ASUS/Oscar Kindberg
Annonse

Mesh-teknologien gir deg knirkefri spillopplevelse på nettet

Maskenettverk er ypperlig hvis du er lei av ustabil wifi.

Visste du at med vanlige rutere fra Asus, også eldre modeller, kan du bygge det kanskje kraftigste maskenettverket for wifi på markedet? Slik fungerer Asus AiMesh!

De aller fleste har nok akket seg over ustabil wifi-tilkobling. En av de absolutt beste løsningene for å ordne opp i wifi-dekningen hjemme, er et såkalt maskenettverk. Maske gir uendelige muligheter for å bygge ut wifi, uansett hvordan boligen din ser ut. Uten å måtte styre med ulike ssid-er (nettverksnavn), og uten frustrerende kabeltrekking. Opplevelsen blir at du har «samme»" wifi overalt med optimal signalkvalitet.

Mange produsenter har lansert egne maskeløsninger det siste året, som alle lover bra dekning og høye hastigheter. Asus lanserte i fjor sin egen serie Lyra, som er konstruert for å være en lettbrukt, estetisk diskret, all-in-one-løsning. En løsning for den som bare vil at det skal funke, og som ikke liker å måtte gjøre manuelle finjusteringer.

AiMesh fungerer med nye og gamle rutere

Nå lanserer Asus en ny maskeløsning som heter AiMesh. AiMesh bygger på samme teknologi som Lyra, men i stedet for de ferdige maske-«puckene» bruker du vanlige rutere som noder/satellitter. Det gir det vi kan kalle maske 2.0, med ekstrem ytelse og store muligheter for å konfigurere nettverket ditt manuelt, for eksempel ved å rette inn antennene eller finjustere programvaren.

AiMesh er dermed en løsning beregnet på deg som for eksempel spiller tunge nettspill eller jobber med applikasjoner som krever stabile og veldig høye opp- og nedlastingshastigheter. At du kan gjenbruke eksisterende rutere, gjør dessuten AiMesh til en kostnadseffektiv løsning. I stedet for å kjøpe helt nytt, kan du bruke det du har, og kanskje komplettere med en ekstra ruter.

Den trofaste tjeneren Asus RT-AC68U i et brukerscenario

Asus RT-AC68U er en modell som støtter AiMesh. Dette er en trofast tjener og en av de mest solgte ruterne i Norden de siste årene. Populariteten skyldes først og fremst at ruteren er raskt og pålitelig, med støtte blant annet for 802.11ac-standarden, selvfølgelig med doble frekvensbånd. Med en enkel programvareoppdatering kan du gjøre din RT-AC68U til en del av et Asus AiMesh-nettverk, og for eksempel komplettere med et kraftigere søsken som hovedruter – eller hvorfor ikke kjøpe enda en AC68U i butikk eller på bruktmarkedet. Du skal lete lenge for å finne et kraftigere maskenettverk til samme pris.

Det kan blant annet fysikkstudenten Andreas bevitne, som nettopp har bygd ut AC68U-ruteren sin med en tilsvarende modell i tillegg hjemme hos seg selv. Å få til wifi-dekning i toromsleiligheten var ikke akkurat noen stor utfordring. Derimot var det en helt annen sak å få overføringshastigheter på over 89 megabyte per sekund helt trådløst mellom NAS og spilldatamaskiner i stuen når ruterplasseringene var alt annet enn optimale.

– Jeg har faktisk ligget kontinuerlig på over 100 megabyte per sekund med samme rutere i en AiMesh-konfigurasjon. Likevel er jeg akkurat nå veldig fornøyd med sweetspot-løsningen med en mindre wifi-optimal møblering. Jeg ønsket å slippe en skikkelig tragisk kabeltrekking og sjanset på en ekstra AC68U til 1300 spenn og en AiMesh-installasjon. Jeg var usikker på om den trådløse ytelsen ville være nok til tunge oppgaver som 4K HDR-strømming og store filoverføringer, men det har vært overraskende stabilt, sier Andreas.

