Ei trådløs spillmus høres kanskje ut som en selvmotsigelse, men Roccat forsøker seg på kunststykket med søte, lille Pyra.
Selv om trådløse spillmus også blir laget av Roccats sterke konkurrenter, er de fortsatt relativt sjeldne. Kravene til utstyr blir høyere og høyere, og spesielt i skytespill eller massive onlinespill kan forskjellen på knallgode og mellomgode spillmus være enorm.
En kan derfor spørre seg hvorfor noen i det hele tatt lager en trådløs spillmus? Men behovet virker helt klart å være til stede, og utviklerne lager bedre og bedre produkter hele tiden. Spesielt hos de som bruker en bærbar PC som sin spillplattform er trådløse spillmus helt klart nyttige redskaper.
Liten og praktisk
Pyra er bare 9,5 cm lang og 6 cm bred. Dette er stikk i strid med trenden som kun virker å gjøre spillmus større og større. Musa er helt lik på begge sider, og ikke vridd eller vinklet på noen måte. Slik kan både venstre- og høyrehendte bruke den like greit. Et enkelt valg i programvaren bytter mellom disse profilene.
Musa hviler godt mellom tommel og ringfinger, slik at fingrene i mellom fritt kan benyttes til de to hovedknappene. I tillegg til disse har Pyra en knapp på hver side og et scrolle-hjul som kan trykkes ned. Knappene er greie å bruke, men spesielt høyre musknapp virker å reagere på mindre press enn vanlig, og kan derfor lett bli brukt tilfeldig.
Siden Pyra er trådløs gjør to AAA-batterier den noe tyngre enn vanlige spillmus, men den er likevel ikke på noen måte så tung at den blir strevsom. Musa er såpass kort at hånden din hviler fullstendig på underlaget, i stedet for å delvis ligge på den bakre delen av spillmusa. På den måten flytter du ikke musa med håndbaken, men i stedet med tommel og ringfinger.
To litt rue gummiputer er bygget inn på hver side av Pyra der de to fingrene griper den. Dette gjør taket ditt behagelig og sikkert. Musa glir lett over de fleste flater, men den optiske leseren virker å gå helt bananas hvis du bruker for blanke underlag, som for eksempel bøker med laminert overflate.
Selv om Pyra er ment å være trådløs det meste av tiden, følger en USB-kabel med i pakken. Du kan koble denne mellom datamaskinen og spillmusa, slik at du både kan lade opp batteriene og fortsette å bruke Pyra samtidig. Denne muligheten er svært hendig, for selv om Pyra kommer med gode innstillinger for å spare på strømmen, brukes batteriene opp ganske raskt.
Blanda tekniske drops
Du kobler Pyra til datamaskinen via en liten USB-mottaker. Musa har også et hulrom under hvor denne lille mottakeren kan plasseres under transport. Signalet mellom mus og maskin oppdateres svært hurtig, så forsinkelsen er kun på 1 millisekund. Denne forsinkelsen er ikke merkbar og er på linje med hva spillmus med kabel oppnår.
Det følger med en installasjons-CD med Pyra, selv om spillmusa virker å fungere uten driver og programvare på de fleste operativsystemer. Man trenger likevel programvaren fra Roccat for å utnytte Pyra fullt. Det er kun gjennom denne du kan stille inn dine viktigste preferanser.
I programvaren stiller du inn hva knappene skal gjøre. Pyra har kun fem knapper, men den har noe Roccat kaller «EasyShift». Ved å gi en av knappene denne funksjonen kan du enkelt bytte mellom knappeprofiler, og gi hver enkelt av musknappene helt nye egenskaper.
Når det gjelder hastighet og presisjon har Pyra kun 400, 800 eller 1600 DPI å velge mellom. Selv 1600 DPI er vesentlig mindre enn hva de fleste spillmus opererer med, og godt under halvparten av hva de beste har. I programvaren kan du likevel stille opp følsomheten på muspekeren, slik at den beveger seg langt raskere enn 1600 DPI, men hvis du setter denne opp mye går det hardt utover presisjonen.
For svært mange er 1600 DPI mer enn nok, og det kan nok hende jeg personlig er farget av at jeg liker hypersensitive mus og til daglig bruker en med 4000 DPI, men etter min mening er Pyras 1600 DPI alt for lavt hvis den ønsker å være ei spillmus i toppskiktet.
Det er rett og slett soleklar forskjell på presisjon og hastighet mellom Pyra og de aller beste spillmusene. Hvor viktige slike faktorer er, avhenger selvfølgelig i stor grad av personlig preferanser, men potensialet for god ytelse går likevel hånd i hånd med hvor høy DPI hver spillmus har.
Konklusjon
Roccat Pyra Mobile Wireless Gaming Mouse er ei veldig god mus, men det er ingen veldig god spillmus. Til det har den for få knapper, den er for tung og DPI-en er alt for lav. «EasyShift»-funksjonen er fin og en smart oppfinnelse, men jeg er ikke sikker på hvor praktisk den faktisk er inne i spill. At du må trykke på en mellomknapp virker for meg som en unødig forsinkelse.
Jeg vil helt klart anbefale Pyra til de som bruker sin bærbare til lett spilling. Musa er veldig praktisk, den er behagelig og den er stilfull.
Pyra når likevel ikke på noen måte opp mot de aller beste spillmusene der ute, så hvis du er en skikkelig «hardcore» gamer med drømmer om å knuse all verdens motstand mellom tommel og ringfinger, vil jeg anbefale deg å finne et annet våpen.