Spillåret 2008 – våre favoritter

Her er fjorårets beste spillopplevelser

Finn ut hvilke spill vi i Gamer.no mener markerte seg sterkest i året som gikk.

1: Hovedkategorier
2: Delkategorier
3: Personlige favoritter
4: Personlige favoritter (forts.) og konklusjon

Noen overraskelser?

Grand Theft Auto IV var kanskje forventet å kjempe helt i toppen i flere av kategoriene, men at outsidere som Braid og Mirror's Edge skulle markere seg så sterkt er kanskje noe overraskende. Det betyr imidlertid ikke at deres prestasjoner ikke er gledelige. Begge spill er friske pust innen mediet, både med sine kontrollmuligheter og visuelle design.

Hvis du fortsatt ikke har ditt favorittspill representert i vår artikkel bør du vente litt med å kvesse din forumpenn. Flere i staben har nemlig satt sammen personlige lister. Slik sett får vi et dypere innblikk i hvilke spill som var 2008s aller beste for hver enkelt. Variasjonen er gledelig stor.

Først ut er vår korrespondent i det stormfulle vest: Øystein Furevik.

Øysteins favoritter:

Lost Odyssey.
Microsoft Game Studios

1. Lost Odyssey (Xbox 360)

Den sørgmodige historia til Kaim har satt eit permanent merke i meg. Eg har blitt emosjonelt påverka av eit spel før, men aldri før har eg krympa med saman som eit spedbarn medan tårene rullar nedover kinna. Eg er kanskje håplaust sentimental, men eg er mann til å innrømme det.

Fable 2.

2. Fable 2 (Xbox 360)

Fable 2 er alt Fable prøvde å vere. Du kan verkeleg bli den helten du vil, vond eller god. Om du vil kaste deg ut på eigedomsmarknaden, bli kjøpmann, eller gjerne inviterer til fest på soverommet, er det heilt opp til deg. Om du har tid, kan du reise ut på eit eventyr òg.

3. Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriot (PS3)

Gamle Snake er eit litt patetisk syn der han med røyken i kjeften kravlar seg over slagmarka, men taktisk spionasje er tydelegvis som å sykle. Kojima Productions leverer eit mektig verk som nøstar saman dei fleste trådar på eksepsjonelt vis, og leverer full valuta for pengane.

The Last Remnant.

4. The Last Remnant (Xbox 360)

Dette er nok diverre eit av årets mest misforståtte spel. Om du berre skummar overflata finn du lite av interesse, men under huda ligg eit mektig og detaljert spel som raskt kan suge timar frå livet ditt som ein hyperaktiv vampyr. Det er vanvittig engasjerande, og umogleg å leggje frå seg.

Valkyria Chronicles.

5. Valkyria Chronicles (PS3)

Dette nyskapande og taktiske rollespelet frå Sega, sender oss tilbake til ein fiktiv versjon av andre verdskrig. Spelet er stilisert og vakkert, og byr på ein veldig spanande vri på dei tradisjonelle taktikk-spela frå Japan. Du får verkeleg kjensla av å ha kommandoen over ei lita hær.

Joachims favoritter:

Audiosurf.

1. Audiosurf (PC)

Om noe spill har preget 2008 for min del, må det være det geniale musikkspillet Audiosurf. Mens andre og «større» spill har kommet og gått, har Audiosurf fortsatt å hekte meg helt siden jeg først prøvde betautgaven. Dette spillet tar en hvilken som helst låt, og lager en bane basert på denne - komplett med bratte bakker, loops og herlig visuelt fyrverkeri. Hvordan banen arter seg i praksis avhenger fullstendig av låten, og en av de store gledene med spillet er å spille seg gjennom musikksamlingen sin på jakt etter nye låter som fungerer godt.

King's Bounty: The Legend.

2. King's Bounty: The Legend (PC)

King's Bounty er et virkelig storslagent spill, som sannsynligvis aldri kommer til å få den oppmerksomheten det fortjener. Men den herlige blandingen av rollespill og turbasert, taktisk kamp har i alle fall vært et stort lyspunkt i mitt spillår. King's Bounty er et virkelig gigantisk spill, med et herlig finslipt gameplay, mengder av detaljer og massevis av fabelaktig (og unik humor). Dette er et spill der du kan gifte deg (og få barn) med ei froskeprinsesse, bekjempe en hypnotisert kjempeskilpadde og bli tannlege for en drage. En herlig motvekt for brautende vestlige storproduksjoner og tårevåte emo-spill fra Japan.

Grand Theft Auto IV.

3. Grand Theft Auto IV (PC, PS3 og Xbox 360)

Mens vi snakker om brautende vestlige storproduksjoner, her er den største av dem alle. GTA-serien har hektet meg siden DMA Design lagde det første spillet i 1997. Serien har stadig utviklet seg, og på samme måte som mange tilhengere av originalspillene falt av lasset da GTA 3 introduserte 3D for første gang, er det mange som ikke liker den mer seriøse tonen i det fjerde spillet. Jeg hører imidlertid ikke til i den gruppen - jeg elsket spillet fra første sekund, og selv om det frustrerte meg kraftig til tider, hører tiden jeg brukte i Liberty City til et av årets absolutte spillhøydepunkter for min del.

