Annonse

Smart belysning – slik blir den smarte belysningen smart

Forsterk din spillopplevelse.

Lær deg å snakke med lyspærene dine og å synkronisere lys med spill og musikk. Heng på, så ser du hvordan du kan styre og automatisere smartbelysningen din.

I del 1 av guiden til smartbelysning så vi nærmere på hvordan du kommer i gang med smartbelysning og hvordan den påvirker oss. Nå, i den avsluttende delen, kommer vi til å se nærmere på hva som gjør smartbelysning nettopp «smart» og hvordan du kan styre, synkronisere og komme i gang med enkel automatisering av belysningen din.

TL;DR

Vis mer
  • Stemmeassistenter – Snakk med lyspærene dine
  • Sensorer – Bevegelsessensorer for enkel kontroll av utvalgte områder
  • Synkronisering – Få lyset til å forsterke opplevelsen i spill, musikk eller video
  • Automatisering – Programmer lyspærene dine til å reagere på hendelser

Vi har alle forskjellig smak. En perfekt løsning for den ene kan være den reneste pine for en annen. En av de store fordelene med smartbelysning er nettopp muligheten til å kunne styre belysningen etter behovene dine – alt for å gjøre hverdagen litt enklere samtidig som det bidrar til energisparing.

Styr belysningen din med stemmen

Noe av det som har satt smartbelysning på kartet som «smart», er muligheten til å kunne styre belysningen din med forskjellige stemmekommandoer via en stemmeassistent som for eksempel Google Home, Amazon Alexa eller Siri. Dette er stemmeassistenter som de fleste av oss har tilgang til via mobiltelefonen eller nettbrettet. De seneste årene har det også dukket opp dedikerte produkter, som for eksempel Google Home Mini eller Amazon Echo Dot.

Nå er det ikke alle stemmeassistenter som snakker norsk, men etter at Google oppdaterte Assistant til å støtte norsk språk er den blir en av de aller mest populære.

Virker direkte ut av esken

Vis mer

Philips Hue er direkte-ut-av-esken-kompatibel med de aller vanligste stemmeassistentene, og kan styres via blant annet Google Assistant, Amazon Alexa, Apple Homekit og Microsoft Cortana.

De kan lett kobles sammen med Philips Hue-systemet ditt så du kan stemmestyre lyspærene dine.

Hvordan starter jeg?

Vis mer

Det finnes, som tidligere nevnt, flere forskjellige systemer for stemmestyring. La oss for eksempel bruke Googles system som et eksempel. Sånn gjør du for å komme i gang:

Åpne Google Home-appen > Legg til > Konfigurer enhet.

Følg deretter veiledningen i telefonen for å koble sammen systemene.

Her er noen tips til hva du kan si til din Google Assistent for enkel styring av smartbelysningen din:

  • «Er alle lyspærene på kjøkkenet skrudd på?»
  • «Skru av alle lyspærer»
  • «Dim belysningen i gangen til 50 prosent»
  • «Øk lysstyrken på kontoret til 75%»
  • «Senk lysstyrken i stuen»
  • «Skru av taklampen på soverommet»
  • «Endre fargen i stuen til lyseblå»

Det fungerer selvfølgelig fint å nevne andre rom og lamper enn bare de i eksemplene over. Alt avhenger av hvilke navn du gir til de forskjellige rommene og lyspærene i systemet ditt.

Nvidia Shield TV er ett eksempel på en enhet med støtte for Google Assistant.

Visste du at … stadig mer elektronikk i dag utstyres med stemmeassistenter. Det er altså ikke bare telefoner, nettbrett og dedikerte stemmeprodukter som kan ta imot stemmekommandoene dine. Stadig flere TV-er, hjemmekinomottakere og bærbare høyttalere utstyres nå med forskjellige stemmeassistenter som gjør det mulig for deg å styre hjemmet ditt med stemmen.

Dropp brytere og spar energi

Med smartbelysning har du muligheten til å koble til og å bruke forskjellige sensorer til å styre lyspærene dine. Bevegelsessensorer er en av de vanligste sensortypene i smarte hjem-systemer, og det er et enkelt skritt å ta på veien mot smartbelysning.

En av de beste måtene å bruke bevegelsessensorer på, er i områder du ikke bruker så mye. Det finnes selvfølgelig tradisjonelle bevegelsessensorer som både kan skru på og av lyspærer. Sensorer for smarte hjem-økosystemer styrer også hvordan, når og hvor lenge en bevegelsessensor skal være aktiv, og tilpasser den på detaljnivå, basert på hvordan vi lever.

Bevegelsessensorer kan brukes på mange forskjellige måter, og det er kun fantasien som setter grensene. For eksempel som sikkerhetsfunksjon for å skru på utvalgte lyspærer i et spesielt område for å skremmer bort tyver eller dyr? Eller hvorfor ikke skru på lyset i hele huset hvis noen går i søvne?

Her er to gode og anvendelige tips til hvordan du kan bruke bevegelsessensorer på en måte som forenkler hverdagen din.

