SAN FRANCISCO (Gamer.no): Det begynner å bli en stund siden vi kalte skytespill for Doom-kloner og hyllet Dune 2 for å være sanntidsstrategienes stamfar, men det er fortsatt én sjanger som fortsatt klamrer seg fast til gamle konvensjoner. Den såkalte 4X-sjangeren har med tiden fått mange tilskudd, men har fortsatt én soleklar ener – Sid Meiers Civilization-serie.
Bunnsolid gameplay og en fleksibilitet få andre strategispill kan by på har gjort den opprinnelige skaperen Sid Meier til en legende i spillindustrien, og denne serien til en av de bestselgende strategispillseriene gjennom tidene.
Men med berømmelse følger strenge krav, og mange er nok redde for at også denne serien omsider skal bli en substansløs melkeku. Det er nok litt tidlig å konkludere enda, men det vi har sett av det seneste tilskuddet til strategifamilien ser på ingen måte ut til å gjøre vanære på en gammel manns ry og renomé.
Utsøkt utseende
Det var PR-mannen Pete Murray og Dave Shirk, en av spillets produsenter, som avholdte en intimpresentasjon for en tysker og meg denne solskinnsdagen på GDC. I et tett messeskjema er det ingen tid å miste, og herr Murray åpnet det hele med å forklare hvorfor denne serien nå tar nye skritt videre:
– Vi er veldig klare over seriens posisjon, og mange lurer nok på hvorfor vi bestemte oss for å fortsette etter fjerdeutgaven, som av mange har blitt hyllet som perfeksjon. Det er likevel slik at både vi og spillerne alltid kommer på nye småting vi har lyst til å hive inn i spillet rett etter at vi er ferdige med en ny utgave, og plutselig sitter vi der med en liste stor nok til å utgjøre et nytt spill.
Og allerede ved første øyekast var det klart at her har det skjedd en del. Det første som fanget oppmerksomheten min var av naturlige grunner den nye grafikkmotoren, som virkelig er et grundig stykke arbeid.
Særlig topografien, med de mange elvene som åler seg over kontinentene, fjelltopper som rager i terrenget og de nydelige havene som både verner og truer de ulike spillerne, imponerer stort. Og det er ikke slik at dette spillet ser ut som noe du trenger å ta opp kredittlån for å kunne kjøre, i stedet kan det vise frem en mer jordnær skjønnhet som er svært kledelig.
Produsenten forklarer at de tok utgangspunkt i hvordan landjorda ser ut fra et fly da de utformet den nye verdensvisningen, og det er definitivt noe jeg kan kjenne meg igjen i. Civilization V ser rett og slett fantastisk ut, og selv om jeg fortsatt kan spille toeren uten å vemme meg så er det unektelig stilige ting som har skjedd her.
De ulike spillområdene vil selvsagt forandre seg etter innstillingene dine, som tidligere, og i tillegg til den europeiske landmassen vi ble vist finner du også amerikanske og asiatiske kart.
Friske nyheter
Blant tingene som direkte påvirker gameplayet finner man et nytt bevegelsessystem, som er basert på sekskanter i stedet for de tidligere diagonalene. I tillegg til å få det hele til å se mer ut som et brettspill så har det også en rekke praktiske fordeler.
– Det var mange problemer med det diagonale bevegelsessystemet. Noen ganger måtte du for eksempel gå opp til skrå og til siden for å gå til et sted som tilsynelatende lå rett opp. I tillegg kunne det være slik at det var veldig vanskelig å se om du kunne forflytte deg over for eksempel en elv. Med dette nye systemet, særlig hvis man velger å vise sekskantene som utgjør spillkartet, er det alltid åpenbart hvor du kan bevege deg og ikke. I tillegg vil disse bevegelsene føles mer naturlige, da en sekskantinndeling av natur vil være mer fleksibel enn den tidligere løsningen.
Og det stopper ikke der. Som tidligere spiller rådgiverne dine en stor rolle også her, og utvikler Firaxis har endelig bestemt seg for å gi de den oppussingen de fortjener. Nå vil alle rådgiverne dine, samt statslederne du prater med, kunne nytes i fullskjerm med glitrende animasjoner. De har alle et tydeligere særpreg, og føles mer levende enn noensinne, der de spankulerer rundt i naturlige omgivelser og gir deg tordentaler på morsmålet sitt.
Vi ble fremvist eksempler på mimikken og oppførselen til Dronning Elisabeth I av England og Otto Van Bismarck, og holder resten av karakterene i spillet like høy kvalitet så kan jeg ikke si annet enn at jeg gleder meg til å utforske rollebesetningen.
Smidig og lettfattelig
Civilization-serien har en hærskare av trofaste tilhengere, som besitter et gigantisk register av spillkunnskap som umiddelbart kan overføres til dette spillet. Det betyr likevel ikke at det nye og gjestmilde formatet ikke kan trekke til seg mengder med nye spillere, og da er det viktig at spillflyten og læringskurven tilpasses det tjueførste århundres hyperaktive masser.
Et resultat av dette er av brukergrensesnittet har blitt tydelig optimalisert, samtidig som informasjonsflyten er bedre enn noensinne. Civilization-spillene har blitt mer og mer selvforklarende etter hvert som serien har utviklet seg, men de nye forandringene viser tydelig at det var rom for forbedring. Det nye grensesnittet er for eksempel langt mer smidig enn i fireren, og utviklerne har skjult alle de sjeldent brukte knappene til fordel for en bedre visning av spillkartet og en mer sexy presentasjon i det hele tatt.
Et annet grep gjort for å enklere la deg lede et imperie er innføringen av et varselsystem på høyre side av skjermen. Alle ting av interesse i riket ditt vil få en egen liten notis, og du kan sentrere kartet på dette stedet med ett museklikk. Det betyr at du lett kan hoppe fra sted til sted for å sjekke ting av interesse. Det betyr også at du slipper å lure på hvor halve hæren din ble av, etter å ha fomlet bort kameraet og ikke fått med deg at fienden har tatt ut flere av dine beleiringer.
Det ser likevel ikke ut til at Civilization V er et spill du ved første forsøk kan hoppe rett inn i og forvente å ta over hele verden etter et par timer. Verdensdominasjon er kompliserte saker, og slik må det kanskje være for at den taktiske dybden skal bevares. Det har likevel skjedd store forandringer i fordel strømlineformingen av spillet, og det skal nå være enda litt enklere å ta turen inn i det fantastiske spilluniverset.