjonen).
Knappeproblemer
Competition Pro USB har fire knapper. Den originale versjonen kom kun med to, og de hadde begge samme funksjon. Faktisk var den eneste grunnen til at joysticken i det hele tatt hadde to knapper at den skulle være grei å bruke uansett om du var høyrehendt eller venstrehendt. Med USB-versjonen er det ikke slik - her er hver knapp unik, og dette er både en velsignelse og en forbannelse. Det er en velsignelse fordi det gjør det mulig å spille spill som bruker mer enn en skyteknapp, samtidig som det er et problem fordi det rett og slett er umulig å bruke mer enn to knapper aktivt samtidig.
Det er på grunn av måten joysticken holdes på. Den ene hånden vil være hundre prosent opptatt av selve stikken, mens den andre holdes under selve joysticken, slik at bare tommelen stikker opp på oversiden. Tommelen blir dermed den eneste fingeren som du i praksis vil kunne bruke til knapper, og denne klarer maksimalt å dekke to knapper (en med selve fingertuppen, og en med tommel-leddet). Så lenge spillet du spiller ikke behøver mer enn to knapper for å kunne spilles effektivt, går dette stort sett helt greit. I forhold til emulering er det også et ikke-problem, med tanke på at C64- og Amigaspill ikke brukte mer enn én knapp i utgangspunktet.
Det vil si, det er ikke et problem så lenge du er høyrehendt. Om du er venstrehendt kan det i enkelte tilfeller være litt mer komplisert. I og med at hver knapp er unik, er knapp nummer én ("hovedknappen", så og si) den store knappen på venstre side. Perfekt for høyrehendte, ukomfortabelt for venstrehendte. I og med at det ikke kommer noe konfigureringsverktøy med joysticken, er du avhengig av at spillet eller emulatoren du bruker lar deg bestemme over knappeoppsettet, noe mange småspill og (for eksempel) den populære C64-emulatoren CCS64 ikke gjør. Heldigvis blir Vice redningen for oss venstrehendte C64-elskere, med sin "bruk alle knapper som skyteknapp"-funksjon.
Før vi gjør oss helt ferdig med knappene, må det nevnes at knappene på den røde versjonen jeg testet var rimelig ustabile, og jeg måtte i tillegg ofte trykke litt hardt for at de skulle registrere noe. De fungerer for så vidt greit, men den blå versjonen er mye mer komfortabel å bruke, og derfor anbefaler jeg den over den røde selv om den er noe dyrere. Den blå versjonen virker veldig solid, og det skulle ikke forundre meg om jeg kan kaste den veggimellom uten at den går i stykker. Jeg er imidlertid blitt for glad i den til å ville prøve på noe slikt.
Positivt helhetsinntrykk
Jeg har brukt mye tid på negative ting i denne omtalen, men vær oppmerksom på at helhetsinntrykket mitt likevel er veldig positivt. Som den gamle nostalgikeren jeg er, kommer Competition Pro USB som en gave fra oven – det er vanskelig å beskrive hvor mye bedre det er å spille gamle Amiga- og Commodore 64-spill med en ordentlig joystick enn det er å bruke tastaturet. Det eneste triste er at jeg ikke lenger har noen grunn til å trekke frem de gamle maskinene i ny og ne, men jeg overlever nok.
Selve stikken er responsiv og nøyaktig, og lager behagelige klikk når du beveger den (akkurat slik du husker fra de gamle modellene og etterfølgeren, Zipstick). Den er litt tyngre å bruke enn dagens analoge stikker, noe som både har med størrelse, vekt og design å gjøre. Du merker det i hendene når du har spilt en time, men det er kanskje like greit - man skal jo helst ta regelmessige pauser i spillingen uansett, for å hindre epileptiske anfall og andre fæligheter. Ledningen er på cirka 1,5 meter, og er med andre ord litt i korteste laget, spesielt om du bruker joysticken på en stor, stasjonær PC (med USB-portene helt bak).
Konklusjon
Competition Pro USB fungerer glimrende til emulatorer og enkle arkadespill, og elendig til det meste annet. Det er ikke en svakhet - dette er en joystick som er laget med et spesielt bruksområde i tankene, og på det området er den fullstendig suveren. Hvis du liker å gjenoppleve gamle Commodore- og Amiga-spill i emulert form, burde du kjøpe denne joysticken umiddelbart. Disse spillene ble designet for denne typen joystick, og nå får du endelig mulighet til å spille dem slik utviklerne mente det, selv om du gjør det på en PC. At joysticken også fungerer utmerket med en haug gode arkadespill er en herlig bonus.
Joysticken burde hatt bedre konfigurasjonsmuligheter i forhold til knappene, slik at den hadde vært lettere å bruke for oss venstrehendte. Knappene på den røde og sorte modellen er også merkbart dårligere enn knappene på den blå, og på tross av høyere pris er den blå absolutt det beste kjøpet. Dette er uansett en veldig billig joystick, og det koster ikke spesielt mye ekstra å punge ut for den dyreste modellen.