Smartbelysning er her for å forenkle hverdagen vår og for å skape stemning. Lær hvordan smartbelysning fungerer og hvordan det kan påvirke deg fysisk.
Smarthjemprodukter er noe vi ser tar mer og mer plass i markedet og også finnes i stadig flere privathjem – alt fra smarte termostater til dørlåser og støvsugere som skal forenkle hverdagen vår. De vanligste smarthjemproduktene er likevel lyspærer som vi kan styre og kontrollere på forskjellige måter.
Det er et ubestridt faktum at vi trenger lys i livet, men hva er det som skiller vanlig belysning fra smartbelysning, hvordan fungerer det og hvordan kan det påvirke oss positivt? Bli med når vi går gjennom hvordan vi påvirkes av lys og hvordan du kommer i gang med smartbelysning!
TL;DR
- Hva er smartbelysning – lyspærer som kan styres via trådløs teknikk
- Hvordan kommer du i gang – sokler, router og rom
- Styr belysningen din uavhengig av hvor du er – smart for den glemsomme, godt for miljøet
- Hvordan lys påvirker oss som mennesker – søvnhormoner, døgnrytme og farge
Hva er smartbelysning?
Det som skiller smartbelysning fra vanlig belysning er muligheten til å kontrollere belysningen på flere forskjellige måter via trådløs teknikk. Gjennom muligheten å snakke med lyspærer dine trådløst kan du synkronisere lyspærene med hverandre og styre belysningen via apper, sensorer og stemmebruk.
Forskjellige smartlyspærer snakker forskjellige språk (protokoll), men de vanligste smartlyspærene i dag bruker ZigBee, Wi-Fi eller Z-Wave som protokoll for å kommunisere. Der ZigBee-enhetene er avhengige av en styreenhet, kan Wi-Fi-enheter kommunisere direkte med hjemmenettverket ditt. ZigBee er den protokollen de største produsentene av smartbelysninger bruker, og de har bred støtte for tredjepartsapper og -funksjoner.
Ting du kan gjøre med smartbelysning
- Styr belysningen din med apper, fysiske knapper, sensorer eller stemmen
La for eksempel en bevegelsessensor tenne og slukke lyspæren på badet - Slukk, tenn eller dim lyspærene dine selv om du ikke er hjemme
Skru på og slukk lyset i huset selv om du er bortreist, for å lure tyver - Lag en tidsplan for belysningen din
Lag en tidsplan for belysningen, så du våkner uthvilt - Juster lystemperaturen og/eller lysfargene
Riktig temperatur til riktig anledning. Kalde nyanser til konsentrasjon og varme til avslapping
Mal huset i rødt/blått lys når Norge spiller landskamp.
Hvordan kommer du i gang med smartbelysning?
Det er lett å komme i gang med smartbelysning hjemme, takket være at de aller fleste hjemmene allerede har grunnlaget på plass. Majoriteten av hjemmene i Norden bruker standardsokler i lampene sine, og de aller hjem har også en trådløs router.
Før du setter i gang med smartbelysning er det et par enkle ting det kan lønne seg å sjekke, så du får tak i de riktige produktene og at de lever opp til forventningene dine. Siden det handler om lyspærer, bør du aller først kontrollere hvilke sokler de nåværende lyspærene dine hjemme har. Hvis du har en lampe som mangler standardsokkel, finnes det også ferdige, komplette lyspæreløsninger som støtter protokoller som ZigBee.
Noen ting du må tenke på før du setter i gang
- Ønsker du mulighet til å justere farge, eller holder det med regulering av lystemperaturen?
- Hvilket eller hvilke rom ønsker du å begynne med?
- Hvilke sokler er det i lampene dine?
- Hvordan ønsker du å styre belysningen din?
Når du har funnet svar på disse spørsmålene, har du et godt utgangspunkt for å finne de rette lyspærene for nettopp deg og ditt behov. Det finnes i utgangspunktet tre forskjellige versjoner av smarte lyspærer i dag: Dimbar hvit, dimbar hvit med temperaturjustering og RGB-pærer som også kan vise forskjellige farger. RGB-pærer har alt det du får med de to andre.
