Feature

Vi tester iPhone 4-spill

Bærbare spill

De utvalgte denne gangen varierer fra det oppsiktsvekkende til det middelmådige.

Så var endelig iPhone 4 på markedet i Norge, selv om volumet fra Apple er skremmende lavt. Gamer.no har imidlertid fått sneket seg til en av telefonene, og da er det selvsagt på sin plass å ta en kikk på noen av spillene som tar i bruk den nye teknologien i iPhone 4. Da snakker vi først og fremst om det bevegelsesfølsomme gyroskopet, og en flunkende ny skjerm – som har potensialet til å levere knivskarpe bilder. Merk at spillene også til eldre iPhone-modeller og iPod Touch, men vi kan ikke garantere at spillopplevelsen blir den samme på disse plattformene.

Let’s Golf 2

Let's Golf 2

I Let’s Golf 2 får vi servert en relativt uavansert variant av sporten, der fokuset er på rask moro og sjarm fremfor autentiske baner og spillere. Det er sukkersøtt der rever og kaniner spankulerer rundt greenene, mens du hamrer løs på den lille hvite ballen.

Spillet legger opp til at du skal kunne kjøre kjappe turneringer eller enkelthull, og passer slik sett perfekt til formatet. Dessuten er banevariasjonen god, selv om ingen av dem er uhyre spennende og utfordrende. Det har nok noe med slagmulighetene å gjøre også. Her holder det stort sett å klemme skikkelig til, for så å eventuelt skru ballen litt i lufta – dog skal det nevnes at kameravinklene gjør akkurat det unødvendig vanskelig.

Let’s Golf 2 utnytter først og fremst iPhone 4s glimrende skjerm, og de skarpe fargene og lune miljøene blir virkelig levende på Apples nye yndling. En flerspillerbit hjelper også på, spesielt med tanke på at den lokale karrieren er litt for lett litt for lenge. I sum er dette et godt kjøp for deg som vil slappe av mens du spiller på farten.

Let’s Golf 2 kommer fra Lima Sky og koster i skrivende stund 29 kroner.

6/10

N.O.V.A.

N.O.V.A.

Vi kan få unna forkortelsen med det samme. N.O.V.A. står for noe så fancy som Near Orbit Vanguard Alliance. Hva akkurat det er, må du nesten finne ut selv – men jeg kan love deg heftige kamper i det som best kan beskrives som en Halo-klone. Skytespillet i førsteperson har slående mange likheter med Microsoft-serien, men så er da også dette et slående spill på iPhone 4.

Man har brukt gyroskopet nærmest til perfeksjon. Du merker det aller best når du står og spiller. Hver minste bevegelse gjengis av spillet, det er nesten som å ha på seg et par Virtual Reality-briller – og det skaper en unik spillopplevelse. Nå du blir vant til kontrollsystemet er det uhyre dynamisk å skyte seg rundt romskip og fremmede verdener som fremtidig marinesoldat. Du blir oppslukt, og klarer ikke å legge fra deg telefonen.

Det grafiske overbeviser også stort, da spesielt teksturbruken på innendørsmiljøene. Topp det med glitrende lydeffekter, så har du et skytespill hvis eneste mangler er en litt varierende kunstig intelligens og en historie som ikke overbeviser. Men er ikke nesten alle skytespill slik? N.O.V.A. er uansett det spillet som lykkes best i å demonstrere teknologien i iPhone 4, og bør testes av alle som har telefonen. Andre skytespill på App Store er ikke i nærheten.

N.O.V.A. kommer fra Gameloft og koster i skrivende stund 29 kroner.

9/10

Plunderland

Plunderland

Dette spillet er ikke helt lett å plassere, det er liksom en fin blanding av andre titler på plattformen. Man låner både av Angry Birds og Zombie Smash, mens man dypper det hele i et pirattema. Her tilter du iPhonen for å styre skipet sidescrollende, mens du må sikte deg inn med fingrene om du vil fyre av kanonen.

Videre kan du bruke trykkfølsom fysikk som din allierte. Du kan nemlig løfte opp fiender og kaste eller riste dem. Når du får spesialangrep kan du også gjøre en rekke fingermanøvre, blant annet rive hele fartøyer i to. Alt dette mens du jager sølv- og gullmynter på de ulike brettene. Mynter som både brukes til å måle din prestasjon, og som valuta i det lokale skipsverftet – her kan det nemlig handles og oppgraderes.

Den samtidige tiltingen og fingerbruken er både Plunderlands svakhet og styrke. Enkelte ganger fremstår kontrollene som upresise og i overkant knotete løst, men når de sitter er det rett og slett en nytelse å styre den lille piratskuten din rundt om kring i røffe farvann. Du får raskt den gode følelsen av at du bare må ta et brett til, og løse nye oppgaver, og da opplevelse det faktisk slik at brettene er for få. Vi vil ha mer, Johnny Two Shoes.

