DETTE ER TELENORLIGAEN
Norsk seriespill i Counter-Strike, League of Legends, Hearthstone og StarCraft II med 290 000 kroner i premier sponset av Logitech G og Expert. Over 2000 spillere har deltatt i vårsesongen og det er spilt mer enn 300 kamper i uka.
Toppdivisjonen i hvert spill består av de åtte beste i landet. Disse møttes til ukentlige bruduljer, og etter syv runder avsluttes det hele i et sluttspill før man kårer endelige vinnere.
Ofte stilte spørsmål om ligaen »
Ligaportal med tabeller og kampoversikt:
Det er ikke hvem som helst som møtes i Hearthstone-finalen av Telenorligaen klokken 18:00 førstkommende søndag.
På den ene siden av det virtuelle spillebordet sitter Nicolai Kristian «Noti» Jacobsen, tidligere norgesmester i StarCraft II og vinner av Hearthstone-turneringen på Gigacon i fjor. Han har også hentet hjem seieren i en rekke store og små, brukerstyrte Hearthstone-tevlinger her på Gamer.no den siste tiden.
På motsatt side sitter Jon Magnus «Kjeks» Nielsen, en spiller som har gjort det skarpt i europeiske Hearthstone-turneringer og rangert spill de siste årene. For øyeblikket er han rangert som den 39. beste spilleren i Europa.
Se finalen direkte på GamerTV »
– Ble fort slukt inn i spillet
Også Kjeks har en fortid i StarCraft II, men ble aldri god nok til å ta nivået opp til Grand Master. Det var da han bestemte seg for å starte med Hearthstone.
– Etterhvert innså jeg at jeg brukte altfor mye tid på spillet, og at jeg aldri kom meg noe lengre, så jeg bestemte meg for å slutte med konkurransespilling og gå over til noe mer «casual». Dette skjedde omtrent da Hearthstone ble lansert, så jeg startet egentlig med det uten noen andre ambisjoner enn å kose meg, forteller Kjeks til Gamer.no.
Dette forandret seg imidlertid raskt.
– Etter at jeg nådde Rank 1 Legend ganske tidlig ble jeg slukt inn i spillet og nå bruker jeg nok mer tid på Hearthstone enn jeg noensinne gjorde med StarCraft.
– Det må kreve mye av deg å være så høyt rangert i spillet?
– Det går litt opp og ned, men i utgangspunktet synes jeg ikke Rank 39 er så fryktelig høyt hvis jeg spiller med et Tier 1-kortstokk. Men det er klart, man må spille mye for å ha erfaringen til å komme så høyt, så sånn sett krever det mye. Det er også sånn at rangering i Hearthstone varierer mye fortere enn i andre spill, da det er små forskjeller. Hvis jeg taper to kamper på rad nå er jeg ganske sikkert utenfor topp 100, forklarer Kjeks.
Analytikeren mot den impulsive
Historien til Noti er litt annerledes. Han kom til StarCraft-miljøet uten noen erfaring med strategispill, og overrasket alle med å banke Seriously i den norske kvalifiseringen til Blizzards europeiske sluttspill i 2012. I Hearthstone-delen av Telenorligaen står han med kun ett tap.
– Hva er hemmeligheten bak den plutselige suksessen i disse to spillene?
– Jeg vet hva som trengs for å bli best, og setter en solid plan på hvordan jeg kan bli best. Det beste jeg har tatt med meg fra min tid som StarCraft-spiller er å analysere og lese motstanderne mine godt, noe som gjør det lett å spille på svakhetene deres. Det er mange som regner meg som ganske uforutsigbar, men det er jeg ikke helt enig i, sier Noti med et smil.
– Så du har egentlig bare veldig mange forskjellige strategier og taktikker klar?
– Jeg har vel en del på lur, ja. Har ikke vært den beste til å forberede meg til turneringer i det siste, men det er litt på grunn av dårlig tid siden mye av tiden min går til skole og fysisk trening.
– Men det var tydeligvis nok til å komme i finalen i Telenorligaen.
Noen begrepsforklaringer:
«Demonlock» - Demoner er unike kort forbehold Warlock-klassen. I en typisk demon-kortstokk drar spilleren nytte av de mange ulike demonene og andre kort som kan gjøre demoner sterkere.
