Er du lei av å spille mot respektløse motstandere med dårlig ping? Med markedets første gamingruter med geofilter kan du velge hvem du vil spille mot.
Du kan kjøpe den kraftigste gaming-PC-en på planeten og koble deg opp til et superraskt gigabit-internett. Når det kommer til stykket, vil du likevel være begrenset av Internettets infrastruktur og lysets hastighet.
Uansett beregningskraft kan ikke datamaskinen sende data raskere enn det fiberoptiske kabler og Internettets knutepunkter tillater. Jo lenger unna motspillerne dine og spillserveren befinner seg, desto lengre tid tar det for dataene dine å sendes frem og tilbake. Den tiden det tar, måler vi i det nærmest religiøst viktige begrepet «ping».
Rent teknisk og vitenskapelig er dette en helt rimelig begrensning, men som de fleste vet, er det ikke akkurat sånn vi spillere ser på saken. Høy ping har ligget til grunn for mange frustrerte følelsesutbrudd opp gjennom årene (les: rage quit og ødelagt datautstyr), og det pågår en konstant jakt for å oppnå bedre spillopplevelser på nettet.
Et operativsystem for gamingrutere
Når alt annet er gjort, er din siste utvei for å få en optimal spillopplevelse å forkorte avstanden rent fysisk for å sende og motta data over Internett. Denne oppgaven har historisk sett ofte vært utenfor spillerens hender, både på PC- og ikke minst konsollmarkedet.
To dataentusiaster, som selv var drevne innen spill og e-sport, bestemte seg for å ta opp jakten på den optimale pingen. Resultatet etter et titalls år med utvikling er et operativsystem for nettverksrutere – DumaOS.
Som navnet antyder, er DumaOS utviklet på samme måte som operativsystemet til en datamaskin, men skreddersydd for en gamingruter. Det betyr at hver eneste funksjon fungerer som sin egen applikasjon i operativsystemet, og gjør det mye enklere å oppdatere og legge til funksjoner uten å påvirke ruterens programvare i bånn. Det betyr også at du som spiller kan få flere og kraftigere verktøy til å styre og overvåke nettverket ditt, ikke minst din ping.
DumaOS gjør deg som bruker i stand til å opprette og skreddersy ditt eget dashbord, akkurat som skrivebordet på en datamaskin. Enhetene som for øyeblikket utnytter mest båndbredde, ruterens prosessorbruk, status for det trådløse nettverket eller din nåværende ping – alt kan du umiddelbart se på startskjermen. Du kan fullt og helt bestemme hva som faktisk skal vises, og hva som skal være i fokus. Det gjelder også i spill der du for eksempel kan se din aktuelle ping mens du spiller, og dermed vite hvor godt systemet er.
Filtrering og blokkering av motspillere med høy ping
Tanken bak geofilter er å synliggjøre de fire faktorene som er årsak til lagging, og redusere hvordan dette påvirker spillopplevelsen din. Den viktigste årsaken til lagging er avstanden til serveren og motspillerne dine, og dette angriper DumaOS og geofilter på forskjellig vis avhengig av spillet.
Filtering mode
Geofilter lar deg sette en geografisk radius, der spillet automatisk velger en server bare innenfor dette området. Filteret har forhåndsdefinerte profiler for mange av de største konsollspillene, men du kan også stille inn dine egne og gjøre tilpasninger helt etter eget behov.
Spectating Mode
PC-spillere kan ofte velge region eller til og med spesifikt hvilken server de vil spille på. For PC-spill med denne funksjonen kan du med fordel bruke Spectating Mode. I programvaren til ruteren kan du for eksempel allerede i PUBG-lobbyen se hvilken ping den nåværende serveren har, og velge om du vil fortsette inn i spillet eller koble deg opp mot en ny server. Enkelte spill åpner også for at du kan se pingen til de andre spillerne som er tilkoblet samme server. Dermed får du en oversikt over hvordan motspillerne dine potensielt kan påvirke spillopplevelsen.
Selv om geofilter kan fungere nesten automatisk, har du også mulighet til både å blokkere og godkjenne bestemte spillere eller servere – uansett hvor de måtte befinne seg geografisk.
Alle enheter du kobler til ruteren, om det gjøres trådløst eller med kabel, defineres ut fra egne regler og grunnleggende forutsetninger. Kobler du til en spillkonsoll, kan du med fordel bruke geofilterfunksjonen, mens du i PC-spill som PUBG, Fortnite (på PC) og Dota 2 selv kan velge region/server og der få mest nytte av Spectating Mode.
Ta full kontroll over internettilkoblingen
DumaOS løser likevel ikke bare det eksterne avstandsproblemet, men har også oversikt over det interne nettverket. Det er ikke usannsynlig at du har akket deg både en og to ganger over at du plutselig får dårligere ping og en spillopplevelse med mer lagging. Risikoen er stor for at dette skyldes andre enheter og medlemmer i husholdningen. Allerede når din bedre halvdel begynner strømming av Netflix, kan du merke forskjell, og gud forby om noen starter nedlasting av en stor fil eller oppdaterer sine Steam-spill. Din ping kommer til å øke dramatisk hvis du ikke har en effektiv «Quality of Service»-funksjon ( ) som begrenser båndbredden til bestemte enheter. Anti Bufferbloat, en teknologi det er søkt patent på, er NetDumas videreutvikling av QoS, der du helt fritt kan sette separate begrensninger på opp- og nedlastingshastigheter for alle enhetene du har. Den er unik og spesielt utviklet for dagens internettilkoblinger, som ofte har en raskere nedlastingshastighet enn tilsvarende opp.
