Intervju

– Profesjonelle spillere er uhyre viktige

Dota 2-sjefen forklarer oss hvordan de skal ta over markedet.

KÖLN (Gamer.no): Det er ikke strategispill man først og fremst forbinder med spillstudioet Valve. I tillegg til å drive den markedsledende digitale spillbutikken Steam, har de klassiske førstepersonsutgivelser som Half-Life, Counter-Strike og Portal. Men ingen strategispill.

Les også: Vinn millioner i Dota 2

Vi satte oss ned med Erik Johnson, en av selskapets altmuligmenn og prosjektansvarlig for Dota 2, for å høre hva i alle dager som foregår rundt deres tolkning av det mest populære spillerlagde kartet til Warcraft III. Dette i sammenheng med at de avholdt en turnering hvor det beste Dota 2-laget fikk hele én million dollar å kose seg med.

Helt nytt

– Dere har jo ingen pressevisninger av dette spillet enda, kan du begynne med å fortelle meg hva dere lager her?

Erik Johnson. (Bilde: Lasse Lervik/Gamer.no)

– Vi lager oppfølgeren til et spill flere titalls millioner mennesker over hele verden spiller. Vi beskriver det som et action-RTS («real time strategy», journ. anm.) hvor man erstatter basebygging og slikt med detaljstyring av én enkel enhet, kombinert med rollespillelementer.

– Hva er de viktigste forbedringene fra forrige spill?

– Først og fremst så er det en del ting vi ikke forandret på, som er viktige for spillerne. «IceFrog» (en av spillets skapere, journ. anm) la til veldig mye innhold gjennom flere år, og vi ser ingen grunn til å revurdere en del av de beslutningene. På en annen side var det problemet utenfor spillet – å spille med venner eller mot andre av tilsvarende ferdighetsnivå.

– Disse tingene har vært vanskelige for Dota-spillere, så vi har tatt utgangspunkt i dem. Samtidig har vi tolket spillverden på nytt, artistisk sett, og alt er laget på nytt. «IceFrog» synes dette er veldig spennende, ettersom han aldri har hatt et eget grafisk team som kunne visualisere hans design tidligere.

Er det rett å si at dette prosjektet handler like mye om å gjøre Dota til et selvstendig, uavhengig spill som å lage en oppfølger som sådan?

– Du kan vel si det. Vi bygger det fra bunnen av, og det gir mening å kalle det en oppfølger for spillernes del. Dota 2 forventes å ha en lang levetid, og utgivelsen er bare starten. Etter hvert som vi mottar tilbakemeldinger fra samfunnet rundt spillet regner vi med at det bare blir større og større.

Kultstatus

Hva er de viktigste salgspunktene for dette spillet kontra de største konkurrentene, League of Legends og Heroes of Newerth?

Les også
Hva skal Naughty Dog med millioner av polygoner?
Dota 2-trailer.

– Vi elsker de spillene også, men fokuserer på vårt eget produkt, Dota-samfunnet og hva de er på utkikk etter. Vi prøver bare å lytte hardt til dem, så vi ikke ender opp med å lage et spill som ikke byr på det de vil ha.

Samtidig må det være vanskelig å lage et nytt spill i en sjanger som egentlig er ganske fersk og uutforsket. Føler du at dere er i forfronten for utviklingen av sjangeren, er det viktigste å bygge videre på det trygge?

– Det artige er hvordan Dota var «spillindustriens best bevarte hemmelighet» så lenge. Vi begynte som fans av spillet, men det virket som om det hadde fem millioner nye spillere hver gang vi sjekket uten at noen egentlig visste om det. Det har ikke hatt markedsføring utover spillerne selv.

– Litt av dette handler nok om at vi i Valve lærer om denne typen spill, men «IceFrog» har nok en god forståelse for hva slags spill han ønsker å lage. Det lærer vi av, og jeg føler at vi er på rett spor.

Hvilken forretningsmodell kommer spillet til å ha?

– Akkurat nå fokuserer vi bare på å ferdigstille Dota 2, uten å tenke på hvordan dette gir forretningsmessig mening for Valve. Problemet er alltid å få folk til å spille et spill og samtidig kose seg – vi finner ut hvordan det kan fungere økonomisk.

En ny erfaring

Er det er mulig å konkurrere uten å gå for en gratismodell slik som League of Legends og Heroes of Newerth?

Valve lærte av Alien Swarm.

– Ethvert spill som vil ha en kraftig profesjonell oppslutning må ha et stort og kraftig publikum som ønsker å se dem spille. Det er målet vårt, så får vi se hvordan vi ender opp der.

Spillet har jo rykte på seg for å ha en svært bratt lærekurve og å være utilgjengelig, tildels på grunn av et lite imøtekommende samfunn. Hvordan løser dere det?

– Jeg tror en stor del av det problemet er at Dota og lignende spill har spillere med så ulike ferdighetsnivå at de aldri burde spille sammen. Dette er definitivt et spill hvor én dårlig spiller på lag med fire gode kan ha større påvirkning på kampens utfall enn alle de andre til sammen. Så vi passer på at spillere møter andre med lignende ferdigheter.

– Vi tilbyr også muligheten til å trene hverandre, ved å la spillere se på hverandres kamper og kommentere dem direkte. Lærekurven og dybden er noe av det vi mener gjør Dota så artig – det er alltid noe nytt å lære eller en ny strategi å prøve – så vi vil definitivt ikke gi slipp på det.

– Hvordan har det vært å jobbe med et spill som er så radikalt annerledes fra andre Valve-spill?

– Det er veldig gøy! Flesteparten i Valve har jobbet der veldig lenge, men vi har stort sett laget førstepersons skytespill og science-fiction-titler. Så det er spennende å gjøre noe helt nytt. For et og et halvt år siden utga vi modifikasjonen Alien Swarm, som også hadde fugleperspektiv, så vi har jobbet en del med utfordringene med det perspektivet tidligere.

– Vi er alltid på utkikk etter nye utfordringer og prosjekter, og dette har vært en diger en som også har vært veldig moro.

E-sport i fokus

– Med denne turneringen er det tydelig at dere satser veldig hardt på e-sport, en kultur som ser ut til å være i stadig vekst på bakgrunn av populariteten til blant annet Starcraft II.

DotA er fortsatt svært populært.

– Vi ønsket å vise fans hvor langt vi har kommet i utviklingen av spillet, og en slik turnering hvor de 16 beste lagene i verden møtes føltes så naturlig for denne typen spill. Samtidig skaper så gode spillere veldig mye verdi for oss, ettersom de kan vise til å være de beste i noe 20 millioner mennesker spiller, det gir dem veldig mye makt.

Tror du Dota 2 kan bli så populært som det må være selv om det ikke blir et populært e-sport-spill?

– De profesjonelle spillerne er uhyre viktige. Dette arrangementet har alene vært svært viktig for oss, ettersom vi får høre hva vi gjør rett og galt. Vi oppsøker tilbakemeldinger fra så mange som mulig, og håper selvsagt at det blir så stort som vi synes at det fortjener. Så får vi se.

Dota 2 kommer i salg i løpet av 2012, kun for PC og Mac.

Siste fra forsiden