Avhengighetsskapende
Airlines 2 er faktisk fryktelig morsomt. Det er ett av de mer avhengighetsskapende spillene jeg har prøvd i det siste, og det er virkelig et spill av den typen som stjeler mye mer tid enn planlagt. Det at det ikke er noen bygging av fasiliteter eller små sim-folk du må ta hensyn til gjør at Airlines 2 føles annerledes enn de fleste andre forretningssimulatorene på markedet. På samme måte som hackerspillet Uplink går dette spillet sin egen veg i stedet for å følge trenden, og det fortjener det ros for. Samtidig er ikke alt helt som det kunne ha vært. Om spillet burde gått mer i detaljer enn det gjør er jeg ikke sikker på, men det er et faktum at når du har spilt spillet en time eller to, så har du faktisk opplevd det meste av det spillet har på lager. Det betyr ikke at du blir lei av det etter en time, for all del, men det betyr at gameplayet er ganske repetitivt. Du gjør i praksis de samme tingene hele tiden. Det er ikke nødvendigvis en ulempe (husker du Tetris?), men jeg tror nok likevel at mange vil gå lei etter 5-15 timers spilling. Det er dessverre ingen multiplayerfunksjon som kan øke spillets varighet.
Hvis du har spilt eldre managementspill (f.eks. Ports of Call, Ocean Trader, Oil Imperium) behøver du ikke titte lenge på skjermbildene for å se hvordan presentasjonen og brukergrensesnittet til Airlines 2 arter seg. Det består av en rekke forskjellige skjermbilder (noen av dem kunne like godt vært tatt ut av Access eller Excel) som alle har forskjellige funksjoner. Det viktigste er verdenskartet, eller globusen, om du vil ha en litt mer 3d følelse, hvor alle verdens flyplasser er markert. Her ser du også rutene og flyene dine, samt motstandernes ruter. Hvis du klikker på elementene her får du informasjon om dem og muligheten til å forandre på ruteinnstillinger m.m. Det er også her du lager nye ruter mellom flyplasser. Brukergrensesnittet er stort sett bra, selv om det tar en liten stund å lære det å kjenne. Det som irriterer litt er at det av og til kan være vanskelig å få valgt det du vil velge på kartet. Spillet har en funksjon som stiller spørsmål om det er to eller flere flyplasser/ruter/fly i det området du klikker på, og det er ok, hadde det bare ikke blitt stilt spørsmål selv når du klikket helt nøyaktig på den ruta du vil. En ting jeg kunne ønsket meg i forhold til brukergrensesnittet er flere sorteringskriterier i listene over ruter, fly og flyplasser.
Enkel Presentasjon
Det at Airlines 2 fokuserer på andre ting enn de fleste spillene i sjangeren betyr at det også har helt andre behov i forhold til presentasjon. Grafikken kan, som du antakelig allerede har forstått, best beskrives som "funksjonell". Det er noen pene animasjoner her og der, men stort sett stirrer du kun på en diger globus og en hel masse tall. Noe mer enn det er det likevel ikke behov for, og grafiske finesser hadde antakelig bare ødelagt oversikten. Grafikken gjør derfor akkurat det den skal, og sett i forhold til dette fortjener den en helt gjennomsnittlig karakter. Hva med lyden, da? På en måte er det det samme som gjelder - funksjonalitet. Du får noen museklikklyder og beskjedlyder (som er litt for svake etter min mening), og en ganske god og lang melodi som spiller i bakgrunnen. Lydeffekter er det få av, men det er vanskelig å se hvor utviklerne skulle lagt dem inn uten at de hadde blitt irriterende. Men det er litt dårlig at det bare er en bakgrunnsmelodi, spesielt med tanke på at hvis du blir lei av den er det eneste alternativet praktisk talt stillhet. Med slik beskjeden presentasjon burde vel dette spillet ha temmelig lave systemkrav, ikke sant? Rundt Pentium 200 eller mindre? Nei da, Airlines 2's minstekrav er en Pentium 500, som til sammenlikning også er minstekravet til Age of Mythology. Nå vet jo ikke jeg hvor mye matematikk som foregår i bakgrunnen, men dette virker likevel temmelig absurd. Dessuten utelukker det nok mange potensielle kjøpere, da folk som liker spill av denne typen ikke nødvendigvis oppgraderer maskinen sin så ofte som de som liker mer actionpregede spill gjør. Jeg har følelsen av at programmererne ikke var særlig opptatt av ytelse når de jobbet med Airlines 2.
Konklusjon
Når jeg ser med kritiske øyne på spillet så kan jeg ikke helt forstå hvorfor det er morsomt. Men det er det altså. På tross av ensformighet og lite spennende presentasjon klarer Airlines 2 å hekte spilleren, og spillet tilbyr flere timers god underholdning. Spillet er oppe og lukter på en firer, men den noe begrensede varigheten trekker ned, spesielt siden veiledende pris er så høy som 349 kroner. Hadde det kostet en hundrelapp mindre så hadde det antakelig fått den fireren. Hvis grafikk og lyd er viktig for deg bør du nok i alle tilfeller holde deg unna, men hvis spillbarhet er det som teller og du liker managementspill, er det slett ikke usannsynlig at du kommer til å ha det moro med Airlines 2. Det hadde jeg, i alle fall.