For noen dager siden signerte Jørgen «Hatrixx» Elgåen (18) en ettårs-kontrakt med en av Tyrkias eldste e-sportorganisasjoner: HWA Gaming.
Attenåringen fra Trondheim har allerede flyttet til spillhuset hvor han nå jobber, sover og spiser. Den største overraskelsen han har fått så langt, er hvor mye mer strukturert HWA er i forhold til norske klubber.
– Å spille i Tyrkia er veldig annerledes. Manageren og treneren har strenge regler for oss og det er fellestrening med laget minst seks timer om dagen. Resten av tiden går til «solo queue», forteller Hatrixx til Gamer.no.
– Vi får ikke lov til å høre på musikk mens vi trener, og dersom vi snakker med noen mens vi spiller solo queue får vi tilsnakk fra manager og blir bedt om å skjerpe oss.
Nordmannen Dennis «Denden» Bui (19) har på sin side undertegnet en kontrakt med tyrkiske Dark Passage. Dermed har vi nok en gang en Support-spiller og en Mid Lane-spiller i Tyrkia etter at Omid «Touch» Rosander og Isak «Energy» Fjell returnerte. Denden ønsket ikke å kommentere overgangen overfor Gamer.no.
– Jeg vil ikke tilbake til Norge
Laget Hatrixx skal spille for har plass i landets øverste League of Legends-divisjon, den tyrkiske versjonen av Leauge of Legends Championship Series (LCS), som administreres av Riot Games.
Tyrkisk LCS har åtte lag og hvert lag spiller to kamper i «best av en»-format i uka. Lagene møtes to ganger per sesong. Nivået på lagene har også økt de siste sesongene. Da nordmennene Omid «Touch» Rosander og Isak «Energy» Fjell spilte i ligaen i 2015, var det halvparten så mange jevngode lag som det er denne sesongen. Hatrixx synes det gjør overgangen til HWA både utfordrende og spennende.
– Fire-fem av lagene blir vanskelige å spille mot. Nivået stiger mer og mer, og spillerne på de forskjellige lagene er både bedre og mer seriøse i år, så det blir hardere konkurranse, forklarer Hatrixx.
– Har du fått noen råd av de to nordmennene som har spilt i Tyrkia tidligere?
– De har hjulpet meg med kontrakten og visa og mer generelle ting. De har for eksempel gitt noen tips når det gjelder mat. Det hjelper endel siden jeg er ganske kresen i matveien, ler Hatrixx og legger til:
– Jeg er motivert til å klare dette, fordi jeg vil ikke tilbake til Norge slik som Touch og Energy. Jeg har ingen planer om å gå ned et nivå igjen. Hvis jeg skal ut av Tyrkisk LCS, så blir det for å gå til Europeisk Challenger Series-lag eller høyere.
Har lært mye av internasjonale klubber
I norsk sammenheng har Hatrixx allerede skapt en rekke overskrifter. Fra sin tid i Celestial Gaming og gjennom en kort periode i BX3 Elektroniske sportsklubb, tok han turen til e-sportlinja ved Namdal Folkehøyskole hvor han brukte tiden på å spille semi-seriøst for Nix Elektroniske Sportsklubb. Allerede da uttalte attenåringen at han ikke ønsket å bruke mye tid på den norske e-sport-scenen. I følge Hatrixx var det ikke verdt det.
– Jeg har egentlig ikke lært så mye av norske lag og organisasjoner. Det siste halvåret, når jeg spilte for internasjonale og strukturerte lag, lærte jeg 100 ganger mer enn de sesongene jeg spilte for norske klubber.
Som spiller har Hatrixx alltid vært sterk mekanisk og på en god dag var han i stand til å vinne kamper nærmest alene. Det han slet med var en over-aggressiv spillestil, hovmodig holdning og sporadiske kommunikasjonsproblemer.
Dette er noe mange høyt rangerte solo queue-spillere vil slite med når de går inn i et lag fordi overgangen fra å spille alene, til å være endel av et lagsystem kan være brå. Problemene knyttet til kommunikasjon og holdning til laget, kombinert med at Hatrixx ble synlig som en «stream»-personlighet, gjorde at han dro på seg kallenavnet «Tiltrix».
– Jeg har jobbet mye med holdningen min ovenfor andre spillere. Når jeg blir sliten og presterer dårlig, innser jeg nå selv når jeg trenger pauser og pusterom. Derfor mener jeg at «Tiltrix» er død.
– Den største vekkeren jeg har fått, kom etter en turnering jeg spilte med BX3 på The Convention. Etter et tap, begynte jeg og en annen spiller på laget å skrike til hverandre offentlig, og da innså jeg at jeg hadde en dårlig innstilling når gjaldt lagspill.
– Dersom noen bare sier «du spiller dritt», så blir det vanskelig å gjøre noe med det
Etter turneringen på The Convention gikk Hatrixx ut av BX3 og inn for å lære seg flere helter. Han begynt også å spille med internasjonale lag i stedet for å fokusere på norske turneringer og ligaspill. Nå forsøker han å ha en mer konstruktiv holdning til spillet. Han har også innsett hvor viktig det er å tenke gjennom hvordan man kommuniserer en mening eller observasjon ovenfor laget.
– Alle lag har problemer og det er viktig å gi kritikk til lagkamerater, men man kan gjøre det uten å lage konflikt.
– Dersom noen bare sier «du spiller dritt», så blir det vanskelig å gjøre noe med det. Man må forklare hva som var feil og gi forslag til hvordan det kan gjøres bedre. Det er mye lettere å ta imot og da er det også mye lettere å gjøre noe med problemet i neste kamp.
Dersom sesongen i Tyrkia fortsetter slik det har vært så langt, blir Hatrixx sitt liv fylt med League of Legends, mat og søvn. Denne livsstilen kan være vanskelig i det lange løp. Det blir spesielt vanskelig dersom lagets progresjon stagnerer og spillerne opplever at all treningen de legger inn, på bekostning av et «normalt liv» ikke fører til at de når målene sine. Hatrixx innrømmer at det kan bli vanskelig å leve slik, men tror han skal klare det.
– Det er mye jobb, men det er en jobb jeg liker og har lyst til å gjøre. Alt jeg ønsker nå er å trene og bli bedre. Jeg tror også at du må ha den holdningen hvis du skal spille på dette nivået. Hvis du ikke har det, burde du aldri gå for en karriere som profesjonell spiller, avslutter Hatrixx.