Mount & Blade.

4. Mount & Blade (PC)

Jeg har alltid vært begeistret for spill med stor frihet, og Mount & Blade har frihet så det holder. Her får du en levende middelalderverden å leke deg i, og du kan gjøre praktisk talt hva du vil. I tillegg til det åpne gameplayet leverer Mount & Blade et av de beste kampsystemene jeg har opplevd. Ingenting slår det å ri i full galopp mot fienden med hæren din i rygg og sverdet hevet til hogg. Jeg gleder meg enormt til å det neste prosjektet fra Taleworlds og Paradox, og heldigvis vet jeg at vi slipper å vente lenge (hint: Følg med på Gamer.no i måneden som kommer).

Trials 2.

5. Trials 2 (PC)

Trials 2 tar Trackmanias plass i årets liste, mest av alt fordi det er et nytt spill og ikke bare en forbedret utgave av et gammelt spill. Dette motorsykkelspillet har, i likhet med Trackmania, et enkelt men ekstremt vanedannende gameplay som, kombinert med de onlinebaserte topplistene, hektet meg i alt for mange timer. Her kjører du rett og slett en motorsykkel gjennom en serie todimensjonale hinderløyper, og målet er å komme gjennom dem så raskt som mulig, samtidig som du overlever uten å falle i bakken. Spillet er lett å lære seg, men overraskende vanskelig å mestre - og etter å ha sett de beste spillerne i aksjon skjønner jeg at jeg ikke er i nærheten engang.

Mikaels favoritter:

Gears of War 2.

1. Gears of War 2 (Xbox 360)

Det første Gears of War var en macho skytefest uten sidestykke. Oppfølgeren tar kampen mot grusomme fiender flere steg videre. Her føler du deg like mye del av et eventyr som i en krig. Brettene er ikke bare utrolig i seg selv, variasjonen både i landskap og handling er glitrende. Legg til en helt grei historie så har du årets aller beste spill som resultat. Vold har aldri vært bedre i et spill, dette er et mesterverk fra Epic.

Left 4 Dead.

2. Left 4 Dead (PC og Xbox 360)

Selv om zombie-kamper ikke er forlokkende på alle, er det noe ved Left 4 Dead som pirrer voldsomt. Samarbeidsaspektet er nemlig nesten unikt i Valves siste slager. Her kjemper man opptil fire stykker, rygg mot rygg, for å overleve bølger av infiserte slemminger. Kaoset under kampene og rusen når man lykkes er enorm på de spennende brettene. Jeg gleder meg stort til å oppleve mer innhold til denne øyeblikkelige klassikeren i 2009.

Race Driver: Grid.

3. Race Driver: Grid (PC, Xbox 360 og PS3)

Hvis du ikke er tungt inne i simulatorspill er Race Driver: Grid noe av de aller beste innen racingsjangeren. Da jeg skrev min anmeldelse i mai kalte jeg dette for bilspillenes actionkonge, og det blå blodet er fortsatt like tykt hos Grid. Her er fokuset tungt på bane- og gateløp med autentiske biler av ymse grommerker. Karrieremodusen er både underholdende og avhengighetsskapende, det er rett og slett en unik følelse å bygge opp ditt helt eget racingteam.

NHL 09.

4. NHL 09 (Xbox 360, PS3, PS2 og PC)

Electronic Arts sto for et av tidenes beste sportsspill i 2008. NHL 09 leverer en nesten perfekt totalpakke, der alt fra kontrollsystem til draktdesign sitter som et skudd. Kontrollen over spillerne føles nærmest total, enten du spiller som hele laget eller som én enkelt spiller i den deilige «Be a Pro»-modusen. Spillet er også genialt i konkurransesammenhenger, enten med eller mot venner – lokalt eller over nett.

Football Manager 2009.

5. Football Manager 2009 (PC)

En toppliste fra meg uten fotball er som nyrenskede reker uten loff, majones og sitron. Sports Interactive leverer nemlig hvert eneste år med sitt Football Manager, og utgaven vi fikk mot slutten av 2008 er ikke noe unntak. Denne gangen kan du se kampene i ekte 3D, og statistikk, presse, overgangssystemet og databasen har blitt enda litt bedre. Spillet revolusjonerer på ingen måte sjangeren, men evolusjonen er merkbar og svært velkommen. Det er spill som dette som nesten håner deg for å ha et liv utenom datamaskinen.

1: Hovedkategorier
2: Delkategorier
3: Personlige favoritter
4: Personlige favoritter (forts.) og konklusjon

Siste fra forsiden