… Visste du at de fleste ZigBee-pærene fungerer med hverandre? Det betyr at forskjellige pærer av forskjellig fabrikat kan fungere med hverandre.
En startpakke er en enkel måte å komme i gang på
Philips Hue har et stort utvalg av smartbelysning, og blant annet flere forskjellige startpakker for deg som har lyst til å begynne med det smarte hjemmet. Følgende startpakker finnes:
- Philips Hue White (dimbare hvite lyspærer)
- Philips Hue White ambiance (dimbare hvite med temperaturjustering)
- Philips Hue White and color ambiance (dimbare hvite med temperaturjustering og farge)
Startpakkene inneholder både lyspærer og Philips Hue Bridge, som gjør det mulig å styre belysningen trådløst. Hue Bridge er hjertet i Philips Hue-systemet ditt, er svært enkelt å installere og lar deg kontrollere inntil 50 lyspærer. Hue Bridge kobles til routeren din, og så kan du styre lyspærene dine via internett uansett hvor du befinner deg. Det er likevel viktig å huske at du ikke trenger å være koblet til internett for at lyspærene skal virke.
I startpakkene er også Hue Dimmer Switch inkludert. Det er en smart fjernkontroll du kan bære med deg eller enkelt plassere der du ønsker. Med Hue Dimmer Switch kan du tenne, slukke, dimme og kontrollere scenevalgene dine. Du bestemmer selv hvordan Hue Switch-en din skal fungere i Philips Hue-appen.
Styr belysningen som det passer deg
Hvor mange ganger har du ikke satt deg i bilen eller på bussen og så plutselig kommet på at du har glemt å skru av lyset hjemme, eller kanskje enda verre: når du nettopp har lagt deg for kvelden og så ser at lyset står på i et annet rom.
Smartbelysning gir deg ikke bare muligheten til å tidsstyre lyset eller styre det ved hjelp av forskjellige sensorer, fysiske knapper eller stemmebruk. Lyset kan selvfølgelig også styres via apper i telefonen eller nettbrettet. Det gjør at du enkelt kan dimme, tenne eller slukke lyset ditt, uansett hvor du er. Hvis systemet i tillegg er koblet til internett, kan du også styre belysningen selv om du ikke er hjemme. Det er praktisk for den glemske, og en god metode for å spare miljøet dersom tidsplaner eller bevegelsesaktivert belysning ikke er din greie.
Det bor gjerne flere enn én person i et hus, så derfor er det ekstra viktig at alle skal ha muligheten til enkelt å styre belysningen. Mange har nok opplevd at i et forhold gjerne er én person som er kjempeinteressert i teknikk, og så én person som bare er interessert i at alt skal fungere. Med fysiske knapper som kobles til smartbelysningen din er det enkelt for alle å kontrollere belysningen, selv uten å ville forstå mulighetene som ligger i smartbelysning.
Tips: Sånn dropper du «solen i øynene» når du må på toalettet midt på natten! Koble en bevegelsessensor til det smarte belysningssystemet ditt og legg en tidsplan for lyset på badet ut fra når på døgnet det er. På den måten kan pæren aktiveres av bevegelse om natten med for eksempel kun 20 prosent lysstyrke.
Styr belysningen og skap stemning
Med Hue Entertainment kan du i Philips Hue-appen programmere en gruppe lyspærer i for eksempel Hue Play i TV-stuen eller ved datamaskinen for å skape stemningsfulle effekter som synkroniseres med underholdningen. Du styrer enkelt synkroniseringen via Hue Sync, som finnes både til PC og Mac.
Se for deg at du aldri mer glemmer å slukke lyset før du går. Med Philips Hue-appen kan du automatisere belysningen din så den slukkes når du forlater hjemmet og tennes igjen når du kommer hjem, da den oppdager telefonens plassering.
Hvordan lys påvirker oss mennesker
Lys er fantastisk. Kunstig lys er også en viktig forutsetning for at hverdagen vår her nord i Europa overhodet skal fungere. Det er ikke bare en nødvendig del av livet, men forskning fra 2002 og frem til i dag viser faktisk at lys påvirker følelsene våre, kroppene våre og hvordan vi har det, gjennom oppdagelsen av øyets tredje reseptor. Lys er derfor så mye mer enn bare noe nødvendig eller pent. Det er også noe som styrer de biologiske klokkene våre.
