Intervju

Vil ha mer spill i skolen

Norske BarneVakten refser Jack Thompson

Den rådgivende organisasjonen BarneVakten vil ha mer spill i skolen, og mener antispilladvokat Jack Thompson er inkompetent.

De fleste som driver med spill begynner etter hvert å bli godt kjent med advokaten Jack Thompson. Amerikaneren har de siste årene gått hardt ut mot blant annet Bully, Grand Theft Auto og Manhunt. Hans siste uttalelser går på at Buzz! ikke burde bli brukt som læremiddel i den britiske skolen.

Odd Arild Olsen i BarneVakten mener spill må få en større rolle i skolen.

Oppgjør

Nå tar den norske foreldreorganisasjonen BarneVakten et oppgjør med kjendisadvokaten.

– Jeg synes han er helt bak mål. Det at han går ut slik mot Buzz! viser jo en fullstendig inkompetanse. Det demonstrerer også at Thompson er total motstander mot spill generelt, uansett innhold, sier spillsjef i BarneVakten, Odd Arild Olsen, til Gamer.no.

Olsen mener spill bør ha en plass i skoleverket. Under messen Digital Hverdag, som finner sted i Bergen i slutten av januar, skal BarneVakten sette opp et digitalt klasserom der spill som læringsverktøy skal demonstreres.

– Da skal vi vise spill som nettopp Buzz! og Singstar. Det er jo helt opplagt at riktige spill er bra for skolen. Her er det innholdet som bør bestemme om det skal brukes, ikke mediet, forteller Olsen før han fortsetter:

– Vi håper den engelske versjonen av Buzz! til skolebruk kan bli oversatt til norsk. Det hadde vært perfekt som et supplement til annen undervisning i skolen. Også Singstar kan gjøre mye positivt, for eksempel i allsangundervisningen.

Buzz! fremfor matte? Ja takk!

Spillsjefen peker på at det har blitt gjort studier i Norge som viser at elever som brukte digitale dansematter i gymtimene fikk bedre lese- og skriveferdigheter. Det skal nå utføres ytterligere studier ved Melsom skole i Vestfold for å finne ut mer av årsakene til dette fenomenet.

– Det er kanskje fordi at man får følelsen av å lykkes i noe, elevene merker fremgangen. Dette kan kanskje smitte over på de andre fagene, sier Olsen.

Bekymret

Selv om Olsen er en forkjemper for spillmediet, er han bekymret for at unge spiller spill som slett ikke passer for dem. Han er klar på hvem som har ansvaret for at barn ikke roter seg bort i voksenspill.

– Det største problemet her er foreldre som ikke bryr seg, og det gjelder ikke bare spill. Jeg tror det er positivt om foreldre både setter grenser og viser engasjement i omgang med spill. Delta aktivt selv, og ikke vær redd for å dumme deg ut, er Olsens råd, som også sier at spillbutikker og mediene har et ansvar for å opplyse om innholdet i ulike spill.

BarneVakten:

Rådgivende og uavhengig foreldreorganisasjon som har som mål å øke foreldres og andre voksnes kunnskaper om barn og medier gjennom å informere og gi gode råd, og beskytte barn mot skadelig informasjon gjennom mediene. Jobber tett opp mot myndigheter, medier og underholdningsindustrien.

Besøk nettsted

Sensur av spillmediet er i hvert fall fullstendig utelukket:

– Spill skal være usensurert uansett innhold. Det viktigste er jo at barn ikke får tak i spill de ikke bør spille, og vi har et glimrende merkingssystem som burde veie tyngre, både hos butikker og foreldre.

Olsen viser til at det ikke er voksenspillene, som ofte får mest oppmerksomhet i mediene, som selger mest. Blant de 20 mestselgende spillene i 2007 var det ett spill med 18-års-grense, Gears of War til Xbox 360 (17.plass).

Og han har enkelte favoritter som kan anbefales for barn i alle aldre:

– Mine favoritter er Super Mario Galaxy, Rottatouille og Singstar. Dette er noen av spillene som passer godt for både voksne og barn, avslutter Olsen.

Siste fra forsiden