Med Anti Bufferbloat prioriterer du selv, slik at ingen andre enheter i nettverket beslaglegger unødvendig mye båndbredde.
Hvis du vil gå ned på detaljnivå for å sikre spillytelsen, kan du også benytte deg av Device Prioritisation. Her kan du med et enkelt dra-og-slipp-grensesnitt bestemme hvor mye båndbredde for opp- og nedlasting dine tilkoblede enheter skal få tilgang til. For eksempel kan du holde av en større del av båndbredden til datamaskinen du spiller eller strømmer materiale på, og der brukeropplevelsen er avgjørende både for deg og de som ser på strømmen.
Historien bak DumaOS
Det hele begynte med en fascinasjon for TV-spill og mer spesifikt det å spille Halo 2 på nettet i dårlig tilrettelagte studentleiligheter. Netdumas direktør Luke Barlow møtte selskapets grunnlegger Iain Fraser på Universitetet i Nottingham i 2005. Begge ville spille Halo 2 på konkurransenivå, men innså at tilkoblingene og studentleilighetene ikke holdt mål – lagging og høy ping ødela de mulighetene som var.
Da Iain fullførte doktorgraden sin innen informasjonsvitenskap, begynte arbeidet med å kverke laggdemonene, og de innså at skreddersydd programvare for nettverksruteren var redningen. I 2014 ble Netduma R1 lansert med Netdumas programvare, og til tross for en spartansk design, fikk den en imponerende mottagelse i spillmiljøet. I 2018 ble partnerskapet med Netgear offentliggjort: DumaOS skal videreutvikles i gamingruteren Nighthawk Pro Gaming XR500 for å utbre Netdumas spilloptimaliserte programvare (selskapets tagline er "Dominate Lag") til en større målgruppe i en kraftig pakke.
Integrert VPN-tjeneste for gamere
I tillegg til ytelse er sikkerhet en av de viktigste faktorene for spillere og internettbrukere i dag. For å redusere effektene av DDoS-angrep mest mulig eller minske risikoen for at noen får rede på den personlige identiteten din, brukes det ofte VPN-tjenester. Virtual Private Network (VPN) er en tjeneste der du kobles til en separat server og får en midlertidig offentlig IP-adresse. I de fleste tilfellene kreves det en programvareinstallasjon på flere forskjellige enheter for å aktivere en VPN, eller så tvinges ofte all trafikk gjennom en stadig langsommere VPN-server.
DumaOS kommer med en integrert gamingtilpasset VPN-tjeneste der du kan aktivere VPN spesielt for de mest utsatte applikasjonene og enhetene. Som med de fleste VPN-funksjoner må du ha abonnement hos en VPN-tjeneste for å aktivere støtten, men hvis du stoler på generelt sikre spill- og Twitch-servere, vil aldri spillopplevelsen din bli påvirket negativt.
Dette er en smidig løsning, ikke minst for høyprofilerte strømmere og mer utsatte brukere, men også for deg som vanlig spiller som vil ha ekstra sikkerhet uten å måtte gå ned i ytelse.
Det viktigste er at resultatet blir en best mulig spillopplevelse, og med DumaOS får du funksjoner som hjelper deg et godt stykke på vei. Her kommer en hurtigveiledning om hva du ellers bør tenke på når du skal optimalisere spillopplevelsen på nettet.
1. Bygg en velbalansert gaming-PC
Bygg gaming-PC-en din med nøye utvalgte deler; grafikkortet er som oftest det viktigste for å få høye FPS i spillene. Glem likevel ikke å velge en god prosessor og et bra minne som leverer en stabil bildefrekvens, både uten og med andre aktiviteter i bakgrunnen.
2. Velg riktig internettilkobling
Ofte er man prisgitt huseiere eller borettslag når det kommer til valg av tilkobling. For en god spillopplevelse kreves det ikke bare høy båndbredde, men også lav latens. Fiber- og kabelnett har oftest lavest latens, mens ADSL/VDSL og ikke minst trådløse internettilkoblinger har merkbart høyere latenser som påvirker din ping negativt.
3. Optimaliser hjemmenettverket ditt
Kjøp en kraftig ruter som gjerne har avanserte funksjoner for å styre og optimalisere tilkoblingen av de ulike enhetene dine til internett, og avse mest mulig båndbredde til gamingenhetene. For å få optimale forhold bør du også satse på å koble opp konsollen eller gaming-PC-en med en Ethernet-kabel direkte til ruteren. Når det er sagt, klarer ikke minst dagens nyeste trådløse Wi-Fi-standarder (802.11ac) å levere en veldig høy overføring og lav latens, som få vanlige spillere kommer til å bli påvirket av.
4. Nyt spillet
Det finnes flere spill som til tross for mangelfull nettverkskode får oss tilbake igjen til slagmarken, og så lenge du har gjort ditt ytterste på hjemmefronten, er i hvert fall forutsetningene ikke dårligere enn for de andre. Gaming er fantastisk, og når du har gjort alt du har kunnet, er det bare å nyte favorittspillet med best mulig opplevelse!