Test

Elgato Game Capture HD60

Denne kjekke boksen gir deg silkemyke spillopptak

Opptaksenheten fra Elgato er enkel å bruke og gir 60 bilder i sekundet.

Gamer.no

Vi tok opp en del referansemateriale til denne testen. Merk at det har vært litt svinn i kvalitet, siden vi mistet om lag 10 Mbps i bitrate på å klippe filene. Merk også at vi overkompanserer her, ettersom ikke alle kjører i 60 fps eller med en oppløsning på 1080p.

Alle filene »
Titanfall (XOne) (1080p, 60 fps, 40 mbps) »
Titanfall (XOne) GameDVR »
Titanfall (begge) »
The Crew (PS4) (1080p, 60fps, 40 Mbps) »
Far Cry 4 (XOne) (1080p, 60 fps, 20 Mbps) »
Burnout Paradise (X360) (1080p, 60 fps, 40 Mbps) »

Du kan også se hvordan kvaliteten blir på YouTube med Far Cry 4- og The Crew-klippene.

For få måneder siden gjorde YouTube en liten forandring i sin avspiller: De la til støtte for en bildefrekvens på 60 bilder i sekundet. For det vante videopublikumet har ikke dette mye å si, siden standarden for video på nett ligger godt under dette. Men for én gruppe har 60 bilder i sekundet en god del å si: oss spillere.

Segmentet for videofangingskort har også blitt stadig større, med flere gode forbrukeralternativ på markedet i tandem med økende YouTube- og streamingbruk. Disse eksterne kortene er lett å bruke, vanligvis med USB 2.0-støtte og et rimelig brukervennlig grensesnitt.

Den nyeste boksen til Elgato, Elgato Game Capture HD60, klarer å ta opp i både 1080p og 60 bilder i sekundet samtidig, noe som er tidsriktig når både Xbox One og PlayStation 4 pøser ut bilder i nettopp de formatene. Vi har brukt boksen de siste par ukene, og har gjort oss noen erfaringer.

Svært lett å bruke

Først og fremst er det verdt å merke hvor enkel Elgato Game Capture HD60 egentlig er, helt fra utpakningsstadiet. Opptaksenheten kommer i en liten eske som er på størrelse med en samleboks for en TV-serie. I den er det en opptaksenhet, en meterlang HDMI-kabel og en USB-kabel. Det betyr at du må laste ned opptaksprogramvaren og driverne fra Internett.

Dette gikk dog knirkefritt, både på en standard 13 tommers MacBook Pro fra 2011, og en Windows-PC som begynner å dra på årene. De overkommelige systemkravene gjør at den fint kan brukes med litt eldre maskinvare uten problemer. Vel og merke kreves det litt mer ytelse om man ønsker å bruke strømmefunksjonen, men etter vår erfaring makter selv MacBook Pro-en å holde tritt med en bitrate på minst 3,5 Mbps.

Programvaren Game Capture HD er også svært lett å forstå, med et oversiktlig grensesnitt. Du trenger minimalt med forhåndskunnskaper, men det er greit å kunne litt om lyd og bilde fra før. Det skader for eksempel ikke å ha litt innsikt i hvorfor lyden ikke bør overstige 0 dB.

Med programvaren har du også et lett redigeringsverktøy som egentlig bare kan brukes til å klippe bort daukjøtt fra opptaket. Du må altså til verks med hardere skyts om målet er en mer avansert videoproduksjon. For eksempel betyr dette at du må ta opp mikrofonlyd samtidig som du tar opp spillklipp, via minijack-inngangen på selve Elgato-kortet, dersom du ønsker en kommentar over videoen. Hvis ikke må du legge det til via et annet redigeringsprogram, slik som Windows Movie Maker eller Final Cut Pro. Litt mer kjøtt på beinet her hadde vært å foretrekke, slik konkurrent Roxio har fått til med sin Roxio VideoWave.

Totalt sett er jeg veldig fornøyd med programvaren. Den gjør det den skal, effektivt og enkelt. Aberet er at man trenger et eksternt videoredigeringsprogram om man vil gjøre mer enn bare rene opptak og klippe det til. Å kunne laste opp klipp direkte fra programmet til YouTube eller Facebook er enkelt og greit om man ønsker det, men for de som ønsker å jobbe litt mer med materialet er det nok ikke den beste løsningen.

Kanskje mer enn du trenger

Tar vi en titt under karosseriet på den lille opptaksboksen er det vanskelig å ikke bli imponert. Elgato Game Capture HD60 tar opp video via HDMI med 60 bilder i sekundet (rettere sagt 59,94 som jo er det standardiserte formatet), med oppløsninger på opp til 1920x1080, og stereolyd. Maskinvaren koder selv om videosignalet til H.264-standarden med en bitrate på opp til 40 Mbps, noe som gjør at PC-en din spares den byrden. Man kan selvfølgelig justere bitraten, slik at man ikke ender opp med de gigabyte-filene som hører med til slik kvalitet.

