Nok en gang nærmer påskeferien seg med stormskritt og det betyr selvfølgelig tur ut på hytta for de aller fleste nordmenn. I fjor anbefalte vi ti spillalternativer til påskekrimmen, men i år velger vi å gå en litt annen retning. Det er på tide å bytte ut kriminalgåtene med sosial spilling med familien, gjerne etter middagen med en øl eller et par glass vin i kroppen.
Hvis du, som mange, har familiemedlemmer som ikke er særlig spillkyndige kan det være vanskelig å finne spill alle kan like, uavhengig av erfaringsnivå. Så vi har prøvd å ha det i bakhodet når vi har valgt ut våre anbefalinger.
Noen av spillene fokuserer på samarbeid, andre på å konkurrere mot hverandre. De fleste av dem krever også minimalt med ekstrautstyr. Vi tror uansett at disse vil gjøre hyttekosen et par hakk bedre enn en ihjelspilt utgave av Trivial Pursuit fra 1999.
Keep Talking and Nobody Explodes
Oppsettet er såre enkelt: Én spiller sitter med en bombe foran seg, den andre med en bombedesarmerings-manual. De to skal ikke se hva den andre driver med, men må kommunisere med hverandre for å kunne desarmere bomben. Manualen finnes som PDF-fil på utviklernes nettsider og denne kan lastes inn på en Ipad eller andre nettbrett, hvis det er det du foretrekker. Men det aller kuleste er å skrive ut manualen på papir så man fysisk har den foran seg.
Både spillere med manualen og spilleren med bomben kjenner på det samme stresset. Selv om man ikke har mye erfaring med spill, er det lett å lære seg hvordan Keep Talking and Nobody Explodes fungerer og hvilke regler man må følge. Vanskelighetsgraden er lett å justere og bestemmes av antall moduler på bomben, hvor mye tid man har, og hvor mange feil man kan gjøre. Kan du bruke en datamus, bla i ark og prate med andre mennesker kan du spille Keep Talking and Nobody Explodes.
Vi garanterer hektiske kvelder på hytta for hele familien.
Les mer om Keep Talking and Nobody Explodes »
Jackbox Party Pack og Jackbox Party Pack 2
Det største salgsargumentet for festspillene fra Jackbox er at de kan spilles med mobiltelefon og nettbrett, noe de aller fleste har på seg til enhver tid. Selv på hytta. Det største aberet er at spillene også krever en Internett-tilkobling, noe ikke alle har tilgjengelig på påskefjellet. Har du dette er Jackbox-spillene absolutt verdt en titt.
Hver pakke kommer med fem ulike spill for et bestemt antall spillere. Disse er gjerne bløffespill eller spørsmål/svar-spill der man forsøker å sanke flest mulige poeng. Med én gang en runde er i gang kan deltagerne enkelt koble seg til spillet gjennom en webadresse og en firesifret kode, som står på skjermen når man begynner. Deretter kommer alle instruksene man trenger opp på skjermen, enten man sitter foran TV-en, PC-en eller mobiltelefonen.
Spillene er enkelt utformet og med en lun og litt fandenivoldsk humor som burde treffe de fleste. Bare vær obs på at alt foregår på engelsk, så dette er kanskje ikke noe for de aller yngste.
Les mer om JackBox Party Pack »
Wii Sports
Da Nintendo skulle lansere Wii-en for ti år siden var folk litt skeptiske til om bevegelseskontrollene kom til å fungere så godt som de lovte. Derfor var det en genistrek at Wii Sports fulgte med i esken når du kjøpte konsollen. Med denne enkle minispillsamlingen viste Nintendo en helt ny måte å styre spill på, samtidig som gjorde dataspill tilgjengelig for langt flere mennesker enn før.
Våre personlige favoritter er tennis og bowling, men vi tar også et par runder baseball, golf og boksing hvis vi føler for det. Det krever svært lite å sette i gang med spillet, såfremt man er villig til å være litt tålmodig med de som trenger hjelp sånn helt i starten. Wii Sports er perfekt for å sette i gang forbrenning av både påskelam og påskeegg.
Før du aner ordet av det har far knust deg i Wii Tennis og kåret seg selv til familiens tennismester.
