Nå er det ikke lenge igjen til det braker løs i Los Angeles. Det årlige spillsirkuset E3 begynner for fullt over helgen, og en samlet skare med spillentusiaster gleder seg til å se hva slags spetakkel de store utgiverne og konsollprodusentene steller i stand i år.
I mellomtiden kan vi slenge fem gratisspillanbefalinger ut som kan fylle ventetiden. Denne uken har vi til og med et norsk bidrag på listen i form av eventyrspillet Skumring. Vi får også et gjensyn med en god gammel gratiskjenning i Spelunky, mens det merkelige lydspillet Icefishing V er for de som ønsker noe mer alternativt.
Skumring
Takket være Chris Jones' kraftige og rimelig lettfattelige spillutviklingsverktøy Adventure Game Studio er det et stort miljø for nedlastbare pek-og-klikk-eventyr på internett. Noen av disse spillene ender opp som kommersielle utgivelser, slik som de herlige utgivelsene fra Wadjet Eye Games, mens andre distribueres helt gratis.
Norskutviklede Skumring er et slikt gratisspill. Her foregår handlingen i byen Port Horizon, som har sett bedre dager. Det er en by som på alle måter er i forfall, og de kriminelle har stor makt. Du spiller en privatdetektiv som i ekte film noir-stil blir hyret inn av ei smellvakker kvinne. Hun ber deg om å finne ut hva mannen hennes driver med på kveldstid, men noe sier deg at hun vet mer enn hun vil ut med.
Resultatet er i alle fall et stilfullt lite eventyr med herlig musikk, en interessant historie og massevis av gåter. Løsningene har en tendens til å være litt overkompliserte noen ganger – det er ikke nødvendigvis så vanskelig å finne ut hva du skal gjøre, men man får følelsen av at noen av problemene sannsynligvis hadde hatt langt enklere løsninger i virkeligheten. Dette er selvsagt et fenomen eventyrspillere som har vært med en stund er godt vant med, så noe stort problem er det ikke.
Det eneste jeg ærlig talt ikke liker så godt er skuespillet. Jeg skjønner at en norsk hobbyutvikler ikke har anledning til å hente skuespillertalent fra Hollywood, så det føles litt kjipt å klage, men jeg må likevel innrømme at jeg gremmet meg når flere av bifigurene snakket. Det er litt synd, for ellers er Skumring et veldig stemningsfullt spill. Det virker også ganske stort, så her får du et solid antall timer med underholdning for diskplassen din.
Du laster Skumring ned fra det offisielle nettstedet. Det støtter kun Windows.
Shadow Warrior
Dette er egentlig ikke et ekte gratisspill. Om du kjenner din spillhistorie vet du at Shadow Warrior var skytespillet 3D Realms lagde etter Duke Nukem 3D. Det er et kommersielt spill som fortsatt er i salg, blant annet på nettbutikken GOG. Så, hvorfor har det havnet her?
Vel, da utgiveren Devolver Digital annonserte at Shadow Warrior skulle få en oppfølger, fant de på at de skulle promotere det ved å gi ut 50 000 Steam-nøkler for det originale Shadow Warrior. Fin idé, bortsett fra at en eller annen slamp brøt seg inn på nettverket deres og rappet alle nøklene. Dermed hadde utgiveren et problem, som de valgte å løse på følgende måte: De klassifiserte Steam-versjonen av Shadow Warrior som et «free to play»-spill, og dermed er det nå fritt frem for alle å laste spillet ned. Litt irriterende for de som allerede har kjøpt spillet på GOG, kanskje, men GOG-versjonen har i det minste noen ekspansjoner og bonusting som Steam-versjonen ikke har.
Uansett, Shadow Warrior er et førstepersons skytespill der du spiller barskingen Lo Wang. Spillet er proppfullt av humor av den herlig usmaklige typen, og byr i tillegg på overraskende dynamiske og varierte nivåer med massevis av hemmeligheter. Om du har blitt vant med moderne skytespill vil du nok oppleve det som litt vanskelig; det er en svært god grunn til at du kan lagre og laste spillet når du vil, for her er det lett å miste mye helse på trivielle ting.
Hvorvidt Shadow Warrior fortsatt evner å underholde i like stor grad som da det kom på nittitallet skal vi ikke spekulere i. Men om ikke annet er det et godt eksempel på en type lekent og uhøytidelig skytespill vi ikke ser alt for ofte i dag.
Steam-versjonen krever selvsagt en Steam-konto for å kunne lastes ned, men når det først er på maskinen din kan du kopiere mappen «gameroot» hvor du vil, og spille spillet ved hjelp av DosBOX. Du trenger med andre ord ikke kjøre spillet gjennom Steam om du ikke ønsker det. Shadow Warrior er dermed spillbart på alle plattformer som har støtte for DosBOX (inkludert Windows og OS X, som Steam-versjonen støtter sømløst).
Spelunky Classic
Dette er nok et spill som har noen år på baken, men langt fra like mange som Shadow Warrior. Spelunky kom opprinnelig ut i 2009, som et gratisspill på PC. Siden fikk det en oppgradert versjon for Xbox 360, som nå er på vei til PC igjen. I den forbindelse tenkte vi det kunne passe å minne om gratisutgaven, som har byttet navn til Spelunky Classic.
Spelunky er, som navnet gir et lite hint om, et spill der du skal utforske huler. Du spiller en Indiana Jones-aktig eventyrer utstyrt med pisk og flere andre hjelpemidler, og målet er enkelt og greit å komme seg så langt du kan gjennom et hulesystem som genereres på nytt av datamaskinen hver gang du spiller. For å få poeng kan du blant annet finne skatter og drepe monstre.