Det finnes konkurrenter som kan ta opp video med en bedre bitrate, slik som den hakket billigere AVerMedia C875 LGP HD Game Capture, men denne gir til gjengjeld ikke 60 bilder i sekundet.

Nå er det også slik at de fleste videotjenester på nettet komprimerer videoformatet enda mer. YouTube forringer for eksempel kvaliteten veldig mye, ettersom de i en 1080p-video bruker en bitrate på om lag 3-4 Mbps. Derfor blir de høye tallene mest anvendelige i andre sammenhenger, eller med mer spesialiserte videotjenester.

Når det gjelder strømming er det mulig å få opp til 8 Mbps i videosignal i opp til 1080p. Dette fungerte enkelt og greit med våre tester, og programvarens egen streaming-løsning, Stream Command. Her kan du legge på webkamera, andre bilder og enkle effekter. For øyeblikket er Stream Command kun tilgjengelig på Windows, men en Mac-utgave er på vei.

En siste funksjon som det er verdt å nevne er Flashback Recording. Elgato-kortet bufrer nemlig video, selv om du ikke tar det opp direkte, slik at du kan gå en god del tilbake i tid dersom du finner ut at det var et bra øyeblikk for noen minutter siden. Denne kan du skru av om du ønsker, siden den kan ta opp en god del plass på harddisken mens programmet er oppe.

Hva kan den brukes til?

I utgangspunktet kan Elgato Game Capture HD60 ta imot alle videosignaler sendt fra HDMI, så lenge de ikke er beskyttet av HDCP. Vi testet boksen med Xbox One, Xbox 360 og iPhone uten problemer i det hele tatt. Det er støtte for Wii U, og den kan også fange video fra PlayStation 4, så lenge man skrur av HDCP-sperren i innstillingene på konsollen.

Elefanten i rommet er som alltid PlayStation 3. Sonys gamle traver har en HDCP-sperre som det er umulig å ta vekk, med mindre man har tilgang til en enhet som fjerner kopibeskyttelsessignalet. Der andre videofangingskort tidligere har hatt komponent- eller andre analog-innganger, har Elgato her valgt å kun gå for HDMI. Det gjør det vanskelig å bruke enheten med PlayStation 3.

De nye konsollene har muligheten til å ta opp video, eller strømme direkte selv. Funksjonaliteten er kanskje samtidig både det største aberet og salgsargumentet for Elgato. Dersom du er fornøyd med kvaliteten konsollene leverer, blir det vanskeligere å forsvare hvorfor du trenger enheten, selv om kvalitetshoppet er stort. PlayStation 4 tar opp video i 720p, med 30 bilder i sekundet og en bitrate på mellom 5 og 9 Mbps. Xbox One er hakket dårligere, med en bitrate på 3 Mbps. Du kan se kvalitetsforskjellen i Titanfall-videoene i faktaboksen øverst i artikkelen.

En funksjon som noen kan savne er muligheten til å ta opp video uten en datamaskin. Flere av Elgatos konkurrenter, slik som AVerMedia og Hauppauge har lansert opptaksenheter som kan ta opp direkte til et eksternt lagringsmedie, slik som et SD-kort eller en minnepenn. Dette mangler Elgato Game Capture HD.

Konklusjon

Elgato Game Capture HD60 er en svært solid ekstern opptaksenhet som vil være mer enn god nok for de fleste. Trekkplasteret er selvfølgelig muligheten til å ta opp 1080p-video med 60 bilder i sekundet, og dette gjør enheten knirkefritt i alle tilfeller vi har brukt den. At den kun har HDMI- og en stereo minijack-inngang til mikrofon kan være vrient for de som ønsker å ta opp analoge signaler, og det er synd at særlig PlayStation 3 blir vanskelig å ta opp på grunn av dette.

Den medfølgende programvaren er lett å installere og lett å bruke. Savnet etter et litt hvassere redigeringsverktøy er det eneste vi har å utsette på programvaren, ettersom det blir så å si nødvendig å bruke et annet videoredigeringsprogram dersom man ønsker mer enn harde klipp eller å bruke effekter og ekstern lyd. Streaming-funksjonaliteten er enkel å bruke, og Stream Command er et grunt men effektivt alternativ til program som OBS eller Xplit.

I bunn og grunn kommer det ned til hva du trenger. For å dra nytte av YouTubes nye støtte for 60 bilder i sekundet er det et glimrende eksternt kort. Med en bitrate på om lag 40 Mbps får du også mer en nok kvalitet til en hvilken som helst nettvideo. Da er det bare synd at du neppe får bruk for det – i hvert fall ikke på YouTube med det første.

8
/10
Elgato Game Capture HD60
En svært solid ekstern opptaksenhet som vil være mer enn god nok for de fleste.

Siste fra forsiden