Plunderland kommer fra Johnny Two Shoes og koster i skrivende stund 17 kroner.

7/10

Zen Bound 2 Universal

Zen Bound 2

Føler du for å slappe av, samtidig som hjernen får litt trim? Da kan Zen Bound 2 Universal trygt anbefales. Musikken og stemningen minner mye om det vi fant i actionspillet Mini Ninjas, men dette er langt i fra et actionspill. Dette er hjernetrim og en utfordring i både romoppfattelse og koordinasjon.

Du skal rett og slett dra et tau rundt treskulpturer. Det høres kanskje ikke veldig spennende ut, men kontrollsystemet og musikken makter å dra deg inn i spillopplevelsen. Her får du en taubit, så skal du dekke så mange kontrollpunkter på skulpturen som mulig for å avansere til neste utfordring. Aktiviteten er beroligende og avhengihetsskapende.

Zen Bound 2 var først og fremst påtenkt iPad, men fungerer også godt på iPhone. Da spesielt på versjon 4, som tar i bruk enda skarpere grafikk og selvsagt gyroskopet. Hvis du er lei av skyting og raske bilspill, ta deg en hvil i bakken med denne herlige spillmeditasjonen.

Zen Bound 2 Universal kommer fra Secret Exit og koster i skrivende stund 17 kroner.

8/10

Eliminate: Gun Range

Eliminate: Gun Range

Dette spillet er mest av alt en demonstrasjon av hva gyro-funksjonen på iPhone 4 er god for, selv om spillet aldri klarer å være så storslagent som N.O.V.A. Her skal du ganske enkelt plaffe løs på blinker som beveger seg rundt på ulike brett. Du står stille, men kan kikke rundt i det som blir relativt store områder.

Tiltingen fungerer ganske bra, og om alt er ute av kurs skal det bare et lite skjermtrykk til før gyroen stabiliserer seg igjen. Skyting og lading skjer med enkle skjermtrykk, og er unnagjort uten at du tenker på det. Alt sitter i fingrene, akkurat som slike spill bør gjøre.

Dette er i all essens skyting, med ulike våpen, på ulike baner. Det er egentlig det hele. Gyroskopet får vist frem litt av sine «ferdigheter», men Gun Range er ikke mer moro enn at det holder i mindre doser. Teknologien er flott, gameplayet ikke like spennende.

Eliminate: Gun Range kommer fra ngmoco og koster i skrivende stund 6 kroner.

5/10

Real Racing

Real Racing

Gyrofunksjonen i iPhone 4 ber jo om et skikkelig bilspill, og får akkurat det levert i Real Racing. Her får du særs mye for pengene, med 12 unike baner og muligheten for å skaffe deg hele 48 biler. Du kan kjøre i gang enkeltløp, bygge din egen karriere eller hygge deg med flerspiller over trådløst nett.

Alt i alt er dette en miniversjon av Gran Turismo, hvis vi ser bort i fra at arkadepreget er mye større i Real Racing. Du bestemmer selv hvor mye assistanse du vil ha av den kunstige intelligensen, men mest moro får du med alle hjelpemidler skrudd av. Gassing og bremsing besørges av lette trykk på skjermen, mens styringen selvsagt består i tilting.

På grunn av gyroskopet er det ikke så mye som skal til for at du styrer med stor presisjon, flyten i kontrollsystemet er svært god. Det gir igjen en fin kjørefølelsen, og bilen sitter godt på underlaget du suser rundt på. Den kunstige intelligensen er også aggressiv nok til at du får mer enn nok å jobbe med når løpene skal vinnes. Real Racing er helt i toppsjiktet når det gjelder bilspill på denne plattformen.

Real Racing kommer fra Firemint og koster i skrivende stund 29 kroner.

8/10

Hero of Sparta II

Hero of Sparta II

Det første Hero of Sparta ble en umiddelbar suksess hos mange spillere på Apple-plattformene. Nå er oppfølgeren her, og nok en gang får vi servert det som minner mye om God of War – i en litt annen innpakning.

Vi burde jo ha lov til å forvente en viss fremgang i denne oppfølgeren, men bortsett fra at historien fortsetter er det ikke veldig mye nytt å skrive hjem om. Du er fortsatt Argos, og denne gangen hopper du i land i hjemlige Sparta. Det til tross for strenge advarsler om at helvete atter en gang vil bryte løs.

Men det er jo dette helvete som gjør Hero of Sparta 2 til en fornøyelig action-godbit. Selv om kontrollsystemet fortsatt ikke sitter helt, er de kaotiske kampene en sterk drivkraft i en skikkelig berg- og dalbane-tur av et spill. Du kan drepe over en lav sko og bruke miljøet rundt deg til utforskning. Minus deles imidlertid ut for stedvis hakking, og en grafikk som kunne vært et par hakk høyere opp på stigen.

Hero of Sparta II kommer fra Gameloft og koster i skrivende stund 29 kroner.

7/10

Siste fra forsiden