Feature

Ukas anbefalte Android-spill

En tidløs klassiker og et uortodoks plattformspill er blant våre utvalgte.

1: Side 1
2: Side 2

Det er ingen hemmelighet at Apples App Store har samlet mange eksklusive godbiter gjennom årene. Heldigvis kommer flere og flere spill samtidig på begge markedene, men Android-telefoner får stadig spill som iOS-enheter har hatt tilgang på lenge. Denne uken ser jeg nærmere på et par gode spill som først så dagens lys hos konkurrenten.

R-Type fungerer også overraskende godt på smarttelefoner.

R-Type

Sjanger: Skytespill Pris: 23 kroner Type: Android (testet), iPhone Utvikler: DotEmuKan kjøpes her

Når jeg vasser gjennom Android Market på jakt etter nye godbiter å anbefale finner jeg som regel en mengde spill som bruker begrepet «retro»-estetikk som et skrytepunkt. Som regel er det da snakk om et utseende konstruert frem for å minne om det mange vil huske som spillenes storhetsdager, med piksler og farger som trekker tankene mot tiden før Super Nintendo.

Men av og til kommer det også et ordentlig gufs fra fortiden – en eller annen klassiker fra før jeg ble født som fremdeles er verdt å spille. R-Type er, til en viss grad, et slikt spill.

Relanseringen er i regi av DotEmu og Electronic Arts, og snek seg først inn på iOS' App Store i fjor. Nå har vi Android-brukere også fått muligheten til å oppleve dette arkadespillet på våre hendige smarttelefoner, og utrolig nok holder spillet seg svært godt.

I R-Type styrer du et romskip ute på oppdrag for å beskytte menneskeheten fra en utenomjordisk vesen som heter Bydo. Eller, det er i hvertfall det Wikipedia sier om historien – ingenting av dette blir formidlet i selve spillet, uten at det er noe stort problem da historien tilsynelatende kun eksisterer for å sette romvesenskytingen inn i en plausibel kontekst.

Vær forberedt på å dø – mye.

Nei, det R-Type virkelig handler om er å skyte romskip og romvesner sønder og sammen, og å plukke opp hjelpemidler som for eksempel små flyvende skyteglade kuler, mens skjermen ruller automatisk mot venstre. Dette gjentar du gjennom åtte hardnakkede brett som alle avsluttes med en hektisk sjefskamp. Og du bær være forberedt å på få grisebank om og om igjen – R-Type krever reflekser og en tålmodighet du ikke ante du hadde, og da snakker vi bare om den normale vanskelighetsgraden.

Du styrer skipet med berøringsskjermen, noe som fungerer lekende lett og svært presist, eller du kan velge å bruke kunstige knapper på skjermen hvis det passer deg bedre. Etter hver endte runde kan du også sammenligne den opparbeidede poengsummen du får av å sløye gjennom brettet med både venner og ukjente ved å bruke nettverkssystemet OpenFeint.

Om du ikke har noe imot å gjenoppleve fordums spill er det bare å hive seg over R-Type. Selvfølgelig finner man lett litt smårusten spillmekanikk under overflaten, men om man er interessert i å oppleve hvordan spill var før Berlinmuren falt er dette en mer rendyrket retro-opplevelse enn stort sett alt annet som kan oppdrives på Android Marked.

8/10

Battleheart er et herlig taktisk rollespill som jeg allerede har brukt timesvis på.
Les også
Spillerne krever informasjon fra Valve

Battleheart

Sjanger: Strategi/Rollespill Pris: 17 kroner Type: Android (testet), iPhone og iPad Utvikler: Mika MobileKan kjøpes her

Ukens andre anbefaling er et spill som først ble lansert på iOS til stormende jubel fra pressen før det i våres endelig også dumpet ned på Android Market. Med sin lystige og søte grafikk og sitt enkle intuitive kontrollsystem er det ikke vanskelig å se hvorfor folk og fe flokket seg rundt spillet i hopetall.

Battleheart er i bunn og grunn et taktisk rollespill med noen elementer fra hugg-og-slag-sjangeren. Se for deg at du kommanderer din egen heltetrupp gjennom hektiske heroiske slag, samtidig som du har full kontroll på hvem som skal være med til enhver tid, hva de skal angripe med, hva slags utrustning figurene skal ha, og hvordan de skal bygge opp sine ferdigheter.

Å sloss er lekende lett – i kampens hete drar du bare en rett linje fra figuren til fienden på berøringsskjermen og lar spillet ta seg av resten. Det samme gjelder forøvrig om du skal beordre presten din til å helbrede en av de andre figurene dine, for eksempel den stoiske men pliktoppfyllende forsvarskrigeren.

En helbredende prest er bare en av de åtte klassene figurstallen din kan ha. Ellers kan du vrake og velge mellom krigere, trubadurer, barbarer, trollmenn, skogsvoktere, paladiner og munker av diverse slag. Alle som en kan rekrutteres for en liten sum fra spillets taverna. Alle klassene har egne ferdigheter, og for å lykkes bør du vite hva som er hver enkelt klasses styrker og svakheter slik at du kan planlegge hvem som passer godt sammen. Når du så har etablert det du føler er et godt og balansert lag kan du etter hvert prøve ut kombinasjonen din i overlevelsesarenaen i et forsøk på å vinne kraftigere våpen og gjenstander.

«Eg heiter Ola Tveiten og er ein arbeidsmann»

Du skal traske deg gjennom en relativt lang kampanje, med sjefskamper og bølger på bølger av fiender. Her er det ingen dyptpløyende fantasy-historie å ta fatt i, men det føles heller ikke som noe stort savn – spillets styrke ligger i dets enkle utførsel av kjente og kjære rollespillsystemer, og en halvgjort historie hadde mest sannsynlig endt opp med å ødelegge flyten i kampene.

Det er lett å la seg suge inn av Battleheart, og det er ganske så avhengighetsskapende å traske gjennom kamp etter kamp på jakt etter nye ferdigheter, fabelaktige gjenstander og heder og ære. En flerspillermodus kunne kanskje vært fordelaktig, slik at jeg kunne ha testet min kløkt og mine mange timer med erfaringspoeng mot levende skapninger i tillegg til telefonen. Men det blir bare flisespikkeri i det store og hele. Mika Mobile har her destillert rollespillsjangrens bestanddeler og gjort den spillbar i små omganger på smarttelefoner.

9/10

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden