Feature

Månedens anbefalte Android-spill

Denne gangen byr vi på alt fra norsk flerspillerløping til japansk byplanlegging.

1: Side 1
2: Side 2

Høsten er over oss, og det er på tide å hamstre ved, ulltepper og andre varme-relaterte produkter. Strømslukende skjermkort kan ha dobbel nytte i denne sesongen, men enkelte dager er det mer fristende å tulle seg inn i et pledd og spille på mobilen i stedet. Vi har samlet ti Android-spill du bør ta en titt på, både til slike stunder og andre anledninger.

Oh!Edo Towns

De gode, gamle dager.

Sjanger: Simulator
Pris: Gratis prøveversjon, 26,99 kr for fullversjon
Type: Android, iPhone
Utvikler: Kairosoft
Last ned prøveversjon her

Den japanske middelalderen er et fascinerende stykke historie, som dessverre sjelden finner veien til norske klasserom. Oh!Edo Towns gjør egentlig ikke så mye for å bøte på dét, men man blir i det minste bombardert med sjarmerende omgivelser og spredte doser japansk kultur.

Spillet fremstår på mange måter som en kombinasjon av tradisjonelle bysimulatorer og Kairosofts tidligere spill. For å få den lille byen vår til å vokse, må vi først og fremst tildele plass til innflyttere. Deretter må vi sørge for å gi dem et godt servicetilbud, arbeidsplasser og alt annet de trenger for å trives. Ved å plassere forretninger og andre fasiliteter riktig, og i gode kombinasjoner, øker tomteprisene.

I tillegg til selve byplanleggingen, må vi utvikle nye bygninger og oppgraderinger. Det er et vell av muligheter til å forbedre byen, men alt introduseres i et passelig tempo. Vanskelighetsgraden er litt høyere enn i enkelte tidligere spill fra samme utvikler, men fremdeles godt overkommelig. Kombinasjonen av sjarmerende og morsomme detaljer, dype spillsystemer og en fullstendig mangel av dødtid, gjør det umulig å ikke like Oh!Edo Towns. Skulle du ønske et tilsvarende spill satt til moderne tid, kan det være verdt å ta en titt på Venture Towns.

Eternity Warriors 2

Samarbeid er viktig, selv i miniformat.

Sjanger: Action
Pris: Gratis
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: Glu Mobile
Last ned her

Hakk-og-deng-spill har en nesten merkelig tendens til å sluke mye tid. En ofte lettfattelig spillmekanikk, store mengder fiender og stadige belønninger gjør det fristende å «bare spille litt til». Eternity Warriors 2 er intet unntak. Her får vi alle sjangerelementene krympet ned i miniformat, og resultatet er tiltalende.

I motsetning til mange lignende spill for PC, har denne utgivelsen ikke særlig fokus på utforskning. Dette gjør egentlig ikke så mye, med tanke på at mobilspill gjerne nytes i mindre doser av gangen. Fokuset er først og fremst på action, med små, tettpakkede baner. Selv om spillsystemene er noe forenklet med tanke på formatet, er det mye fokus på figurutvikling. Her kan du dessverre ta snarveier ved hjelp av mikrotransaksjoner, men det er fullt mulig å kun basere seg på utstyr og belønninger fra selve kampene.

I tillegg til enspillermodus, har du mulighet til å utføre de samme oppdragene sammen med andre spillere på nett. Det tok ikke lang tid å finne noen å samarbeide med da jeg testet dette, og kampene oppleves langt morsommere når man ikke er alene. Det er ikke store muligheten til kommunikasjon spillere imellom, men det er en naturlig begrensning med tanke på formatet.

Les også
Sniktitt:

Alt i alt er Eternity Warriors godt gjennomført. Spillet kan føles litt monotont i lengden, men dette veies i stor grad opp av en godt utført samarbeidsmodus. Selv ville jeg foretrekke at spillet heller kostet penger enn å benytte seg av mikrotransaksjoner. Når det likevel er fullt mulig å klare seg uten å betale for ekstra ting, er dette absolutt en hyggelig gratisopplevelse.

Fun Run

Au.

