Påsken har kommet og gått, solen har stått opp fra dvalen, gresset spirer og det yrer av vinterkalde nordmenn ute i hager og skog. Den lange, kalde vinteren har sunget sitt siste vers dette året, og nå kan vi se fram imot solrike kvelder med grilling og utekos.
I løpet av den siste måneden har det også kommet en rekke meget gode mobilspill. Noen er kjente merkevarer, andre kommer fra kjente utviklere. Forrige måned skrøt jeg av at det var en av de aller beste månedene i forhold til kvaliteten på spillene som hadde kommet.
Overraskende nok har april om mulig gitt oss enda flere og bedre spill. Flere av de kommer fra PC eller andre plattformer, mens noen er helt ukjente spill som har overrasket stort, og på en meget positiv måte.
Hearthstone: Heroes of Warcraft
Sjanger: Strategi
System: iOS
Utvikler: Blizzard
Last ned Hearthstone: iOS. Pris: Gratis.
Hearthstone har allerede befestet sin plass og suksess på PC-formatet. Samlekortspillet til Blizzard er uhyre populært, og undertegnede har også spilt noen runder med det der. Helt fra første gangen jeg så spillet har jeg tenkt at det hadde vært helt perfekt å spille på iPadden, godt henslengt i sofakroken.
Og jammen fikk jeg rett, for dette er en perle av et spill. Berøringskontrollene passer som hånd i hanske, og spillet er akkurat så polert som man forventer fra en spillutvikler av Blizzards kaliber. Hvis du tidligere har spilt, eller fortsatt spiller Hearthstone på PC, så synkroniseres kontoen du har rett til iPad, slik at alle kort du har skaffet deg er tilgjengelig. Dermed kan du trygt fortsette kortspillingen selv om samboeren har tinget PC-en din for en kveld.
I Hearthstone velger du en av ni ulike helter, lager en stokk med 30 kort, og spiller mot datamaskinen eller andre spillere. Det tar aldri lang tid å finne en kamp, og man matches mot spillere som holder samme nivå. Du starter med en manakrystall, og alle kortene du har koster et gitt antall krystaller å legge på spillerbordet. Du får en ny krystall for hver tur, helt opp til ti krystaller. Kortene koster fra 0 til 10 krystaller.
Et uhyre bra kortspill, som er lett å lære og byr på hundretalls timer med komplisert kortstrategi for de som ønsker det.
Trials Frontier
Sjanger: Racing
System: iOS
Utvikler: Ubisoft
Last ned Trials: iOS. Pris: Gratis.
Trials i mobilformat fungerer overraskede godt. Sammen med utgivelsen av Trials Fusion på andre plattformer ble Trials Frontier slupper til iOS og Android. Her skal du forsere mange hindringer og baner på jakt etter den store, slemme rytteren som sviktet byen sin.
Banedesignet er flott og variert. Du er innom alt fra bylandskap, der du flyr over tak i luftige svev, til fjellpass og gruveområder. De første banene er relativt enkle, mens de etter hvert byr på større og større utfordringer.
Du kontrollerer akselrasjon og brems med to knapper på høyre side av skjermen, mens du styrer rotasjon og vekt av rytteren med to knapper på venstre side. Du kan ta saltoer begge veier, og utfordringen er å balansere sykkel og fart slik at man ikke faller. Da må du starte på nytt fra et sjekkpunkt, eller kjøre hele nivået på nytt hvis du ønsker det.
Hvert eneste brett du kjører koster bensin, og du har en begrenset tank. Når den er full kan du kjøpe mer bensin for egne penger. Jeg liker dårlig at de låser spillet på denne måten, men utvikleren har heldigvis greid å balansere når du får tildelt ny bensin ganske bra. I starten av spillet gikk jeg sjelden tom, mens jeg senere har måttet vente flere ganger.
Utfordringene du får er etter hvert ganske vanskelige, men gode og responsive kontroller gjør at Trials fungerer godt i lommeformat.
FTL: Faster Than Light
Sjanger: Strategi
System: iOS
Utvikler: Subset Games
Last ned FTL: iOS. Pris: 70 kroner.