Les anmeldelsen av Wii Sports »
Ultimate Chicken Horse
Nå begynner vi å bevege oss inn på spillene som kanskje krever bekjentskap med en kontroller og spillmekanismer. Ultimate Chicken Horse er et todimensjonalt plattformspill med forholdsvis enkle regler og utforming, men dette kan fortsatt være litt avskrekkende for noen som ikke spiller så mye.
Den unike vrien i Ultimate Chicken Horse er at nivåene og utfordringene blir til mens du spiller og det er spillerne selv som står for konstruksjonen. Ved begynnelsen av en runde er nivået foran deg fullstendig tomt. På venstre side står en gjeng dyr, klare til dyst, og ett eller annet sted i nærheten står et flagg.
Målet er å være den eneste som kommer seg til flagget i live, men til å begynne med vil alle enten overleve eller dø i forsøket. Etter første runden kan hver spiller velge seg en plattform eller en felle og plassere denne hvor som helst i nivået. Så starter runden på nytt, og sånn fortsetter det helt til kun én spiller har sanket nok poeng til å vinne hele spillet.
Fordi dette krever forhåndskunnskap om spill passer det nok best for de yngste og mer spillkyndige i familien, men man vet jo aldri. Kanskje mor viser seg å være best av alle etter et par runder?
Les mer om Ultimate Chicken Horse »
Rock Band og Guitar Hero
Rock Band og Guitar Hero er nok de spillene som krever mest ekstrautstyr av de vi har anbefalt så langt. Men de er likefullt underholdende og givende festspill som kan nytes av de aller fleste. Er far glad i å synge? Perfekt, da kan han få være vokalist. Lillebror liker å trampe takten? Gi ham trommene og se om han klarer å klemme ut en stilig trommesolo.
Du trenger strengt tatt ikke alt ekstrautstyret heller. Har du to gitarer pleier det som regel å holde og spillene er ikke spesielt vanskelige å lære seg heller. Gitarer kan gå på rundgang og vanskelighetsgraden kan jekkes opp og ned avhengig av hvem som spiller. Alle finner garantert en låt de liker eller kjenner igjen, og ofte kan det være like morsomt å følge med på spillet som det er å faktisk spille.
Bare husk å laste ned alle låtene du vil spille før du drar, sånn i tilfelle hytta ikke har WiFi.
Les anmeldelsen av Rock Band 4 »
Les anmeldelsen av Guitar Hero »
The Witness
The Witness er kanskje et enspillerspill, men det går overraskende fint å spille sammen med andre. Dette gåtespillet foregår på en øde øy der du skal gå rundt og løse ulike oppgaver. Alle innebærer å gå opp til en skjerm og trekke en linje fra ett punkt til et annet, men det er ofte enklere sagt enn gjort. Derfor kan det hjelpe å ha et ekstra hode tilgjengelig når man står fast.
Etter hvert begynner man å støte på oppgaver som vil kreve at man bruker penn og papir til å tegne mulige løsninger. Mange trekker også fram ruteark for å klippe ut figurer så man lettere kan visualisere seg fram til en løsning. Perfekt for de som liker å sitte og pusle med ting på sene hyttekvelder.
Les anmeldelsen av The Witness »
Until Dawn
I likhet med The Witness er Until Dawn egentlig et enspillerspill, men også dette går helt fint å spille med andre rundt seg. Spillet er mer en interaktiv historie ala de David Cage og Quantic Dream pleier å lage, bare med tenåringsskrekkfilmer som utgangspunkt. Som interaktiv horror fungerer det faktisk ganske bra.
En gjeng tenåringer reiser til fjels for å tilbringe helgen på familiehytten til én i vennegjengen. Det er ett år siden to av dem døde på det samme fjellet, etter å ha løpt ut i skogen midt på natten. Og selvfølgelig er det noe der ute som begynner å ta livet av tenåringene, én etter én.
Fordi dette er en filmaktig spillopplevelse er den perfekt å dele med et publikum rundt seg. De andre kan også være med på å ta avgjørelser når du må gjøre viktige valg, og iskalde grøss er vel strengt tatt best sammen med andre.
Har du noen spill du vil anbefale til påskefjellet? Sleng de ut i kommentarfeltet nedenfor!