Et bilde av Andreas' personlige AiMesh-installasjon som illustrerer den installasjonen og ytelsen han har i hverdagen med 2 x AC68U.
ASUS/Oscar Kindberg

Slik lager du ditt AiMesh med kompatible rutere:

  1. Oppdater – Installer den siste programvaren på de eksisterende ruterne du vil bruke. Tilbakestill de som skal fungere som noder, altså signalforlengerne, til fabrikkinnstillinger
  2. Installer – Koble til den beste ruteren med størst kapasitet og angi at den skal være hovedruteren
  3. Søk – Slå på den/de andre ruterne, og klikk på "Søk" i grensesnittet ASUSWRT eller i Asus' ruterapp
  4. Slå sammen – Velg en ruter og klikk på «Apply» for å legge den til ditt nyopprettede wifi-maskenettverk. Ferdig!
Asus AC68U, Asus ROG Rapture GT-AC5300 og Asus AC2900 støtter alle AiMesh og kan pares sammen.
ASUS/Oscar Kindberg
RuterAiMesh-støtteMaks. wifi-hastighet (5 Ghz)Maks. wifi-båndbredde totaltPris
ASUS RT-AC68U/WJa1300 Mbit/s1900 Mbit/s1311,-
ASUS RT-AC86UJa2167 Mbit/s2917 Mbit/s2429,-
ASUS RT-AC88UJa2167 Mbit/s3167 Mbit/s2711,-
ASUS RT-AC1900UJa1300 Mbit/s1900 Mbit/s1799,-
ASUS RT-AC2900Ja2167 Mbit/s2900 Mbit/s2890,-
ASUS RT-AC5300Ja2167 Mbit/s5300 Mbit/s3411,-
ASUS GT-AC5300Ja2167 Mbit/s5300 Mbit/s4750,-
ASUS DSL-AC68UQ2 20181300 Mbit/s1900 Mbit/s1390,-

Asus AiMesh fungerer både på 2,4 GHz-båndet og på 5 GHz. En separat kanal på 5 GHz brukes for at ruterne skal kommunisere med hverandre internt. Maskenettverket kan ved hjelp av egen intelligens bestemme hvilket bånd som er mest praktisk for en bestemt enhet på et bestemt sted.

Nærmest trådløs gigabit ethernet-ytelse

ASUS/Oscar Kindberg

Asus har i egne labtester vist hvordan AiMesh-systemer med selskapets mellommodell RT-AC86U har oppnådd trådløse hastigheter på opp mot 1 gigabit per sekund. Det er raskt nok til å overføre en fil på 4,5 GB på 36 sekunder til en annen datamaskin eller lagringsenhet i nettverket ditt – trådløst.

Konseptet AiMesh vil bli støttet på bred front med Asus' nye rutermodeller. For de eksisterende ruterne blir dette tilgjengelig gjennom en programvareoppdatering. Når oppdateringen er gjort, er ruteren klar til å installeres i et nytt AiMesh-nettverk. Enten som hovedenhet eller som node. Deretter bygger du ut til dekningen er perfekt!

Asus RT-AC5300 kan brukes både som ruter og satellitt i et AiMesh-nettverk.
ASUS/Oscar Kindberg

Generelle nettverkstips for å få best mulig wifi-ytelse og rekkevidde

  • Har du bare én (1) ruter, kan du plassere den sentralt i boligen din. Helst innen synsvidde fra der du bruker internett mest, for eksempel skrivebordet eller lenestolen
  • Sett gjerne ruteren høyt oppe. Eller unngå i det minste å ha den på gulvet
  • Eksterne antenner er ikke bare til pynt. Still inn antennene i ulike retninger avhengig av hvordan boligen din ser ut. Eksperimenter for å se hva som gir best resultat
  • Husk at tykke vegger, spesielt stein, betong og tegl, blokkerer radiosignaler og kan gjøre wifi-signalene veldig mye svakere. Plassering, plassering, plassering!

AiMesh støttes allerede i dag av mange av Asus' mest populære rutere som den trofaste tjeneren RT-AC68U, men også av det nye flaggskipet ROG Rapture GT-AC5300. Samtidig vil tilbudet bli stadig utvidet. Du kan lese mer om AiMesh og hvilke rutere som støtter teknologien allerede i dag, ved å gå til den offisielle AiMesh-hjemmesiden.

Asus AiMesh (her med AC68U i forgrunnen) leverer trådløs strømming av 4K HDR-film og HDR-spill som ME: Andromeda.
ASUS/Oscar Kindberg

*Sammenlikningsresultater baserer seg på toveis hastighetstester utført i et kontrollert Asus-laboratoriemiljø ved hjelp av en RT-AC86U, en ruter med tre bånd og tre hubber, og en maskeruter med to bånd og tre hubber.