Nye esportlinjer på folkehøgskolene har et overveldende antall søkere

Til høsten setter studentene seg bak skjermen ved to folkehøgskoler.

F.v. Nikolai Fosse og Kristian Digre
Privat

Etter at Lundheim folkehøgskole og Buskerud folkehøgskole annonserte sine nye esportlinjer i fjor høst har responsen vært enorm. Søknadene har strømmet til skolene, og de som enda ikke har søkt er allerede for sent ute – linjene er fulle. Begge skolene har mottatt et overveldende antall henvendelser, og kunne fylt opp klassen flere ganger.

– Det er linjen vi har flest søkere på, flest unike treff på, og den var en av de første linjene som ble fylt opp. Dette beviser at vi har fanget opp en tidstrend tidlig, skriver Kristian Digre, linjeleder for media ved Lundheim folkehøgskole, i en epost til Gamer.no.

Spilling i sosial kontekst

Ideen til det nye studiet fikk Lundheim folkehøgskole fra tidligere elever. Ungdommene tilbrakte mye av fritiden sin på rommet sitt foran dataskjermene, noe som gikk ut over den sosiale delen av det å gå på folkehøgskole. Dette inspirerte Digre til å tenke nytt.

– For et par år siden etablerte vi et elevstyrt datarom for å få de spillinteresserte ut i det sosiale liv, og det var en strålende suksess. Derfra var veien til en esport-linje kort, skriver Digre.

Interessen for dataspill og esport viste seg også under «Min drømmelinje»-avstemningen som ble holdt i fjor sommer. På nettsiden kunne elevene stemme fram hvilke fag de var mest interessert i å studere ved norges folkehøgskoler. Her stakk spillprogrammering og esport av med desidert flest stemmer, noe folkehøgskolene ser ut til å ha bitt seg merke i. Fra høsten av vil altså noen heldige elever få drømmen sin i oppfyllelse.

Likt navn, men ulikt fokus

Selv om linjen ved Buskerud folkehøgskole heter det samme så har de to valgt å legge fokuset sitt på to ulike aspekter av esport. Mens man ved Lundheim er mest opptatt av å sette spillingen inn i en sosial kontekst, og å lære gjennom spilling, er de på Buskerud i tillegg opptatt av å utvikle spillere på et kompetitivt nivå.

– På esportlinjen vil elevene få sjansen til å delta på turneringer både i Norge og internasjonalt. De vil ha mulighet til å spille både mot og med noen av Norges beste spillere og møte kjente profiler fra esport-miljøet, skriver Olav Helland som er fagansvarlig, eller «Big Boss», for esport-linjen på Buskerud folkehøgskole.

Ikke utelukkende positiv respons

Selv om søkertallene har vært imponerende og interessen stor er det også noen som møter de nye linjene med skepsis. Nå vil Digre, sammen med de 21 elevene som kommer på esport-linjen til høsten, bevise at skeptikerne tar feil.

– Det er enkelte som er skeptiske, men det er stort sett mennesker som ikke har en forståelse for hva dataspill er. Esport kan være genialt, det er matematikk i praksis, presisjonsarbeid, kognitive øvelser og tverrfaglig spennende. Om esport er noe man virkelig trenger i skolen er vanskelig å si, men gjøres det riktig så er det definitivt en positiv tilvekst til norsk skole – i alle fall folkehøgskolen, skriver Digre.

Les også
Norske «Quixeth» blir Origen-spiller

En framtid i skolen

Resultatene fra de nye esportlinjene, eller en eventuell mangel på disse, vil vise seg med tiden. Helland er uansett sikker på at spill vil få en større rolle som pedagogisk verktøy i framtiden og mener at folkehøgskolen er den perfekte arena å prøve dette.

– Dataspill har etablert seg som en sentral del av dagens ungdomskultur og esport er ett av de raskest voksende kulturelle fenomenene i verden, og som en folkehøgskole har vi stor frihet til å prøve ut nye ting uten å være bundet av læreplaner eller eksamener, skriver Helland.

I blant annet Bergen bruker de allerede spill i undervisningen på videregående.
Vi lærte om etikk via The Walking Dead [saken krever Ekstra-medlemskap] »

Siste fra forsiden