Anmeldelse

Lego City Undercover

Klossete Grand Theft Auto for alle aldre.

Jeg husker godt tiden da jeg lekte med Lego som liten gutt. Blant annet hadde jeg både et piratskip og en fotballbane, men det aller morsomste var å bygge en liten by i stua hjemme hos en kamerat. Byen hadde alt den trengte: Butikk, politistasjon og selvfølgelig hvert vårt firkantede hus.

De siste årene har jeg også hatt det mye moro med disse klossene. Jeg ligger ikke lenger langstrakt på gulvet, men sitter komfotabelt tilbakelent i sofaen med en spillkontroller i hendene. Traveller's Tales har etter hvert fått ganske mye erfaring i å lage spill av legoklosser. Siden 2005 har de produsert 15 spill med «LEGO» i tittelen.

Velkommen til Lego City

Denne gangen får vi et splitter nytt eventyr, med politimannen Chase McCain i hovedrollen. En kriminalitetsbølge har slått inn over byen, og ordfører Gleeson har bedt Chase komme tilbake til Lego City for å få en stopp på ulovlighetene. Chase må infiltrere det kriminelle miljøet i byen for å forsøke å arrestere mesterhjernen bak all kriminaliteten, Rex Fury. Selv om Chase er en lovens mann krever spanejobben at han må begå forbrytelser selv.

Lego City Undercover låner veldig mye fra Grand Theft Auto IV, og det er mange likhetstrekk mellom de to spillene. Selvsagt er det også mange forskjeller. Man befinner seg på andre siden av loven, og det er ikke så mye horing og brutale massedrap i den klossete byen.

I motsetning til Liberty City er Lego City en trivelig by. De smått naive, men godhjerte innbyggerne slenger ikke stygge kommentarer om du dulter borti dem mens du haster av gårde for å stoppe kriminalitet. Variasjonen gjør det veldig morsomt å utforske Legobyen. Den har travle storbygater, urbane boområder og trivelige landlige områder. I tillegg er det alltid bra vær. Hadde jeg vært en liten firkantet gul mann, hadde jeg garantert slått meg ned i Lego City.

Etter at man har spilt gjennom historien er det fortsatt massevis av ting å gjøre i Lego City. For å nevne noe kan man bryne seg på tidsutfordringer hvor man må kjøre en bil gjennom en markert løype før tiden løper ut, eller stjele en bil og sørge for at den kommer til skjulestedet uten at politiet klarer å ødelegge den.

Chases mange ansikt

Typisk for Lego-spill er at man må spille gjennom oppdragene minst to ganger for å finne alle de hemmelige objektene og brikkene. Dette på grunn av at egenskaper man ikke låser opp før senere i spillet er nødvendig for å løse oppgavene.

Slik er det selvsagt også i Lego City Undercover. Totalt er det åtte kategorier med kostymer som låses opp én etter én gjennom historien. Blant annet må man kle seg ut som brannmann og bonde for å finne Rex Fury. Alle kategoriene sine unike egenskaper. For eksempel kan brannmannen slukke branner og hogge opp blokkerte dører.

Hovedmålgruppen for spillet er barn, og dermed er handlingen ukomplisert, men likevel ganske god. Selv om den kanskje høres enkel ut, dukker det opp smarte vendepunkt som bidrar til å holde interessen oppe gjennom hele historiemodusen. Gåteløsningen handler stort sett om å velge riktig figur på riktig sted. Det blir litt ensformig i lengden, men man tåler det på grunn av historien.

Totalt finnes det 290 spillbare figurer fordelt på de åtte kategoriene. Disse finner man underveis i oppdragene, og ved å utforske byen. Figurene har de samme egenskapene som kostymene til Chase, og gjør at man kan bytte ut figurer man ikke synes er så kule med andre varianter. Ser ikke en mafiaboss i dress og slips tøffere ut enn en simpel tyv med maske og stripete klær, kanskje?

Kjøretøyutvalget i spillet er også veldig variert. Med mer enn hundre biler, motorsykler og helikoptre bør det være noe for alle.

Bygg, bygg så får du en suss

De som har spilt Legospill før er kjent med valutaen «studs», som ligger strødd overalt. Disse er også nødvendige i Lego City Undercover, men nytt av spillet er at man nå også må samle brikker som brukes på spesielle steder i byen. Langs veien ligger det ofte blinkende Legoplater hvor man kan bygge såkalte «call-in points». Her kan man bestille kjøretøy, og få dem levert sporenstreks. Er man flink til å samle klosser og bygge ut disse punktene når man kommer over dem, er favorittkjøretøyet aldri langt unna.

Byggeklossene får man ved å ødelegge diverse gjenstander. Dette omfatter det aller meste i Lego City. Søppelcontainere, tønner, postkasser, lyktestolper og så videre. Er man ute og kjører oppfordres man faktisk til å kjøre på fortauet for å ødelegge mest mulig. Dette er også den raskeste måten å samle brikker. Desto flere ting man kjører på desto mer brikker tjener man. For hver femte gjenstand som knuses ganges antallet brikker inntil fem ganger.

I kampen mot forbrytere har Chase fått utlevert et rimelig kult nettbrett. Med noen oppdateringer kan man se hemmelige brikker, kriminelle og gamle spor med nettbrettet. Selvfølgelig kan man også ta bilder og laste dem opp på Miiverse.

Konklusjon

Lego City Undercover er et godt spill. Det er stappet fullt av humor og referanser til diverse populærkultur, og byr på en variert opplevelse. Historien høres kanskje platt ut, men den inneholder noen gode vendepunkter som løfter den flere hakk.

For de yngste vil nok også levetiden oppleves som meget god. Etter å ha fullført historien har du sannsynligvis hundrevis av ting som fremdeles kan gjøres for å fullføre spillet hundre prosent. Hvor enn man snur seg er det ting å bygge, samt spillbare figurer og biler å finne.

Traveller’s Tales virker å ha gått litt i stå når det kommer til gåter og oppgaveløsning. For de litt eldre blir nok oppgavene litt for repeterende i lengden, men opplevelsene reddes av vendepunktene i historien. Lego City Undercover skiller seg positivt fra andre Lego-spill, men tiden er nok snart moden for å fornye flere deler av spillkonseptet.

Lego City Undercover er nok ikke «må ha»-tittelen Wii U trenger, men det er absolutt et «bør ha»-spill, som er verdt å sjekke.

Siste fra forsiden