Det er nok ikke for forutinntatt å påstå at for de fleste nordmenn handler påsken om tre ting: hyttetur, skigåing i fjellet, og mørke kvelder benket foran en kriminalgåte på TV-skjermen eller i bokform. Akkurat hva det er med påsken som har fremkalt denne makabre trangen i oss er ikke godt å si, men påskekrimmen har nok kommet for å bli.
I år foreslår vi i Gamer.no en litt annen taktikk for de dempede kveldene på påskefjellet. I stedet for å se Lewis, Foyle, Miss Marple og Poirot løse grufulle mysterier, hvorfor ikke løse dem selv?
Ta heller med iPad, laptop eller håndholdt spillmaskin på påskefjellet framfor den nyeste Jussi Adler Olsen. Her er et knippe kremspill som kan gjøre seg foran hyttepeisen med et glass vin i hånden.
Blackwell-serien
Sjanger: Pek og klikk-eventyr
System: OSX, Linux, Windows
Utvikler: Wadjet Eye Games
Pek og klikk-spill er perfekte formidlere av gode historier om makabre hendelser. Derfor er det kanskje ingen overraskelse at Blackwell-serien er førstemann ut i vår liste over gode detektivhistorier. Som spøkelsesjegeren Rosangela Blackwell er det din oppgave å hjelpe avdøde menneskers ånder med å finne fred etter døden. Dette innebærer å finne ut av hvordan de ble drept og hvem den avdøde var gjennom godt gammeldags detektivarbeid.
Du henter inn informasjon ved å snakke med folk og finne ulike ledetråder i omgivelsene dine. Gåtene føles godt integrerte i historien, og er akkurat vanskelige nok til at du ikke umiddelbart gir opp. I et spill av denne typen er det en nøkkelkvalitet vi setter enormt pris på.
Hvis ikke de gode gåtene ikke trekker deg inn vil forhåpentligvis de velskrevne rollefigurene gjøre det. Blackwell-serien er nemlig en ypperlig fortalt detektivhistorie fra start til slutt, med en helt spesiell stemning som bæres frem av den gode musikken og stilige pikselgrafikken. Vi kan ikke anbefale disse spillene varmt nok for mørke påskekvelder.
L.A. Noire
Sjanger: Action-eventyr
System: Windows, PlayStation 3, XBox 360
Utvikler: Team Bondi
Blant spillene på denne lista er L.A. Noire et av de mest krevende rent maskinvaremessig, men det er likevel et spill som gjør seg godt hvis man er i humør for å se menn kledd i dress løse krimgåter. Som politietterforsker Cole Phelps skal du etterforske drapssaker rundt om i Los Angeles på 1940-tallet, der utskeielser og skamløshet syder under en tilsynelatende perfekt og blankpolert overflate.
For å komme til bunns i en sak må du lete etter bevis og forhøre både vitner og mistenkte, men det som er ekstra spennende med L.A. Noire er hvordan etterforskningen avsluttes. Dine overordnede gir absolutt blafen i om du finner den skyldige eller ikke. Selv om du arresterer feil person går spillet videre.
Utvikler Team Bondi har samtidig klart å fange 1940-tallets tidsånd på utrolig godt vis. Dette er et ypperlig utsnitt av en svunnen tid. Hovedhistorien er dessverre ikke kjempeinteressant, men drapsgåtene er spennende saker, og blir attpåtil mer innviklede og vriene etter hvert som spillet utvikler seg. Er du glad i detektivhistorier burde du ikke gå glipp av L.A. Noire.
Nelson Tethers: Puzzle Agent og Puzzle Agent 2
Sjanger: Pek og klikk-eventyr, gåtespill
System: Windows, OSX, PSN, iOS
Utvikler: Telltale Games
Det er to spill utviklet av Telltale Games på denne lista, men dette er definitivt det sprøeste av dem. Historien om Nelson Tethers er en surrealistisk blanding av Twin Peaks og Fargo, iblandet den gufne stemningen man finner i Stanley Kubrick-filmer. Er du ute etter å kjenne litt på den mørkere siden av påskekvelden er dette spillene for deg.
Den smånervøse FBI-agenten Nelson Tethers, eneste ansatte i byråets «Puzzle Research Division», blir sendt til den snøkledde Scoggins i Minnesota for å undersøke hvorfor viskelærfabrikken plutselig har stengt. Her møter han et bisart persongalleri, stort sett bestående av norsk-amerikanere som har en forkjærlighet for gåter av ymse slag. Det lusker også røde nisser rundt om i byen, som på et eller annet vis er knyttet til både viskelærfabrikken og det mystiske brorskapet som holder til ute i skogen.
