Leser du de såkalte «EULA»-ene, brukeravtalene, før du huker av for at du går med på avtalen? Ikke det, nei? Du er ikke alene. Produsentenes lange vegger av tekst blas fort gjennom av de fleste. Men antagelig er det på tide å finlese avtalene litt nøyere.
I et innlegg på Escapists nettforum påpeker en bekymret leser at brukere av EAs nettjeneste Origin muligens har gitt sitt samtykke til at spillgiganten kan overvåke og dele informasjon fra alle de installerte programmene på brukernes maskiner.
Uklare formuleringer
I punkt to i avtalen (.pdf) brukerne må godta, står det følgende (vår oversettelse):
«Du samtykker i at EA kan samle inn, bruke, lagre og overføre teknisk og relatert informasjon som identifiserer datamaskinen (inkludert IP-adressen), operativsystem, applikasjonsbruk (inkludert, men ikke begrenset til en vellykket installasjon og / eller fjerning), programvare, bruk av programvare og perifer maskinvare, som kan innhentes for å gi deg riktige programvareoppdateringer, dynamisk innhold, produktstøtte og andre tjenester, inkludert onlinetjenester.»
Og videre:
«EA kan også bruke denne informasjonen kombinert med personlig informasjon i markedsføringsøyemed og til å forbedre våre produkter og tjenester. Vi kan også dele disse dataene med våre tredjeparts tjenesteleverandører på en måte som ikke identifiserer deg.»
Og videre under punkt tre:
«EA forbeholder seg retten til å overvåke kommunikasjon på applikasjonen og offentliggjøre informasjon EA anser som nødvendig for å (1) sikre at du følger denne avtalen, (2) følger gjeldende lover og forskrifter, (3) beskytte EA, EAs ansatte og offentlighetens rettigheter, eiendom og interesser. EA forbeholder seg også retten til å redigere, nekte overføring av og / eller fjerne enhver opplysning eller innhold, helt eller delvis, etter EAs eget skjønn.»
Dersom du ikke er enig i disse punktene, ber EA deg rett og slett la være å installere applikasjonen.
Andre tjenester
At de ulike spilltjenestene samler inn brukerinformasjon er ikke et ukjent fenomen, men ordlyden i Origins brukeravtale favner såpass bredt at den kan tolkes dit hen at EA ber deg godta at de kan overvåke ikke bare EA-programvare, men all programvare på maskinen din, samt følge med på hva du laster ned og hvilke nettsteder du besøker.
Hvis det er en tilsiktet formulering, går Origin svært mye lenger enn sin konkurrent, Steam. Hos Steam foregår informasjonsinnsamlingen ved hjelp av en frivillig spørreundersøkelse.
Heller ikke Warden, juksemakerfangeverktøyet som Blizzard bruker i blant annet StarCraft II og World of Warcraft, går så langt som formuleringene over kan tyde på at Origin gjør.
Warden overvåker spesifikke prosesser mens spillene kjører for tegn etter ulike juksemetoder, og blir av enkelte klassifisert som såkalt «spyware». Blizzard selv sier derimot at Warden ikke samler inn personlig informasjon – og informasjonen som samles inn brukes kun for å avsløre juksemakere.
Alene om romkamp
At Origin nå kritiseres for å tråkke over streken hva personvern angår er potensielt dårlig nytt for de mange spillerne som har gledet seg til heftig romkamp i Star Wars: The Old Republic.
Origin er nemlig eneste digitale tilbyder av det kommende massive onlinespillet satt til Star Wars-universet. For kort tid siden bekreftet også EA at det vil være et begrenset antall digitale kopier tilgjengelig av spillet.
EA har ennå ikke kommentert påstandene om at brukeravtalen til Origin ber brukerne akseptere utvidet overvåkning av datamaskinen.
Les også: Slik blir Star Wars: The Old Republic