Spillet fungerer som et plattformspill, men det tar ikke lang tid før du skjønner at det har mange elementer som gjør at det skiller seg fra tradisjonelle plattformspill. Det inkluderer nemlig rikelig med elementer fra såkalte «roguelike»-spill, og jo mer du spiller, jo flere muligheter oppdager du at du har.
I god, gammel «roguelike»-stil er det lett å dø, og når eventyreren din mister livet er det umiddelbart «game over». Men døden er ikke noe du skal frykte – dette er ikke et spill du kommer til å fullføre med det første. I stedet er poenget bare å se hvor langt du kommer før den uungåelige skjebnen innhenter deg. Husk uansett at det lønner seg å tenke seg om før du gjør noe.
Spelunky er kanskje ikke like umiddelbart vanedannende som rene plattformspill, men det at man hele tiden oppdager nye hemmeligheter og taktikker gjør at når du først har kommet inn i det tar det lang tid før det slipper deg ut igjen. I dag er det blitt ganske vanlig at indiespill inkluderer «roguelike»-elementer i forskjellige sjangere, og akkurat det har faktisk originalutgaven Spelunky litt av æren for. Det var nemlig et av de første spillene som viste hvordan ting som datagenererte miljøer og «learning by dying»-konseptet også kunne fungere utenfor rollespillsjangeren.
Spelunky Classic kan du laste ned direkte fra utvikleren. Kildekoden er også tilgjengelig. Spillet fungerer kun på Windows.
Icefishing V
Det er noe eget ved spill man ikke forstår umiddelbart. Årevis med spilling har herdet oss, og nye spill føles ikke like nye som de burde. «Alle» vet hvordan de skal utføre et trippelhopp i Super Mario 64, «alle» vet hvordan ildmonstre er svake mot ismagi i Final Fantasy og «alle» har for lengst lært seg å forvente giganteksplosjoner i Call of Duty.
Derfor er det forfriskende å spille noe man stusser over, noe som det tar litt tid å komme seg inn i. Dark Souls, Demon’s Souls og Fez er alle opplevelser som ønsker å utfordre dine opparbeidede forventninger om konvensjoner i spill. Gratisspillet Icefishing V er i aller høyeste grad et slikt spill – om du vil kalle det ett spill, da.
Utvikleren Nate Gallardo omtaler selv spillet som et «interaktivt album», en opplevelse skapt rundt musikk i ambient-, noise- og industrial-sjangrene. Som musikk- og lyddesign-student har han lært seg å bruke Unity for å lage en lyd-verden å utforske, og har endt opp med noe ulikt alt annet.
Det han har skapt er en verden som må høres og sees, og som det er vanskelig å beskrive med ord. Røde, svare og hvite konturer er alt du ser. Målet er å finne hvite heiser som ligger langt, langt oppe over spilleren. Disse tar deg videre til neste landmasse i førstepersonsopplevelsen – om du kan klare å nå de, da.
Hele tiden er det likevel lyden som er i fokus, noe utvikleren poengterer at var tilsiktet. Dronen ligger hele tiden under gjennomgangen, men spilleren kan påvirke lydbildet på flere måter mens man beveger seg mot de hvite heisene.
Det er ikke til å stikke under stol at Icefishing V er noe som passer best for de som har sett seg lei på spillmediets konvensjoner. Spillet finnes til Windows og Mac via utviklerens nettside.
In Torment: The Case of the Drawing Girl
Et grusomt kaldblodig mord, og kun ett vitne. Et vitne som prøver å få utløp for det grufulle hun har sett gjennom tegninger. Selv vil hun ikke snakke om hendelsene. Det er din oppgave å pusle sammen alle detaljer fra de detaljerte og marerittaktige tegningene.
Dette er begynnelsen på gratisspillet In Torment: The Case of the Drawing Girl, et eventyrspill som krever at du saumfarer barneaktige marerittegninger for å finne svaret på et mordmysterium. Tegningene er utrolig velgjorte, og bidrar til en småekkel og spent stemning som gjennomsyrer spillet.
Du begynner i et mørkt rom med et dusin tegninger klistret på en vegg. Ved å holde forstørrelsesglasset ditt over en av tegningene, transporteres du inn i tegningen og kan saumfare bildene etter bevis som vitnet skildrer. Spesielle interesseområder har ofte noen tekstbiter som hjelper til med å fylle ut detaljer, slik som navn, alder og andre observasjoner.
Når du føler du har fått nok informasjon, kan du begynne å presse vitnet litt for å få henne til å snakke. Intervju-systemet er ganske særegent, i at du kan velge hvilke tonefall du vil tilnærme deg vitnet på i ditt forsøk på å få henne til å snakke.
Etter at du har tilegnet deg informasjon om hendelsene, kan du føre de inn i saksmappen. Finurlig nok er saksdetaljene ulike for hver gang du spiller gjennom spillet, men siden tegningene forblir de samme er det ikke så interessant å gå gjennom hele greia igjen.
Det alternative eventyrspillet er ikke egentlig ikke sluppet enda, men er på oppløpssiden nå før en endelig utgivelse i sommer. Vi kan dog prøve det nesten-ferdige spillet allerede nå på Windows via en utviklerutgave lagt ut på Independent Gaming Discussion.
Det var alt vi hadde for denne gang, men tørste du etter flere gratistilbud kan du se på forrige ukes anbefalinger.