Spillgiganten Microsoft annonserte onsdag kveld at de fjerner de kontroversielle DRM-løsningene fra sin kommende konsoll Xbox One. Begrensninger på bruktsalg, ugunstige omstendigheter for å låne bort spill og krav om stadig tilkobling til Internett var noe av det Microsoft oppinnelig ønsket å innføre.
Helomvendingen kommer etter en tid med mye kritikk fra kundene, og etter at Sony tidligere i måneden fortalte at PlayStation 4 lanseres uten noen form for nettkrav, regionlås eller begrensninger på hva brukerne kan gjøre med spillene sine. Mange mente at disse annonseringene gav Sony et overtak på Microsoft.
Bytt, lån og del som du vil
I et nyhetsinnlegg på Xbox sine offisielle hjemmesider la Don Mattrick, sjefen for Microsofts spillavdeling, fram hvordan Xbox One vil fungere ved lansering i november. Hovedpunktene er at konsollen ikke lenger krever at du alltid er koblet til Internett, og at du nå kan dele, bytte, låne og gi bort så mange spill du ønsker. Microsoft fjerner samtidig konsollens regionsperre.
– Vi setter pris på deres lidenskap, støtte og villighet til å utfordre forutsetningene for digital lisensiering og tilkobling. Til tross for at vi tror at de fleste vil spille spill over nett, med tilgang til skyen for både spill og underholdning, ønsker vi å gi forbrukerne valget mellom fysisk og digitalt innhold. Vi har lyttet og dere har sagt høyt og tydelig at dere vil ha det beste fra to verdener, skriver en ydmyk Don Mattrick.
Med disse forandringene vil Xbox One stort sett fungere på samme måte som en Xbox 360, der du kan gjøre hva du vil med spillene etter at du har kjøpt dem. Maskinen vil kreve en nettilkobling når du skal kjøre en førstegangsinstallasjon av konsollens programvare, men utover dette står du fritt til å koble deg til når du selv ønsker.
Står likt med PlayStation 4
Onsdagens avsløringer setter Xbox One relativt likt med PlayStation 4 hva angår brukernes rettigheter. Det som nå skiller de to konkurrerende maskinene er pris og funksjonalitet. Xbox One går for å være en underholdningsmaskin som gir deg alt du trenger i én pakke: TV, film, dataspill, nettsurfing og Skype. Microsofts maskin er samtidig den dyreste konsollen, med en foreslått norsk pris på 3990 kroner.
Sony på sin side ser ut til å vinkle sin konsoll som en spillmaskin, med et stort fokus på at uavhengige utviklere selv kan utgi sine spill, uten å gå gjennom en spillutgiver. PlayStation 4 er den billigste av de to, og har en foreløpig norsk pris på 3490 kroner.
Både PlayStation 4 og Xbox One kommer i salg i før jul.
Les også: Spillutvalget til Xbox One er svært spennende
Les også: Din Minecraft-verden kan kanskje overføres til Xbox One