En måned med deilig, varm, regnfri norsk sommer har passert. Skolen er slutt, mange uker med fråtsing av is, svartsvidde grillpølser og bading i litt for kaldt vann står foran oss.
Er det sånn at sjølivet ikke alltid er like moro, eller solen ikke alltid skinner, kan det være godt å ha noe å trekke seg tilbake med. Da er nettbrettet eller telefonen god å ha.
Denne foregående måneden har gitt oss en rekke veldig gode titler på mobilfronten. Vi trekker blant annet fram en gammel klassiker på Windows Phone, og et fullverdig PC-spill har funnet veien til iOS. Skulle sommersolen bli for mye, finnes det mange timer med underholdning blant denne månedens utvalgte spill.
XCOM: Enemy Unknown
Sjanger: Strategi
System: iPhone, iPad
Utvikler: 2K Games
Last ned XCOM: Enemy Unknown: iOS (Pris 140 kroner).
Storspillet fra PC har kommet til iOS. Dette er det samme spillet anmeldere og fans hyllet i 2012, som vant flere priser og høstet meget god kritikk for sin spillbarhet og velbalanserte strategi.
Romvesener invaderer jorden, og det er opp til deg å stoppe de. XCOM er et turbasert strategispill, der du styrer en gruppe elitesoldater i kampen mot fienden. Denne gruppen er jordens siste håp om å vinne kampen mot de utenomjordiske vesenene.
Berøringskontroll er som skapt for denne type spill. Man flytter synsvinkel ved å sveipe på skjermen, trykker dit du vil soldater skal løpe. Menyer er godt tilpasset, og kontrollene fungerer utmerket. Det eneste jeg la merke til er at skjermen på en telefon kan bli litt vel små, og jeg likte best å spille på iPad.
Det eneste som trekker ned scoren på dette spillet er at det er plaget med en rekke irriterende feil. Spillet stopper å virke litt for hyppig, og det har skjedd for ofte at jeg har måttet spille gjennom det samme innholdet flere ganger. Noen ganger fryser også spillet i lengre perioder.
Til tross disse feilene er XCOM: Enemy Unknown et godt bevis på hvor langt den mobile spillplattformen har kommet. Dette er i bunn og grunn nøyaktig det samme spillet som på PC, med den samme gode spillbarheten og handling.
Mange timer med dyp strategi og en god utfordring i sommersolen venter.
NBA Jam
Sjanger: Sport
System: Windows Phone, iPhone, iOS
Utvikler: Electronic Arts
Last ned NBA Jam: Windows Phone / iOS / Android (Pris 7 -35 kroner)
En gammel klassiker får nytt liv, eksklusivt for Nokia og Xbox på telefon.
Midway het spillutvikleren som lagde originalversjonen av NBA Jam, så langt tilbake i tid som 1993. I 2010 ble en nyutviklet mobilversjon sluppet på iOS, som nå altså har kommet på Windows Phone.
Dette er uformell, actionfylt basketballgalskap på sitt aller beste. Man hopper høyt, drar noen ville dunker, knuser glasstavler og svir av nettet på kurven. De aller fleste vil lære seg det mest elementære i spillet i løpet av noen få minutter, og derfra er det bare moro.
Kontrollene fungerer veldig godt på berøringsskjerm. Du styrer retning på spiller med en virutell joystick med venstre tommel, mens du med den høyre tommelen styrer turbo, skudd eller pasning. Alt er veldig logisk lagt opp, og fungerer veldig bra.
Grafikken er humoristisk, kommentarene i kampene er morsomme og begge er med å bidra til den høyst uformelle, underholdende tonen spillet har.
Den gale måten basket spilles på gjør dette til en sportspill for fans, og de som ikke kjenner til eller liker basket. Det er på ingen måte realistisk, men gal moro fra start til slutt.
City of Secrets 2 Episode 1
Sjanger: Eventyr
System: Android
Utvikler: Aidem Media
Last ned City of Secrets 2: Android (Gratis)
Pek-og-klikk-sjangeren har virkelig funnet seg til rette på mobiler og nettbrett. Fra sin storhetstid på nittitallet med Sierra og LucasArts har interessen dalt ganske jevnt. Heldigvis er pilen definitivt på vei oppover igjen.