Jeg har allerede rukket å skryte av mobilversjonen av indiesuksessen FTL i artikkelen vår om spillanbefalinger til påskeferien. Det er imidlertid ikke nok skryt til det som er et av de aller beste «roguelike» spillene, som nå har fått en egen versjon som kun er spillbar på iPad.
iPad-versjonen ble sluppet samtidig med at FTL: Advanced Edition kom til PC, og har alt det nye innholdet. I FTL skal du kontrollere mannskapet i et romskip, som har med viktig informasjon til dine allierte. Veien dit er fylt av mange ulike sektorer, med mange fiender som prøver å stikke kjepper i romhjulene dine. Her trykker du på personene for å flytte de til ulike rom, åpner og lukker dører, bestemmer hvor våpnene skal skyte og en rekke andre elementer. Alt foregår i sanntid, med mulighet til å pause spillet akkurat når du vil.
FTL er vanskelig, og selv på den letteste vanskelighetsgraden er det utfordrende å fullføre spillet. Det er ingen mulighet til å fortsette, ødelegges skipet ditt er det rett tilbake til start igjen. Det er nådeløst, men for hver runde lærer man noen nye knep. I tillegg til den flotte utfordringen er historien du møter underveis kryptisk og interessant, spesielt med alt det nye innholdet som er sluppet.
FTL er et av de aller beste spillene jeg har spilt på iPad, det har et fantastisk lydspor og kan gi et utall timer med underholdning.
Machinarium
Sjanger: Eventyr
System: Windows Phone, Android, iOS
Utvikler: Amanita Design
Last ned Machinarium: Windows Phone / iOS / Android. Pris: 30 - 35 kroner.
Mange litt eldre PC-spill får et nytt liv i mobilformatet, spesielt den senere tiden. Machinarium er et godt eksempel på akkurat dette. Det ble sluppet for første gang på PC for drøye fem år siden, og høstet mye skryt når det kom. Det har siden kommet til Android og iOS.. Mange likte den merkelige verdenen spillet er satt til, historien man fortelles og gåtene man skal løse.
Det vant også en rekke ulike priser, og det tsjekkiske spillselskapet Amanita hadde gjort et solid stykke arbeid med spillet. Nå har det kommet til Windows Phone, og er fortsatt et like bra spill, også med berøringskontroller.
Man erstatter bare kontrollen med mus med trykking rundt omkring på skjermen. Objekter og ting du kan gjøre noe med trykkes på, og den lille roboten man styrer gjør det den skal. Den visuelle stilen i spillet er fortsatt like fascinerende, og gåtene fortsatt like vanskelige.
Hvis du liker gode pek-og-klikkspill er dette definitivt verdt å sjekke ut, Machinarium er vellaget, vanskelig og et meget godt spill til en plattform som ikke er bortskjemt med nye spill.
Wind-Up Knight 2
Sjanger: Arkade
System: Android, iOS
Utvikler: Robot Invader
Last ned Wind-Up Knight 2: iOS / Android. Pris: Gratis.
Endeløse løpespill er en av de sjangrene som er tettest befolket av spill både på iOS, Android og Windows Phone. De aller fleste er spill jeg aldri engang har vurdert å teste. Det finnes imidlertid spill som helt klart er bra, og verdt både tid og penger. Et av disse er Wind-Up Knight 2.
Her styrer du en kort liten ridder som skal redde prinsessen. Han løper automatisk, og det er opp til deg å sveipe, trykke og holde for å komme deg nærmest mulig den stakkars prinsessen. Ridderen må hoppe over ting, blokkere med skjoldet eller slå med sverdet. Det jeg likte best med spillet er vanskelighetsgraden. Dette er ikke et enkelt løpespill, og du kommer til å feile mange ganger. I så måte ligner det mer på Bit. Trip Run-serien enn mange av de enklere spillene i denne sjangeren.
I tillegg til dette har det en gjennomført og morsom stil, og har en løssluppen humor hele veien. Kontrollene i spillet er responsive, men knappene man må trykke på er plassert litt tett, slik at det er lett å trykke feil når det virkelig begynner å bli vanskelig. I tillegg til dette er det tidvis litt problemer med kameraføring, og ting som kommer i veien slik at du ikke ser hindringer i veien før det er for sent.
Selve spillet er gratis å laste ned, men kommer med en stiv prislapp hvis du ønsker å låse opp hele spillet. Uansett prislapp er dette et meget godt endeløst løpespill.
Bli med på neste siste for ytterligere fem spillanbefalinger »