Asus har ikke gitt seg på telefonfronten, og denne gangen er det Asus ROG Phone 6 Pro vi skal se nærmere på. Jeg har tidligere testet både ROG Phone 5 og 5s Pro, og har vært veldig fornøyd med begge telefonene.
Nå kommer en ny versjon med ytterligere oppdateringer, og Asus lover oss atter igjen en spilltelefon som ingen andre kan matche. En telefon som selger seg inn primært til spilling vil kanskje skremme noen, men de tidligere versjonene har vist at dette langt ifra er en snever nisjetelefon.
Design
Nye ROG Phone 6 Pro er mer eller mindre helt identisk i størrelse og utforming som ROG Phone 5-serien. 17,3 x 7,7 cm stor, 239 gram og 1 cm tykk. Den er litt lengre enn konkurrerende modeller fra andre produsenter, uten at det merkes spesielt godt.
Selve designet er vel kanskje det som skiller seg mest fra de andre, med et litt glorete «gaming»-design jeg aller helst skulle sett at Asus hadde beveget seg bort fra. 6 Pro har en hvit og glossy bakside, med en ekstraskjerm vi har sett tidligere på 5s og 5s Pro. Denne skjermen er hakket bedre nå, den kan vise litt mer nyttig informasjon, men i all hovedsak er den mer eller mindre uten nytteverdi i dagliglivet. Fronten på telefonen er lekker, og med en smart letterbox rundt skjermen som gjør den enkel å holde. Det er baksiden jeg ikke helt blir komfortabel med.
Utover dette er telefonen lik forgjengeren sin, med ladeporter og tilkoblingsmuligheter på akkurat de samme stedene. Det er fortsatt muligheten til å lade både stående og i landskapsmodus som er så smart, og det å kunne ha tilkoblet ekstrautstyr og samtidig lade telefonen. Dette fungerer fremdeles utmerket, og jeg er like forbauset som sist for at ikke andre produsenter har kopiert Asus her.
Air Triggers er fortsatt på plass, og har fått litt flere funksjoner siden forrige generasjon. De takler flere ulike bevegelser, og kan brukes til ganske mye forskjellig. Du kan bestemme og du vil starte ulike apper med sveip eller å klemme på telefonen, eller om du vil aktivere noe annet på. De er mer presise og lettere å bruke i spill sammenlignet med tidligere telefoner.
Batteri
Det er heller ikke store forandringer når det kommer til batteriet. Telefonen har fortsatt et 6000 mAh batteri fordelt på to battericeller plassert i hver sin ende. Standbytiden er over 100 timer når telefonen er i minimal bruk, mens den i daglig variert bruk holder i cirka to dager. Dette er selvsagt helt avhengig av bruken. En film på 1 time og 40 minutter på 80 % lysstyrke på skjermen tok 13 % batterikapasitet, som et eksempel.
Kanskje det mest imponerende med batteriet er ladingen. Fra utladet til 50 % tok det kun 16 minutter, noe som er veldig imponerende. Opp til fulladet tar 42 minutter, som er vesentlig raskere enn andre mobiler jeg har testet.
Ladingen er altså optimalisert enda litt bedre på 6 Pro, da den er merkbart raskere, og det er nesten 20 minutter forskjell fra utladet til fulladet. Men en halvtimes lading er fortsatt ganske likt på de to modellene.
Skjerm
Det sitter en 6.78"-tommers AMOLED-skjerm i ROG Phone 6 Pro, mer eller mindre identisk med forrige telefon. Den er oppgradert litt til en oppdateringsfrekvens på 165 hertz, noe som er hakket hvassere enn 5s Pro, og flesteparten av andre telefoner på markedet.
Skjermen har også fått kraftigere lysstyrke, men henger fortsatt litt bak de aller beste på akkurat denne fronten. Totalt sett så er uansett skjermen særdeles god. Den støtter HDR10+, og med den smarte automatiske justeringen av bildefrekvensen fra telefonens software, er den en fryd å bruke.
Å se på spillefilm eller YouTube går som smurt, og daglig bruk er problemfritt. Den høye oppdateringsfrekvensen merkes selvsagt aller best under spilling, men også til daglig bruk bidrar den til at alle handlinger som gjøres på telefonen skjer uten forsinkelser.