Har du lett for å være deprimert eller slapp i de mørke årstidene? Det er egentlig ikke så merkelig, siden vi mennesker er dagaktive skapninger som trenger lys. Om vinteren får vi her oppe i nord så lite som 5 prosent av det globale lyset. Det gjør at mange av oss føler seg trøtte, siden de får overskudd av søvnhormonet melatonin.
Hva er melatonin og hvordan virker det?
Melatonin er et hormon som gjør oss trøtte og forbereder oss på restitusjon. Hormonet utskilles fra pinealkjertelen i hjernen, og produksjonen styres av hvor mye lys som kommer inn via øyet netthinne.
Svensk forskning innen Lighting Research and Technology ved Lunds Tekniska Högskola viser at vi ved hjelp av tidsstyrt belysning og korrekt lystemperatur kan trosse vinterens mørke døgn. Våre indre kroppsklokker får faktisk hjelp til å simulere soloppgang og solnedgang på en måte som i prinsippet er umulig ved hjelp av tradisjonell belysning.
Lys med bølgelengder mellom 460 og 480 nanometer er mest effektivt for å blokkere søvnhormonet melatonin og øke forekomsten av hormonet kortisol, som gjør oss mer fokuserte. Mellom 460 og 480 nanometer finner vi det omtalte blå lyset, som blant annet mobiltelefoner og andre skjermer sender ut. Hvis vi derimot velger å bruke denne kaldere lysnyansen gjennom morgen- og dagtimene, i stedet for om kvelden, kan vi bidra til en bedre døgnrytme.
Simuler en hverdag med mer lys
I Philips Hue-appen kan du enkelt simulere soloppgang og solnedgang ved å tidsinnstille hvilke rom du vil at lyset skal skru seg på automatisk i. På den måten kan lyspærene dine automatisk dimme opp eller ned til bestemte tider for å simulere morgengry eller kveldsskumring.
En kaldere tone øker konsentrasjonsevnen, mens en varmere tone gir en mer avslappet følelse. Det fine med smartbelysninger at det er du som bestemmer hva som passer deg, og når du vil ha det sånn!
En noen ganger undervurdert funksjon ved smartbelysning er også muligheten til å skape stemningsfulle rom med forskjellige hvite temperaturer og farger. Farge, akkurat som lys, påvirker bevisstheten vår, og med smartbelysning er det enkelt å lage kosestemning. For de skikkelig seriøse eller festglade, finnes det apper som gir deg muligheten til å synkronisere lyset til å veksle i takt med musikken i rommet.
Tips: Lag ferdige scener*. Med smartbelysning kan du enkelt lage ferdige tidsplaner til forskjellige situasjoner hjemme. En gulaktig temperatur for behagelig lesing, kalde nyanser når det kreves konsentrasjon og fokus, eller hvorfor ikke bruke fargene til favorittlaget ditt i stuen når det er tid for kamp?
*Scener i programvaren for smartbelysning gjør det mulig å justere forskjellige lyspærers lysstyrke, temperatur og farge individuelt, men fortsatt aktivert i ett eller flere rom.
Det oppsummerer vår første artikkel av to med fokus på smartbelysning, hvordan lyset påvirker oss og hvordan du kommer i gang. I denne artikkelen har vi brukt produkter fra Philips Hue for å vise løsninger for smartbelysning. Hvis du vil lese mer om disse produktene, finner du dem i listen nedenfor.
- Philips Hue Starter Kit White and Color Ambiance
- Philips Hue Dimmer Switch
- Philips Hue Go
- Philips Hue Bridge
- Philips Hue E14
- Philips Hue GU10
- Philips Hue Light Strip
I neste artikkel kommer vi til å ta en nærmere titt på smarte oppsett av smartbelysning, og sammen med dere komme med tips til hvordan du kan lage praktiske, koselige og morsomme belysningsløsninger hjemme hos deg. Hvilke erfaringer har du med smartbelysning? Del gjerne dine beste installasjoner, automatiseringer eller tips på hvordan du har satt opp smartbelysningen din hjemme. Vi sees snart!