«Handlock» - I et handlock-deck forsøker spilleren å samle opp kort i hånden sin, for å kunne spille «store» kort senere. Klarer man å komme gjennom den tidlige delen av spillet med et handlock-deck, ligger man godt an i kampen. Fokus ligger på «board clear», «taunts» og å holde seg i live ved hjelp av helbredende kort.
«Zoolock» - Kanskje den rake motsetningen av Handlock – mange små og billige kort, som du raskt får kontroll over bordet med. Det kan være overveldende å spille mot, men hvis du klarer å rense bordet før det er for sent, ligger du godt an.
«Pirate Rogue»: Et rogue-deck som benytter seg av synergier mellom pirat-kort.
– Joda, det er null stress. Føler nivået er litt tammere enn jeg hadde forventa på mange av spillerne. Vil si at Kjeks er den eneste i ligaen jeg spiller jevngodt med.
– Og EpicSaxGuy, da, som slo deg 4-2?
– Det er sant, vel og merke hadde jeg ikke spilt Hearthstone på to uker da vi spilte, og jeg spilte med utdaterte kortstokker. Noen kamper måtte bortprioriteres for å få nok tid til alt.
Ble tatt på senga i seriespillet
Noti slo Kjeks 4-2 i det ordinære seriespillet tidligere i våres. Kjeks husker at han ble overrasket over hånda til sin motstander.
– Noti er en utrolig god «Handlock»-spiller, så når jeg planla serien var jeg forberedt på å møte nettopp det. I stedet hadde han laget en slags mellomting av «Zoo» og «Handlock», og dette overrasket meg veldig.
– Han tok to av de fire seirene med den kortstokken, og i det formatet vi spiller i ligaen er det vanskelig å komme tilbake når man først ligger under. Dette kombinert med at det ikke er så stor ferdighetsforskjell på meg å Noti, så endte den serien som den endte, forklarer Kjeks.
Noti på sin side følte at oppgjøret mot Kjeks var som å slå krone og mynt, men at Kjeks hadde et uheldig valg av kortstokk mot slutten.
– Jeg tror han leser meg like godt som jeg leser ham. Det som gjorde at jeg vant var rett og slett det latterlige deck-valget hans mot slutten. Han er blant de få spillerne som faktisk prøver ut nye ting som ikke er innafor meta. Eneste grunnen til at jeg vant var fordi han spilte Pirate Rogue, tror jeg.
Kjeks kjenner seg godt igjen som en spiller som liker å eksperimentere mye, og han har blitt kjent for sin seige spillestil og evner til å bygge solide kortstokker med en spennende vri.
– Jeg ser nesten aldri på strømmer eller turneringer, og bruker min egen forståelse av spillet til å lage nye decks. Det er selvsagt ofte basert på populære kortstokker eller lignende ideer, men det er like ofte at jeg spiller på veldig forskjellig måte enn alle andre, forteller han.
I den forrige kampen mot Kjeks spilte Noti med en «Demonlock». Det var antageligvis dette som overrasket Kjeks.
– Jeg tror ikke han hadde forventet det, og det var den kortstokken jeg hadde forberedt mest til kampen. Jeg var helt sikker på at det ville gjøre mye skade.
Noti virker trygg på å ta seieren i finalen på lørdag.
– Kjeks er en bra «all-round»-spiller, men jeg frykter ham ikke i det hele tatt. Jeg er såpass arrogant av meg at jeg ikke tror det er noen i Norge som er på mitt nivå. Kjeks er veldig flink på det meste, og det er kanskje hans sterkeste side. Han kan spille absolutt alle decks.
Kjeks tror Noti nyter godt av sin erfaring fra StarCraft-tiden, men har også styrker å spille på.
– Han har mye turneringserfaring fra StarCraft-epoken, så det er mulig han blir mindre påvirket av nerver enn meg. NotiNoti er litt som meg, at han ofte spiller med egenkomponerte decks, så jeg må være forberedt på at det fort kan dukke opp noe jeg ikke er vant med. Samtidig har han en god forståelse av spillet og gjør få feil.
– Jeg er en god «deck builder» og liker å eksprimentere. Ettersom at jeg har brukt så mye tid på spillet er jeg komfortabel med mange forskjellige klasser og spillestiler, avslutter Kjeks.
Finalen mellom Kjeks og Noti sendes på GamerTV søndag 3. mai klokken 18:00. Vinneren stikker av med 5000 kroner, mens andreplass får 2500 kroner.