Tips til innendørsbruk: Bruk en bevegelsessensor for å variere lysstyrken på badet. På dagtid kan lyspæren tennes med full lysstyrke, og på natten kan du stille den inn til for eksempel 20 prosent lysstyrke. Hvis du skal på toalettet i løpet av natten blir det en mye mer behagelig opplevelse siden du slipper sjokket med supersterkt lys når du halvsover.

Tips til utendørsbruk: En bevegelsessensor utendørs kan hjelpe deg med å øke lysstyrken på for eksempel lyspæren ved inngangsdøren. Det ønsker velkommen på en hyggeligere måte, og hjelper deg samtidig med å finne riktig nøkkel til å låse opp døren hvis det er søkkmørkt ute. På denne måten kan du spare strøm samtidig som du selv kan bestemme styrken på utendørslyset ditt.

Smart produkter til både innendørs og utendørs bruk

Vis mer

Philips Hue Motion Sensor er en helt trådløs IP-42-klassifisert (regnavstøtende) bevegelsessensor som du enkelt kan plassere hvor du vil eller sette opp ved hjelp av det medfølgende magnetfestet.

For utendørsmiljøer og tøffere klima finnes også trådløse Hue Outdoor Sensor, som med sin IP-54-klassifisering (sprutsikker) takler tøffere vær og kan oppdage bevegelser utendørs. Du monterer den enkelt med det medfølgende festet. Begge bevegelsessensorene fra Philips Hue er batteridrevne med en livslengde på 2 år.

Synkroniser lyset ditt med spill, video eller lyd

Det er noe helt spesielt med lys og musikk som spiller sammen – det bidrar til å løfte hele opplevelsen opp til et høyere nivå. Inntrykkene våre forsterkes, og med smartbelysning kan vi nå også synkronisere belysningen med forskjellige typer medier i hjemmet.

Enten du vil ha et ekstra ess i ermet når det er tid for hjemmedisco, eller om du bare vil heve opplevelsen i gaminghjørnet, så kan smartbelysning forsterke følelsene.

Hev stemningen ved gaming

Vis mer

Med Philips Hue Play og Hue Sync kan du enkelt synkronisere belysningen din med musikk, spill eller video. I Philips Hue-appen på telefonen oppretter du et Entertainment-område og stiller inn hvor i rommet de kompatible Hue-enheter dine er plassert.

Bruk deretter dataprogrammet Hue Sync for å synkronisere hva du vil forsterke med lys, samt stille inn intensiteten. Hue Sync er tilgjengelig for både PC og Mac.

Visste du at … tastatur, mus og headset fra produsenter som Razer har støtte for lyssynkronisering med Philips Hue. Dermed kan utstyret rundt deg også synkroniseres med smartbelysningen for ytterligere en dimensjon av lyseffekter.

Finn dine smarte løsninger ved hjelp av automatisering

Hjem-automatisering vokser så det knaker som en del av bølgen med smarte hjem-løsninger. Her kommer smartbelysning inn som et naturlig og svært effektivt startpunkt der du selv – på enkelt vis – kan programmere hva utvalgte lyspærer skal gjøre ved bestemte betingelser eller hendelser.

Hva er automatisering?

Vis mer

Med automatisering i det smarte hjemmet menes enten sentralstyring eller en rekke hendelser som skjer etter forutbestemte kriterier.

I dag finnes det forskjellige systemer og samlings-hubber som gjør det enkelt å komme i gang med hjemme-automatisering. Noe av det er mer avansert enn resten, med tilnærmet ubegrensede muligheter for at du selv kan kode ditt eget system. Men for deg som er interessert i å komme i gang nå, finnes det enkle, kraftfulle mobilapper som hjelper deg langt på veien til hjem-automatisering

IFTTT (If This, Then That) et ett eksempel. Med en svært stor base av samarbeidende systemer og et brukervennlig grensesnitt er det enkelt for deg å sette opp hvordan, når og hva du vil at lyspærene dine skal gjøre ved en spesifisert hendelse.

Tips: Bruk IFTTT til å varsle når det dukker opp en viktig mail i innboksen eller still inn en lyspære så den viser om utetemperaturen er under eller over null grader – rød farge indikerer plussgrader og blå farge indikerer minusgrader.

Mange venner å snakke med

Vis mer

Philips Hue er en av de aktørene som har vært lengst på markedet for smartbelysning, og har derfor mange partnere som kan samspille med lyspærene. Gjennom systemer som IFTTT kan du derfor enkelt automatisere belysningen din.

I denne artikkelen har vi brukt produkter fra Philips Hue som eksempler på smartbelysning. Hvis du har lyst til å vite mer om produktene, så kan du lese mer her.

Det avslutter guiden vår for hvordan du kan komme i gang med smartbelysning, hvordan den påvirker deg og forskjellige tips til hvordan du kan bruke smartbelysning for å gjøre hverdagen litt enklere og morsommere.

Bruker du smartbelysning i dag, eller har du lyst til å vite mer? Del gjerne tips, erfaringer og tanker i kommentarfeltet.