Vainglory
Sjanger: MOBA
System: iOS
Utvikler: Super Evil Megacorp
Last ned Vainglory: iOS. Pris: Gratis.
Jeg har et elsk/hatforhold til MOBA-sjangeren. Jeg elsker spillene når jeg vinner kamper, og det er ingenting jeg hater mer når ting ikke går i min favør. På PC har jeg brukt mest tid på Dota 2, og til sammenligning er Vainglory det mobilspillet som kommer nærmest i spillopplevelse.
Utviklerne har kuttet ned på kartstørrelse, du har bare to andre spillere på laget, og det finnes bare en «lane», eller vei, å gå. Målet med kampene er å kjempe seg forbi små monstre, ødelegge tårnene til motstanderne og til slutt ødelegge krystallen.
I tillegg til dette har man en jungel med litt større og sterke monstre, som også kan gi deg fordeler videre i spillet. Alt man dreper gir penger, og med penger kan man også kjøpe gjenstander som gjør figuren enda sterkere, akkurat som i League of Legends eller nevnte Dota 2.
De ulike figurene man kan spille er varierte og gode. Noen er trege og tåler mye, mens andre har fokus på å gjøre lagkameratene gode. Noen av figurene er gratis å bruke, mens man må kjøpe seg tilgang til andre. Igjen ikke ulikt League of Legends.
Grafikken og animasjonene i Vainglory er blant det bedre jeg har sett på nettbrett. Samtidig er kontrollene presise og smart lagt opp, og kompromissene utviklerne har gjort for å få det til å passe i dette formatet er smarte. Et meget solid alternativ i denne sjangeren hvis du ikke befinner deg foran en PC.
Monument Valley: Forgotten Shores
Sjanger: Hjernetrim
System: iOS, Android
Utvikler: ustwo
Last ned Monument Valley: iOS, Android. Pris: 14 kroner (krever originalspillet).
Det er ikke lenge siden jeg skrøt uhemmet av Monument Valley. Det er et fantastisk spill, med flotte gåter og kanskje et av de aller peneste spillene jeg noengang har spilt, uavhengig av plattform.
Forgotten Shores er en utvidelsespakke til originalen, men kunne like gjerne vært lansert som en egen oppfølger. Premissene er de samme. Du styrer den lille jenta, som må manøvreres fra et punkt til et annet gjennom en rekke brett. Det er ikke alltid så rett fram som det høres ut til, og man må trykke og vri for å manipulere arkitekturen slik at man til syvende og sist når målet.
Den ene svakheten med originalspillet er at det var litt for lett. I Forgotten Shores har de komplisert gåtene litt til, og de visuelle triksene de bruker er mer finurlig.
Den visuelle stilen er fortsatt fabelaktig, historien utbroderes litt til slik at den også blir hakket mer interessant. Likte du ikke Monument Valley første gangen, kommer du ikke til å like utvidelsen. Har du enda ikke testet det, så anbefaler jeg sterkt å spille dette spillet så snart som mulig.
Et av årets beste mobilspill har blitt enda litt bedre.
Five Night's at Freddy's 2
Sjanger: Skrekk
System: iOS, Android
Utvikler: Scott Games
Last ned Five Nights at Freddy's 2: iOS, Android. Pris: 21 kroner.
Det er ikke mer enn et par måneder siden eneren kom, og det gjorde en god jobb med å skremme meg. Jeg hadde egentlig ikke trodd at et mobilspill skulle greie å gi meg gåsehud og høy puls, men denne pizzarestauranten med sine skrekkinngytende roboter greide altså det.
Nå har innehaveren oppgradert robotene sine, og man skulle tro at det gikk bedre denne gangen. Men neida, de er fortsatt like blodtørstige, og de har flere ganger greid å skremme meg nesten fra sans og samling.
Atter en gang så må du følge med på overvåkningskameraene slik at du ikke spises opp. Utvikleren har imidlertid endret litt på hvordan spillet foregår i oppfølgeren. Du kan blant annet gjemme deg bak en maske, slik at monstrene tror du er en av de. Det du ikke kan er å gjøre dette til natten er over, du må nemlig sette igang en spilledåse, og da må du ta av deg masken.
Five Nights at Freddy's 2 er en god oppfølger som gjør noen gode endringer på originalspillet. Det er fortsatt skummelt, og dette er en restaurant jeg definitivt ikke kommer til å besøke igjen med det første.
XCOM: Enemy Within
Sjanger: Strategi
System: iOS, Android
Utvikler: Ironhide Game Studios
Last ned XCOM: Enemy Within: iOS, Android. Pris: 91-110 kroner.
Nok en meget god oppfølger til et meget godt spill denne måneden. Dette er turbasert strategi på sitt aller beste.
Det er Firaxis som står bak XCOM-serien, og det var rett før sommerferien i fjor at de gav ut sin mobilversjon av XCOM: Enemy Unknown. Denne gangen er det utvidelsespakken som står for tur, en pakke som på ingen måte gjør skamme på merkevaren sin.
Du gjør fortsatt akkurat det samme i dette spillet. Du reiser rundt til ulike lokasjoner verden rundt, bekjemper invaderende romvesen med krigerne dine før du reiser hjem til basen igjen. Der kan du oppgradere utstyr, bygge nye rom til basen samt en hel del andre ting. Dette er et dypt og stort strategispill med mange timer innhold.
I Enemy Within har utviklerne lagt til flere nye ting. Du har nye ressurser som kan samles inn, det finnes nye egenskaper og du har nytt utstyr å bruke. Sammen med det de mange oppgraderingene følger også nye fiender som byr på helt nye utfordringer.
XCOM: Enemy Within endrer mye av grunnspillet, slik at det føles nytt og spennende. Noen av endringene gjør også at man føler litt mer press under kampene. Og med press øker spenningen, og samtidig utfordringen.
Et av de aller beste spillene denne måneden, og noe jeg anbefaler alle å sjekke ut.
Icewind Dale: Enhanced Edition
Sjanger: Eventyr
System: iOS, Android
Utvikler: Beamdog
Last ned Icewind Dale: iOS, Android. Pris: 20-35 kroner.
Jeg husker enda at jeg stod å siklet over Icewind Dale hos den lokale spillsjappa i min ungdom. Det så helt fantastisk ut, men en mager lommebok og ikke så god PC gjorde at jeg aldri fikk testet ut spillet den gangen.
Nå har det kommet til nettbrett i et forbedret utgave, pakket sammen med to tilleggspakker og mange, mange timer med innhold. Det følger det samme regelsettet som Baldurs Gate, og læringskurven kan oppleves som litt vel drøy, spesielt hvis du ikke har erfaring med denne typen spill før.
Som med Baldur's Gate er grafikk oppgradert, men det er fortsatt tro til originalversjonen. Grensesnittet er godt tilrettelagt for nettbrett, men på telefon synes jeg det kan bli i minste laget. Jeg vil ikke anbefale å spille dette på noe annet enn et iPad eller nettbrett til Android. Du får med deg flere detaljer på den større skjermen, og det er lettere å lese tekst som kommer opp.
Historien er god, kampsystemet er dypt og komplisert, og fans av denne typen spill vil ganske sikkert ikke bli skuffet over jobben Beamdog har gjort med denne versjonen av klassikeren.
Trenger du flere tips til gode mobilspill?
Sjekk ut våre ti anbefalinger fra oktober »