Tidligere i år meldte Embracer Group om store omstruktureringer, etter at en gigantisk partnerskapsavtale gikk ad undas. Som en følge av den brutte avtalen forberedte spillgiganten seg på nedbemanning og store kutt i spillproduksjoner. Aksjekursen sank med 40 prosent like etter.
Den usignerte avtalen skal ha hatt en verdi på 21 milliarder kroner – penger som skulle brukes til å utvikle spill i en seksårsperiode. Embracer gikk ikke ut med navnet på parten som trakk seg fra gigantavtalen.
Nettavisen Axios melder nå at de har fire kilder med kjennskap til avtalen som hevder at det var Saudi-Arabias statsfinansierte spillselskap Savvy Games Group som planla å investere tungt i Embracer Group. Kildene vet ikke hva det var som gjorde at selskapet trakk seg i siste liten.
Selskapet ble etablert av den kontroversielle kronprinsen Mohammed bin Salman i 2021, og har siden da – som en del av Saudi-Arabias statlige investeringsfond – investert tungt i flere deler av spill- og e-sportbransjen.
I fjor investerte Savvy Games Group 9,5 milliarder kroner i Embracer Group, og sikret seg da en aksjepost på 8,1 prosent.
Embracer eier blant annet Crystal Dynamics, Gearbox, THQ Nordic, Saber Group, Dark Horse Media, Plaion og rettighetene til Ringenes Herre- og Hobbiten-spill.
LES OGSÅ: Saudi-Arabia fortsetter å kjøpe seg inn for store summer i spillbransjen »
Kontroversiell partner
Saudi-Arabia har investert tungt i spillbransjen de siste årene, med eiendeler i selskap som Nintendo, EA, Activision Blizzard, Take Two Interactive og Capcom. I fjor sikret de seg e-sportgigantene ESL og FaceIt.
Totalt er planen å bruke 398 milliarder kroner på spill og e-sport frem mot 2030. Dette er en utvikling som ikke alle er like begeistret for.
Styresmaktene opprettholder en tolkning av Islam basert på sharia-lovgiving. Det medfører blant annet kroppslig avstraffelse, dødsstraff for noen forbrytelser og en streng regulering av hva kvinner kan gjøre. Homoseksualitet er forbudt, og straffes blant annet med fengsel, pisking, tortur og henrettelse.
Staten har også blitt kritisert for å ikke overholde menneskerettigheter, og for å slå ned på kritikk av regimet. I 2018 anklaget CIA kronprins Mohammed bin Salman for å ha gitt ordren om drapet på Washington Post-journalist Jamal Khashoggi i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul.
Saudi-Arabias statlige investeringsfond har også investert tungt i sport, og har med dette blitt kritisert av blant andre Amnesty International for sportsvasking.