Sjanger: Plattform
Pris: Gratis
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: dirtyBit
Last ned her

Denne norske utgivelsen har fått en del oppmerksomhet de siste månedene, og ble utgitt i ferdig versjon for kort tid siden. Som navnet tilsier er dette et løpespill, men i motsetning til de talløse andre spillene av lignende type, har Fun Run en fullblods flerspillermodus på nett. Dette gir spillet en nokså annerledes vri. I tillegg til den tradisjonelle løpingen og hoppingen, er det om å gjøre å legge hindre i veien for dine motspillere. Underveis kan du plukke opp forskjellige gjenstander av både defensiv og offensiv art, og disse må brukes effektivt for å komme først i mål.

Med tanke på at de andre spillerne mottar de samme bonusene, er dette lettere sagt enn gjort. Kombinasjonen av bomber, flyvende sagblader, lynfremkallere og andre våpen kan skape mildt sagt uforutsigbare situasjoner. Hurtige reflekser og en god dose flaks er derfor en forutsetning for å vinne. Det hele er både utfordrende og engasjerende, og det er ingen tvil om at flerspillerfunksjonaliteten fungerer godt.

Dessverre kan ikke det samme sies hvis man spiller alene. At man mister konkurranseelementet er relativt selvsagt, men av en eller annen grunn får man heller ikke datastyrte motstandere å konkurrere med. Likevel beholder man alle bonuser og våpen, noe som føles temmelig meningsløst uten noen å bruke dem mot. Jeg skulle gjerne ha sett at denne delen var bedre utviklet, men Fun Run er tross alt først og fremst fokusert på flerspilleropplevelsen.

Spirits

Spøkelser er enda søtere enn lemen.

Sjanger: Gåteløsning
Pris: 17,20 kr
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: Spaces of Play
Kan kjøpes her

Av en eller annen grunn er Lemmings-lignende spill et sjeldent syn. Klassikeren er vanskelig å overgå, og på meg virker det som at få utviklere i det hele tatt tør å prøve. Spaces of Play er i så fall unntaket fra denne regelen, for Spirits er ikke bare Lemmings-aktig, men også veldig bra.

Det første som bør nevnes er grafikken og stemningen. Dette er uten tvil et av månedens, om ikke årets, mest stemningsfulle spill. I tillegg fungerer spillmekanikken godt. Som i den nevnte klassikeren må vi veilede et visst antall individer, denne gangen spøkelser, fra et utgangspunkt til en portal. Siden spøkelser er kjent for å ha nokså lav massetetthet, skal det relativt lite til å få dem til å fly. Ved å beordre et av dem til å blåse i en bestemt retning, kan vi derfor skyfle dem videre til neste plattform, eller inn i en annen luftstrøm.

I tillegg får vi etter hvert andre, mer tradisjonelle egenskaper, som å grave oss forbi hindringer. Balansen mellom velkjente elementer og nytenkning er god, og brettene blir etter hvert nokså utfordrende. Dette særlig dersom du ønsker å plukke med deg alle bonuspoeng. Spirits er rett og slett vanskelig å legge fra seg, og en av årets vakreste mobile spillopplevelser så langt.

Judge Dredd vs. Zombies

På tur for å arrestere zombier.

Sjanger: Action
Pris: Gratis
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: Rebellion
Last ned her

Det nærmer seg å bli en slags tradisjon at superheltfilmer akkompagneres av mobilspill. Forrige måned var Batman på listen, og også andre helter har fått sine spill. Noen av dem har dessverre ikke vært gode nok til å rettferdiggjøre en plass i disse artiklene. Judge Dredd avviker litt fra sine kolleger, ved å satse på gammeldags fugleperspektiv i stedet for tredimensjonale omgivelser. Dette gir en retrofølelse som fungerer bra.

Som tittelen tilsier, står vi overfor en relativt normal zombieskyter. Mens vi tar oss igjennom brettene dukker det opp bølger av zombier, og målet er å overleve disse. Underveis kan vi plukke opp diverse bonuser, penger og mer ammunisjon. Mellom brettene kan vi kjøpe og oppgradere våpen og egenskaper. I tillegg får vi små historiesekvenser i form av monologer, filmklipp og tekst.

Det er egentlig lite spesielt å si om Judge Dredd vs. Zombies. Det er ikke noe ekstraordinært over spillet, men samtidig gir det lettfattelig og god underholdning. Gjennomføringen er jevnt over god, og ikke minst liker jeg stiluttrykket. I lengden blir dette kanskje litt ensformig, men i korte til mellomlange pauser er dette flott tidsfordriv.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden