Cecilie Simonsen (Foto: Torstein Olav Eriksen/Under Dusken)
Annonse

Slik er det er å game som jente

77 prosent av jenter sier de opplever trakassering og hets i spill. Se hvordan Cecilie opplevde en helt vanlig uke som gamer.

«Du er en hore, du er verdiløs, du burde gå og drepe deg», er kommentarer som Cecilie Eileen Simonsen er blitt vant til. Hun er psykologistudent, gamer, streamer, og hun er leder for NTNUI E-sport. BRUK HUE utfordret henne til å vise oss hetsen som hun får når hun gamer. Og fortelle oss hva det gjør med henne.

Du er en hore!

– Jeg husker godt første gangen jeg ble kalt hore i et spill. Jeg ringte moren min og gråt i telefonen, for jeg skjønte ikke hvorfor noen ville kalle meg en hore. Nå føler jeg meg mer avstumpa for dette er normen. Nesten hver gang jeg setter meg ned for å game skjer det; jeg blir kalt en hore. Det er kulturen, forteller hun.

– Det er krevende å få slik hets, for når jeg gamer trenger jeg en mentalitet som sier at jeg kan vinne spillet. Å ha noen på øret som hele spillet sier at du er verdiløs, at du kommer til å tape, at du bør gå og drepe deg, gjør det vanskelig å opprettholde selvtilliten, sier Cecilie.

Se filmen «Game Over» fra BRUK HUE

Hold kjeft!

– Her får jeg beskjed om å holde kjeft. Og det skjer ofte. Jeg får beskjed om å bare snakke når jeg blir snakket til. Jeg får ofte ulike negative reaksjoner samtidig; de roper, de mer meg holde kjeft, og de gjør narr av meg. Det kan gå som en spøk en gang eller to, men når de samarbeider om å drepe meg, selv om vi er på samme lag, da er det ikke en spøk lenger.

– Jeg prøver av og til å si ifra, og de andre på laget mitt kan si ifra. De eneste gangene det funker, er når det er gutter som forteller gutter at de skal slutte. Men det er ikke alltid at det funker, og da får de som prøvde å si ifra det samme hatet som jeg får. Da får de høre at de er kjæresten min, eller at de hjelper meg å få en rank som jeg ikke fortjener. Så å si ifra gjør det bare ti ganger verre, dessverre, sier hun.

Date me!

– Her er det en som vil date meg. Hyggelig? Nei. Se for deg at du får en telefon fra en helt fremmed som sier; wow du høres ut som om du er veldig pen, hvor bor du? Da ville du bare lagt på, ikke sant? 40 minutter inn i spillet får jeg fremdeles disse kommentarene. Jeg sier nei, jeg sier at jeg allerede har en kjæreste, men han bare fortsetter. Jeg sier nei enda tydeligere, og da får jeg høre at jeg høres ut som en feit og fæl person, at jeg aldri kommer til å bli elsket av en mann. Og så tapte vi spillet fordi han med vilje gjorde slik at vi tapte. Han ville ikke se meg vinne, sukker Cecilie.

Sjekk BRUK HUEs gratis verktøy

Jenter kutter ut gaming

En amerikansk studie fra 2021 viser at 77 prosent av jenter som gamer sier de opplever trakassering og hets i spill. I samme studien sier 6 av 10 at de bruker mannlige alias når de gamer. Ifølge Medietilsynet var det i 2020 76 prosent av jenter mellom 9 og 18 år som sa at de gamet. To år senere hadde prosentandelen droppet til 59 prosent, altså en reduksjon på 17 prosentpoeng. Trenden er tydelig: jo eldre jentene blir, jo mindre spiller de. Dette kan ha mange årsaker, men det kan også bety at de søker seg bort fra hetsen.

Som leder av NTNUI E-sport jobber Cecilie for å bygge et trygt miljø for alle gamere, uansett kjønn, enten de vil konkurrere eller bare ha litt selskap.

– Jeg skulle ønske jeg var den eneste som opplevde dette, for jeg har utviklet mine strategier for å takle dette. Men jeg synes det er helt forferdelig å tenke på at dette stort sett rammer alle jenter som gamer. Vi er mange som har en jobb å gjøre, og aller helst gutta, sier Cecilie.

BRUK HUE vil bekjempe «toxic» oppførsel

I april deltok Cecilie på BRUK HUEs arrangement «Are you toxic?» om hvordan man kan få et sunnere gamingmiljø. Sammen med blant andre Kripos, Norges E-sportforbund, Good Game og forsker Beate Hygen, delte hun sine tanker om hva som må til for at jenter skal kunne game uten å bli hetset.

– Gaming er egentlig en perfekt arena for å kunne oppnå likestilling, hvor vi kan kjempe på like vilkår. Men for å få til det det må vi jobbe sammen, på tvers av organisasjoner, spillbransjen, og ikke minst må foreldre med på laget, sa hun.

Les mer om arrangementet «Are you toxic» og hvilke forslag til løsninger som ble diskutert.

BRUK HUEs program for frivilligheten tilbyr verktøy og undervisningsressurser som tar opp nettopp hets, mobbing og språkbruk i gaming. Lær mer og last ned gratis ressurser her.