Touchfrekvensen (hvor fort telefonen registrerer og behandler berøringer) er ytterligere forbedret til 720 hertz, sammenlignet med 320 hertz på 5s Pro, og med disse tallene begynner vi å nærme oss noe som ligner null forsinkelse ved trykk. Telefonen har en veldig god, taktil følelse ved trykk, noe som er med å bidra til en særdeles smidig og forsinkelsesfri følelse ved bruk.
Asus har gjort et kompromiss for å nå alle disse tallene, og det er at oppløsningen fortsatt er 2448 x 1080. Mange konkurrerende modeller har høyere oppløsning, men er da svakere på en del av de tingene ROG 6 Pro er god på. Jeg har ikke savnet de ekstra pikslene, og akkurat dette synes jeg er en god avveining på ytelse mot oppløsning fra utvikleren sin side.
Ytelse
Ytelsen er kanskje det aller viktigste når det kommer til en såkalt spilltelefon, og her imponerer Asus stort. Både prosessoren og skjermenheten er oppgradert, og den nye Snapdragon 8+ gen 1 leverer et ganske solid byks i ytelse sammenlignet med tidligere versjoner. Sammen med hele 18GB LPDDR5-minne gir det en telefon som aldri sliter med å løse selv de tyngste oppgaver eller spill.
Alt i alt øker ytelsen et sted mellom 10–20 prosent, litt avhengig av hva du tester og hvor. Grafikktunge spill som Apex Legends, Diablo Immortal eller Genshin Impact kjøres på maks uten nevneverdige problemer. Og med så mye minne kan du sømløst hoppe imellom spillene og andre apper uten at det går uten over ytelsen.
Asus har også forbedret på kjølingen i 6 Pro, som både er, og oppleves som, kjøligere enn forgjengeren. Ingen av de nevnte spillene fikk telefonen over 60 grader i løpet av en times spilling i hvert spill. Både iPhone og 5s Pro er betydelig varmere etter kortere spilløkter enn dette.
Hvis du da i tillegg slenger på Aero Active-kjøleren som følger med telefonen (i en begrenset periode) dropper temperaturene med 10–15 grader nesten uten unntak. Denne sitter rundt telefonen i landskapsmodus, kommer med ekstra knapper du kan bruke i spill og skjøler ned hendene dine under spilling. Det eneste minuset er at den bråker litt vel mye, men det må man nesten forvente fra en ekstern vifte som dette.
Alt i alt så viser ROG Phone 6 Pro særdeles imponerende ytelsestall, samtidig som det også fungerer utmerket i praksis. Dette er den største forbedringen Asus har gjort på telefonene sin på lang tid, og det merkes at dette rett og slett er en bedre telefon.
Konklusjon
Asus ROG Phone 6 Pro er den beste telefonen jeg har testet fra Asus. Det er veldig lite å utsette på den, både med tanke på daglig bruk, men spesielt med tanke på spilling.
Programvare, optimalisering av spillprofiler og alt som kommer med ROG Phone fungerer like bra som før. Designet er litt vel glorete for min smak, men funksjonene er gode og du kan tilpasse nær sagt alt du vil.
Ytelsen er kraftig forbedret, og er blant det aller raskeste og beste du får på telefoner om dagen. Vi snakker opp mot 20 % bedre ytelse sammenlignet med forrige generasjon, noe som er et merkbart steg opp. I tillegg til dette holder den seg kaldere enn alle andre telefoner jeg har testet, til og med uten Aero Active-kjøleren.
Skjermen har kanskje ikke den aller høyeste oppløsningen, men i gjengjeld får du et panel med en oppdateringsfrekvens på 165 hertz og en lynrask berøringsskjerm med den beste taktile følelsen jeg har kjent på en Android-telefon noen gang.
Det store minuset for mange vil nok være kameraet som sitter i telefonen, som er der Asus har gjort det største kompromisset sammenlignet med andre produsenter. Det er mer enn godt nok til å gi deg gode bilder, men hvis kamera- og bildekvalitet er det du primært ser etter i en telefon, så er ikke dette telefonen for deg.
Alt i alt så er Asus ROG Phone 6 Pro en suveren telefon. Denne gangen er jeg ganske sikker på at de kan stå inne for å kalle dette markedets aller beste spilltelefon, og hvis du kommer over et litt «tacky» design og ikke vil ha det beste kameraet, så er dette et meget godt valg uansett bruk.