KØLN (Gamer.no): Det er mange av oss som lenge har hatt en våt drøm om å få et nytt Alpha Centauri-spill. Det kritikerroste strategispillet fra 1999 havnet i en litt kinkig rettighetssituasjon da utvikleren Firaxis ga ut spillet under Electronic Arts, mens de selv senere ble kjøpt opp av 2K. Derfor heter dette spillet Civilization: Beyond Earth. Utviklerne nevner ikke tittelen «Alpha Centauri» i sine presentasjoner, men fortvil ikke, dette er helt utvilsomt en oppfølger til strategispillet som var satt til vår nærmeste stjerne.
Der Alpha Centauri og Civilization møtes
Vi fikk en lynkjapp presentasjon av Beyond Earth på Gamescom i Tyskland, og selv om vi i praksis fikk se Alpha Centauri II, er dette også et Civilization-spill. «Civ»-spillere vil kjenne seg rask igjen med måten byer og kulturgrenser ser ut, selv om de nå dekker en fremmed og annerledes planet.
Spilleren kan «terraforme» områdene rundt byene sine og blant annet introdusere vegetasjon som minner om skog på jorden. Det finnes en rekke forskjellige forbedringer man kan gjøre for å få mest mulig ressurser ut av områdene rundt byene sine, og man introduserer også et nytt konsept, nemlig bruken av satellitter. Disse kan eksempelvis settes opp for å gi mer energi eller bedre vekstvilkår på noen av rutene du kontrollerer, men de kan også brukes i kampsammenheng.
Kultur brukes på samme måte som i Civilization. Man samler opp kulturpoeng, og når man har nådd en viss terskel kan man investere dem i forskjellige ideologier eller verdisyn. Disse retningene var svært betydningsfulle i Alpha Centauri, og det gjenstår å se om Beyond Earth vil skape like polariserte fraksjoner. I motsetning til Civilization V vil ikke spillet i samme grad presse deg til å legge alle eggene i samme kurv. Spilleren vil få bonuser på tvers av retningene, og det virker som om utvikleren er mer opptatt av at man skal kunne sette sammen sin egen ideologi, enn at man skal rendyrke en bestemt retning.
Ulike fraksjoner og fokus på diplomati
Utseende til de forskjellige lederne vil for øvrig endre seg etter hva slags verdier og ideologier man går for. Vi fikk se et eksempel på en bestemt herremann som tydeligvis gikk i retning av et totalitært og militaristisk styre. Han var da kledd i militæruniform med matchende hatt og utsmykninger. Dette kan være en fin detalj i spillet, så lenge man virkelig føler at utseende reflekterer de valgene man tar.
De ulike fraksjonene ble ikke presentert, men det skal være totalt åtte å velge mellom. Vi fikk så vidt se to som til forveksling kunne ligne på «The Peacekeeping Forces» og «Morgan Industries» fra Alpha Centauri, dog med nye lederskikkelser. Som i sin spirituelle forgjenger skal de ulike lederne ha forskjellig syn på hvordan menneskeheten skal gjenoppbygges, og når ideologier møtes kan vi forvente gnissinger.
Diplomati mellom de ulike fraksjonene var et av områdene hvor Alpha Centauri virkelig skilte seg ut. Man sto svært fritt til å selv diktere hva slags avtaler man ønsket å inngå, og det kan se ut til at utviklerne ønsker å fortsette denne linjen. Spillet introduserer en ny «betalingsenhet» i diplomatisk sammenheng, nemlig en «diplomatisk tjeneste». Dersom du har behov for å bytte til deg noe, men for øyeblikket ikke har noe særlig å tilby i retur, kan du bytte bort en slags tilgodelapp i stedet. Da forventer riktignok din handelspartner at du stiller opp for dem neste gang de er i knipe. Dette er et interessant element, og er en slags formalisering av gjentjenester som jeg tror vil passe svært bra inn i denne typen spill.