Historien dreier seg riktignok ikke om et drap, men mysteriet er likevel omfattende nok til at du får lyst til å bli sittende foran skjermen. Gåtene er utfordrende og tester dine små grå til det ytterste, selv om vi helst skulle ha sett litt færre matteoppgaver. Dette til tross fungerer Puzzle Agent-spillene bemerkelsesverdig godt til å være så små og tilsynelatende uviktige i det store Telltale Games-biblioteket.
Ace Attorney-spillene
Sjanger: Pek og klikk-eventyr, visuell roman
System: Nintendo DS, Nintendo 3DS, WiiWare, iOS, Android
Utvikler: Capcom
Bare japanerne kan ta noe så spesielt som å være forsvarsadvokat å gjøre det til en vellykket spillserie. Serien har holdt det gående i sju år, og har i løpet av det tidsrommet utviklet et omfattende fiksjonsunivers. Figurene er interessante og morsomme, ofte med innviklede bakgrunnshistorier, og mordgåtene du skal løse er inntrikate vev av løgner, svik og renkespill.
I motsetning til de fleste andre dataspill inspirert av detektivhistorier handler det ikke bare om å fange den skyldige, men også å utføre jobben din som forsvarsadvokat og få din uskyldige klient frikjent. Dette gjør du ved å undersøke åsteder, snakke med vitner og mistenkte, og presentere det du finner foran en dommer i en rettssal. Du må også passe på å ikke la deg overrumple av aktor, som gjør alt han eller hun kan for å sette klienten din bak lås og slå.
Selv om drapene du etterforsker er ganske grusomme er likevel tonen i spillene forholdsvis lett og humoristisk. Karaktertrekke er overdrevne og tullete, ordspillene sitter løst, og det fleste situasjoner blir løst gitt at man holder på troen om at sannheten alltid vil komme frem. Anbefales for de som liker ting fra Japan, men også de som liker lange, gode historier.
Gone Home
Sjanger: Eventyr
System: Windows, Mac, Linux
Utvikler: The Fullbright Company
Å kalle Gone Home en påskekrim er å ta litt hardt i, men det er likevel et spill som handler om å nøste opp i spesifikke hendelser. Det er også ett av få spill på denne listen som ikke dreier rundt et mord, som kan være en fin avveksling for de som er litt lei av alt det grimme og grufulle påskekrim assosieres med.
Katie Greenbriar ankommerfamiliens nye hjem etter å ha tilbragt et år på reisefot i Europa, men idet hun er fremme viser det seg at huset er tomt. Hvor er alle sammen og hva har skjedd med dem? Det må du finne ut av ved å endevende hele huset og lete etter ledetråder. Strødd rundt omkring finner du forskjellige ting som peker ut hva som har hendt før du kom hjem, mens innlegg fra lillesøster Sams dagbok vever det hele sammen til en fortelling om ung kjærlighet og forbudte følelser.
Blir det noen ganger litt mye tenåringsromanse? Ja, men det er også grunnen til at jeg liker Gone Home. Det forsøker ikke å fortelle en episk historie om gråsprengte helter som redder verden, men fokuserer heller på å fortelle noe vi kan kjenne oss igjen i, med et sentralt mysterium som binder det hele sammen.
The Raven: Legacy of a Master Thief
Sjanger: Pek og klikk-eventyr
System: Windows, Mac
Utvikler: KingArt
Er du glad i Hercule Poirot er den episodebaserte detektivhistorien om The Raven verdt å få med seg. Politietterforsker Anton Jakob Zellner er som snytt ut av nesa på den belgiske politimannen, komplett med fiffig liten bart. Alt fra tidsånd, bekledning og mysterie stemmer godt overens med den vi kjenner fra Agatha Christies klassikere.
Som alltid handler det om et mord, men også et større mysterium knyttet til en antatt forsvunnet legendarisk mestertyv. Hvis du er glad i de tradisjonelle rollefigurene vi ofte finner i denne type detektivromaner er The Raven et glimrende valg, da det er proppfullt av forseggjorte og interessante bifigurer som har mer under overflaten enn man skulle tro.
Det bør likevel nevnes at The Raven er et av de svakere spillene på listen, da historien blir litt søkt utover i sesongen. Regelrett dårlig blir det aldri, men mysteriet svikter litt under sin egen vekt når de store avsløringene begynner å falle på plass. Vi mener likevel at spillet er verdt å få med seg når påskestemningen kaller.
På neste side graver vi videre ned i spillbunken for å finne poskegodtet. Her får du blant annet to japanske perler og et gjensyn med den mest kjente detektiven av dem alle »