Oppfølgeren til City of Secrets er ute med første episode, og fortsetter i samme stil som originalen. Vi trer igjen inn i skoene til muldvarpen Moles. Protagonisten er hverken smart, modig eller kjekk, men han er en likanes fyr som er lett å bli glad i.
Alle linjer med dialog har stemmeskuespill denne gangen, og mesteparten holder god kvalitet. Som i forgjengeren er grafikken veldig bra, med nydelige, håndtegnede bakgrunner. Presentasjonen i spillet holder høy klasse.
Kontrollen er enkle, man klikker der man vil at noe skal skje. Historien i spillet har en god miks av humor og spenning, selv om den ikke når helt opp sammenlignet med de aller beste.
Et godt pek-og-klikk-eventyr med to vanskelighetsgrader, flott grafikk og en annerledes helt enn man er vant til.
Scurvy Scallywags
Sjanger: Hjernetrim
System: iPhone, iPad
Utvikler: Beep Games, Inc.
Last ned Scurvy Scallywags: iOS (Pris 14 kroner)
Ron Gilbert, mannen bak klassikeren Monkey Island, liker pirater. Scurvy Scallywags er enda et bevis på det, et spill som oser av Gilberts personlighet og humor. Og det i et tre-på-rad-type spill langt unna det vi er vant til fra mannen.
Det første man gjør i spillet er å lage sin egen pirat. Grafikken er morsom og uhøytidelig. Deretter skal denne piraten på skattejakt gjennom flere ulike brett.
Dette er ikke et typisk tre-på-rad-spill, men gir oss flere nye elementer som krydrer opplevelsen. For det første er piraten en del av spillbrettet. Etter hvert kommer det også fiender som han må nedkjempe. Dette gjør man ved å flytte enten motstanderen eller piraten mot hverandre ved å fjerne andre brikker på brettet.
En type brikker er sverd. Disse gjør piraten sterkere, og dermed mer i stand til å bekjempe fienden. Andre brikker kan for eksempel være penger som samles inn. Penger som samles inn brukes til å kjøpe oppgraderinger til piraten. Dette kan være alt fra avstandsvåpen til evnen å hoppe fra en brikke til en annen.
Utvikler Beep Games, med Ron Gilbert i spissen, viser oss at selv denne typen spill kan ha historie, humor og personlighet som gjør at det skiller seg fra mengden.
Solstice Arena
Sjanger: Action
System: iPhone, iPad
Utvikler: Zynga Inc.
Last ned Solstice Arena: iOS (Gratis)
MOBA, eller multiplayer online battle arena, er i vinden om dagen. På mobilfronten har det derimot ikke vært mange spill i denne sjangeren enda. Derfor smaker det ekstra godt at Solstice Arena, fra spillutvikler Zynga Inc., greier å flytte sjangeren til det mobile formatet på en såpass god måte.
Utvikleren kaller spillet verdens første «Speed MOBA». Med dette mener de at det er raske kamper, slik at man ikke trenger å være redd for kamper som varer lenger enn man har tid til. En gjennomsnittskamp er rundt 9 minutter lang, ifølge utvikleren.
Man er tre på hvert lag, og arenaen har en vei. Målet er å bekjempe motstanderene, ødelegge tårnene deres og til slutt basen. Du kan selv velge om du vil spille mot andre spillere, eller datastyrte motstandere.
Helteutvalget er godt, og man burde finne noe som passer for enhver smak. Her finnes alt fra magikere som gjør skade fra avstand, til tøffe kjøttskjold som hiver seg inn i kampen med store sverd. Man kontrollerer helten ved å trykke på skjermen, og angrepene gjøres ved å trykke på ikonet. Det er lett å lære, og akkurat passe vanskelig å mestre.
Personlig likte jeg spillet best på nettbrett, da det gav meg litt mer oversikt med en større skjerm. Uansett fungerer spillet godt på begge formatene.