Noen kompromisser er gjort
En annen måte Beyond Earth vil skille seg fra Civilization-serien er teknologiutviklingen. Her vil det være opp til deg hva du ønsker å fokusere forskningsressursene dine på, og du er ikke avhengig av å plukke med deg «litt av hvert» som du må i Civilization V for å komme videre til nyere teknologier. Om du vil kan du legge all forskning inn på våpenteknologi og nedprioritere alt annet. Du vil da få særdeles mektige våpen, men blir trolig sårbar på andre områder.
Måten man utvikler sine krigsenheter på ser ut til å bli en kombinasjon av Alpha Centauri og Civilization-tradisjonen. Vi får ikke den samme byggemodulen som Alpha Centauri hadde, hvor du selv kunne sette sammen hva du ville av alle elementer du hadde forsket frem. Det blir heller ikke slik at du hele tiden kommer opp med nye enheter som erstatter de du allerede har. Det virker som om man har en håndfull med grunnenheter, som for eksempel infanteri, stridsvogn, og lignende. Disse byttes ikke ut, men oppgraderes etter hvert som du forsker frem ny teknologi til dem.
Jeg skulle gjerne sett at man fikk muligheten til å spesialsy nye enheter etter sine egne spesifikke ønsker. I følge utviklerne ga dette spillerne «falske valg», men jeg synes selv det var særdeles nyttig. Det kan være at denne muligheten fjernes for å gjøre spillet litt mindre komplekst, men det blir spennende å se om det nye systemet klarer å gi den samme opplevelsen.
En ny planet hver gang
En grunnleggende vesensforskjell mellom Civilization: Beyond Earth og Alpha Centauri er at førstnevnte ikke foregår på en spesifikk planet. Beyond Earth kommer til å ha soppvekster, gamle artefakter og landemerker på samme måte som Alpha Centauri, men det vil ikke ha en narrativ som omhandler planeten på samme måte.
Det vil være en historie som spinner seg rundt de forskjellige lederskikkelsene, men siden Beyond Earth kan være en hvilken som helst planet ville det vært rart å knytte en satt historie opp til hver enkel gjennomspilling. Det er på en måte litt trist, men samtidig åpner det opp nye muligheter til å gjøre gjennomspillingene mer differensierte. Vi får håpe at Firaxis klarer å utnytte muligheten til å levere verktøy som lar spilleren skape svært forskjellige landmasser å spille på.
Utviklerne kunne fortelle at det er flere medlemmer av teamet som jobbet på det originale Alpha Centauri, og at de sørger for at Beyond Earth er i samme ånd. Ordet «worm» ble også dinglet foran oss så forvent at planeten ikke nødvendigvis tar i mot de nye kolonistene med åpne armer.
Konklusjon
Svært mye av det som ble sagt og vist av Civilization: Beyond Earth virker meget lovende. Det ser ut til at utviklerne har god forståelse av hva fansen likte ved den spirituelle forgjengeren, og de prøver å ha fokus på dette.
Min største bekymring er at spillet skal bli for låst til Civilization-serien. Jeg var ikke spesielt begeistret for resultatet da Firaxis lagde en nyutgave av Colonization og knyttet det opp mot den nevnte Civilization-serien. Der føltes det som om de presset et spillkonsept inn i et annet og det man fikk var ikke det man hadde lyst på.
Klarer Firaxis å utnytte styrkene til Civilization uten å binde seg fast kan Beyond Earth bli svært artig. De later til å ha fokus på de riktige tingene, og de viste med det fantastiske XCOM: Enemy Unkown at de evner å plukke de gode elementene fra en gammel serie og levere et moderne og underholdende spill. Forhåpentligvis kan de gjøre det samme med Beyond Earth.
Civilization: Beyond Earth kommer ut 24. oktober, og synes du ventetiden er lang kan du gire deg opp med vårt tilbakeblikk på Alpha Centauri.