Onsdag valgte Kickstarter å avbryte innsankingskampanjen til det ukrainske spillet Areal fordi det brøt med reglementet til folkefinansieringstjenesten. Akkurat hva Areal og utvikler West Games har gjort seg skyldige i vil ikke Kickstarter ut med, ettersom det bryter med nettsidens retningslinjer.
Areal har vært i søkelyset den siste måneden, etter at West Games lanserte Kickstarter-kampanjen i juni. Ifølge Kickstarter-pitchen til studioet er Areal en åndelig oppfølger til STALKER-serien – en kjent postapokalyptisk skytespillserie som baserer seg på området rundt Tsjernobyl-ulykken. Utvikleren har også hele tiden hevdet at flere på prosjektet har jobbet for GSC Game World, den nå nedlagte nedlutvikleren som sto bak den russiske skytespillserien.
– Konkurrentene ville stoppe oss
West Games tror at kanselleringen kommer at de turbulente tilstandene for prosjektet siden annonseringen i juni.
– Areal er STALKERs åndelige oppfølger, med tanke på vår visjon og vårt team (som inkluderer Alexey Sytyanov, hoveddesigner og manusforfatter for STALKER), uttaler West Games-sjef Eugene Kim til Eurogamer.
– Faktumet er at det er mange selskap som baserer sitt levebrød på STALKER; så da vi dukket opp så de oss som en trussel og ville gjøre alt de kunne for å stoppe oss, fortsetter han.
Kim går også så langt som å fundere også på om den pågående væpnede konflikten mellom Ukraina og Russland er med på å kaste bensin på bålet. Han forteller om dødstrusler og hatefulle kommentarer gjennom hele prosessen, og at media har opptrådd uansvarlig ved å bruke konkurrenter som kilder.
Anklager om svindelforsøk
West Games ba om 50 000 dollar for å få finansiert spillet. Sett i sammenheng med målet om å skape et stort spill på tvers av flere plattformer, samt størrelsen på utviklingsteamet, virker dette som en svært lav sum. Det er én av grunnene til at enkelte tror at utvikleren har ugler i mosen. At kampanjen plutselig fikk godt over 20 000 dollar helt på tampen har også fått folk til å stille spørsmålstegn ved om West Games er helt oppriktige.
I tiden etter lanseringen av kampanjen har blant annet Vostok Games – utviklerne bak Survarium, som for øvrig også påberoper seg STALKER-aner – anklaget utvikleren bak prosjektet for å fare med løgn og halv-sannheter. Særlig skules det på på den tunge bruken fra STALKER-materiale for å promotere prosjektet, samt påstanden om at West Studios-gjengen var sentrale i utviklingen av serien.
– Du skjønner, gjennom den lange utviklingstiden for både STALKER og Metro-spillene har det bokstavelig talt vært hundrevis av folk involvert i å jobbe med ulike deler, helt fra betatestere til de som utformet spesifikke modeller for våpnene. Mange kom til studioet for å jobbe i noen måneder, bare for å kunne sette STALKER-navnet på poretføljen. Ofte hevdet de i ettertid å ha vært kjærnen bak spillet, påstår Vostoks PR-sjef Oleg Yavorsky til Eurogamer.
Putins velsignelse?
Sagaens mest utrolige finurlighet er nok likevel et brev West Games angivelig fikk av Russlands president, Vladimir Putin. I brevet hevdes det at presidentens datter hadde satt penger på prosjektet, og at utvikleren skulle få besøke lederbygget Kremlin i Moskva dersom de lot presidenten få tilgang til en alpha-versjon av spillet.
– Det er viktig at vårt folk ikke skyter hverandre, men i stedet spiller spill som dette, hevdes det at presidenten har skrevet i brevet.
Før kanselleringen ble faktisk prosjektet finansiert, med en totalsum på over 64 000 dollar. Prosjektet var bare én dag fra å komme i mål før Kickstarter stengte ned det hele. Nå ber utvikleren om donasjoner fra fansen på sine egne nettsider.
Slike problemhistorier er noe av grunnen til at enkelte opfordrer til varsomhet.
Tidligere i år så vi litt på de positive og negative sidene ved Kickstarter og Early Access »