Sniktitt

Football Manager 2012

Verdens største managerspill tøffer videre.

OSLO (Gamer.no): Hva gjør man etter å ha oppnådd perfeksjon? Da jeg anmeldte Football Manager 2010, og gav det min første tier, følte jeg at jeg var ved veis ende. Spillet hadde visse skjønnhetsfeil, og enkelte ubetydelige spillmodi var rustne, men for meg bød det på den perfekte manageropplevelsen der det gjaldt.

I fjor fikk serien nok et flott spill, som tilførte konseptet nye, stilige finesser. Det var likevel et antiklimaks. Kjerneopplevelsen er såpass raffinert og polert at alle de nye funksjonene blir bonuser snarere enn nyvinninger. Sånn føles Football Manager 2012 også. Det er gjort en hel del endringer, men hva så?

Lettere inngang

De siste årene har strømlinjeforming og tilgjengelighet vært hovedfokus for utvikler SI Games. Smidigere grensesnitt, færre forvirrende stivalg og gode treningsdeler har gjort spillet til mindre regneark og mer sportsspill. Dette er fortsatt en teksttung simulator for entusiaster, men den er langt fra så abstrakt som den har vært.

To nye treningsdeler skal gjøre det lettere å være ny manager.

To splitter nye opplæringsmodi er blant grunnene til at Football Manager 2012 skal favne bredere enn storebrødrene. Den største av dem er separert fra kjernespillet, og skal være en omfattende øvelse i de grunnleggende mekanismene. Her får man tildelt et tilfeldig lag og blir geleidet gjennom manageryrkets strabasiøse hverdag.

De som føler seg trygge nok til en generalprøve, eller ønsker å få oppfrisket fordums kunnskaper, har en såkalt «how-to»-variant inne i selve spillet. Denne er søkbar og fungerer mer som et oppslagsverk for når du klør deg i hodet og ikke forstår hvorfor selv Løv-Ham får deg til å se ut som en tosk.

Bedre 3D-visning

En annen satsing har vært 3D-motoren, som virkelig har blitt lekker i år. Den mest virkelighetsnær representasjonen av arbeidet ditt begynner å bli forvekslende lik den kritikerroste FIFA-serien, i det minste utseendemessig. Jeg har aldri vært en tilhenger av denne måten å se kampene på, men årets versjon ser såpass lekker ut at det meget vel kan bli et alternativ for de stiligste kampene.

3D-visningen.

Finesselista for 3D-modusen inneholder ting som nye animasjoner, livligere publikum, mer intrikat værsimulering og flere stadioner. I tillegg har man to helt nye kameravinkler. «Main Stand View» ser ut som en passe typisk TV-visning av kampene, mens den andre modusen er en salig blanding av ulike utsnitt etter hvor ting skjer på banen.

Skulle slabbedaskene på matta skuffe så har du også anledning til å gi dem en mer variert skyllebøtte enn tidligere. Nå er det nemlig mulig å velge måten du sier ting på, slik at «dere kan bedre!» både kan være en oppmuntrende, jovial beskjed og en regelrett utskjelling. Det blir fem humør totalt.

Kraftige lagverktøy

Football Manager-spillene har typisk vært vanskelige spill å mestre. Ikke må du forstå mange av fotballens mer kuriøse finesser, du må også ha en god forståelse for hvordan man setter sammen et velfungerende lag. Dette har de siste par årenes versjoner gjort en hel del enklere, men det er fortsatt litt å gå på.

Les også
Anmeldelse:
Det nye grensesnittet.

Football Manager 2012 kommer med dypere speiderrapporter for ditt eget lag, hvor svakhetene dine belyses i større grad. Her vises man hvor flesteparten av målene kommer fra, samt når, og andre nyttige opplysninger. Dette kan igjen understreke at den egenutviklede sjarmøren på venstreback, som du stadig starter med fordi han er så glad i klubben, rett og slett blir nødt til å gå etter at motstanderne stadig penetrerer hans rom.

Det nye trenerapparatet ditt kan også fortelle deg hvilke formasjoner du sliter mot, noe mange nok setter pris på. Vi av den gamle skolen ser nok på dette som juks mer enn noe, og det er vanskelig å se hvor utfordringen i spillet ligger om man benytter alle hjelpemidlene.

Lettere å gjøre forskjell på folk

Et nytt verktøy gjør det også lettere å rotere på spillerne enn tidligere. Nå kan du nemlig sortere spillere etter hvor godt de spiller i hver posisjon, slik at du umiddelbart kan se hvem som burde prestere på en gitt del av banen. På samme måte er det faktisk mulig å sortere hele laget etter hvem som er best, for å lettere bedømme lagstammen.

Et av de mange nye analyseverktøyene.

Om du sikler etter en spiller som virkelig kan løfte laget ditt, men mangler midlene til å realisere drømmen, er det også blitt mulig å tilby mer fleksible kontrakter. Nå kan man forhandle om spesifikke punkter av avtalen og låse andre, for å lettere komme til enighet uten å måtte gjøre et dusin forsøk som tidligere.

Også ligavalget har blitt mer fleksibelt. Tidligere var du låst til landene du velger innledningsvis, nå kan du løpende endre nasjonene du vil ha disponible. Dette er ikke bare positivt for de som går lei av sitt daglige virke – det kan også være strålende for spillere med slappe PC-er som takler lange spilløkter dårlig.

Konklusjon

Jeg skal ikke begynne å krangle om forretningsmodellen til SI Games, eller hvordan det har blitt industristandard for sportsspill å komme ut én gang i året. Slik er ting, og man får nok aldri overtalt utgiverne av en suksessrik spillserie om at stalloppdateringene kunne ha blitt tilbudt som nedlastbart innhold til en viss sum, så nøyde man seg med det.

Dyp informasjon er aldri langt unna.

Da er det mer realistisk å trekke frem de positive trekkene til Football Manager 2012. Og her har spillet mange nye sprell. Dypere analyseverktøy, enklere lagsammenligninger og to omfattende treningsdeler skal gjøre spillet mye mindre avskrekkende for nye spillere. Samtidig er de nok ikke fryktelig viktige for erfarne spillere som vil gjøre alt selv.

De setter nok likevel pris på ting som muligheten til å endre tilgjengelige ligaer i farta, en langt mer imponerende 3D-visning og et grensesnitt man lettere kan skreddersy. Football Manager 2012 ser på ingen måte ut som et helt nytt spill, men kanskje en bedre inngangsportal til serien enn tidligere utgivelser.

Football Manager 2012 kommer mot slutten av året, til PC og Mac.

Siste fra forsiden